CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Cascada
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Din volumul "Gondola de Constanţa - Cu inboxul la vedere", scris împreună cu scriitoarea din Veneţia Ina-Simona Cîrlan)  
 
 
Dragă Ina, pentru început trebuie să-ţi spun că epistola ta despre sărmăluţe mi-a plăcut - mă refer nu numai la umplutură, ci şi la înveliş - şi nu văd de ce nu ai continua sub formă de serial. Doar atât, am observat că nu prea are virgule suficiente... adaugă la sfârşit un rând plin, să şi le pună cititorul unde vrea el.  
 
Obsesia ta pentru sarmale mă îndeamnă să îţi scriu tot despre mâncare. Am fost trei zile la Bran, cu câţiva colegi de facultate. Unde tragem cu toţii o cură de mâncare, băutură şi bună dispoziţie, totul printre amintiri din facultate, fotografii îngălbenite şi povestiri despre copii şi nepoţi. Enumăr aşa, un pic, fiindcă te ştiu pofticioasă: bulz, păstrăvi, ciorbe, grătare, miel la proţap, cinci feluri de tărie, şapte de vin, zece de prăjituri ...  
 
Fiind ingineri, deci oameni care preţuiesc precizia, fiind mai în vârstă, deci conservatori, ne vedem în fiecare an, fix în al treilea weekend din iunie, la aceeaşi pensiune. Doar că acum a fost un pic mai deosebit. Anul ăsta am împlinit sau vom împlini cu toţii 60 ani, lucru care a marcat întreaga desfăşurare a întâlnirii. Jocuri de cuvinte- sexagenari- sex- sexy ... Tort cu inscripţia "La mulţi ani 2 x 30!", şampanie, cântece de petrecere, dans - totul pentru a (ne) dovedi că noi, cei care ne întâlnim la Bran, suntem mai tineri decât vârsta din buletin. La vederea inscripţiei "2 x 30", cineva a protestat:  
 
- De ce nu "3 x 20" ?  
 
- Păi mai rezişti la aşa ceva ?  
 
Am profitat de ocazie şi am recitat două epigrame scrise special pentru acest eveniment.  
 
Dedicată mie şi colegilor mei de promoţie  
 
Uitându-mă în calendar,  
 
Constat: sunt un se-xa-ge-nar,  
 
Dar brusc, un junghi acut în plex  
 
Mă întrerupe: sunt un sex...  
 
Dedicată colegelor mele de promoţie  
 
Turuie-n română despre sănătate  
 
Hipertensiune, cord, regim, proteză,  
 
Dar când vine vorba despre-a lor etate  
 
Fourty, fifty, sexy - totu-i în engleză.  
 
E adevărat, destul de des, cineva aducea vorba despre colesterol, hipertensiune, probleme la coloană ... Am aflat că există colesterol bun şi colesterol rău. Rău e când ăla rău e mare şi invers. M-am cam mirat, e ca şi cum ai spune că există şi hipertensiune bună. După mine, orice denumire din medicină nu poate fi decât rea. Dar m-am băgat şi eu în vorbă, dându-mă expert:  
 
- Acum doi ani am mers cu analizele la doctorul de familie şi mi-a zis că am colesterolul mărit. Mi-a recomandat să mănânc în fiecare dimineaţă un kiwi, în fiecare seară două nuci şi, de câte ori pot, somon, care conţine Omega 3. Şi să ştiţi că e un regim foarte plăcut.  
 
- Zăău ? Şi a scăzut ? s-au arătat interesate câteva colege.  
 
- Nu ştiu, de atunci nu mi-am mai făcut analizele.  
 
Dezamăgire generală.  
 
Sâmbătă dimineaţă am plecat în excursie. Avem traseul nostru, pe şosea, apoi pe un drum forestier, cam o oră, până la poale de munte. Acolo, într-o poieniţă, există o masă din lemn pentru cei care poposesc şi două indicatoare: "6 ore până la Vârful Omul" şi, un pic mai sus, "1 ora până la Cascada Urlătoarea Clincei". În anii trecuţi ne opream în poiană, culegeam fragi, beam un gât de tărie şi făceam poze în jurul mesei.  
 
De data asta, Laurenţiu Orăşanu a propus să mergem pînă la cascadă.  
 
- Dacă nu mergem anul ăsta, la anu' s-ar putea să nu mai putem !  
 
Fac o paranteză. Dintr-un punct de vedere, Laurenţiu şi cu mine ne deosebim de restul grupului. Amândoi suntem mai puţin ingineri, în sensul că avem câte două mâini stângi. Amândoi avem un neastâmpăr care ne îndeamnă să mergem pe căi nebătătorite, în particular literare. Diferenţa este că el, având calităţi de lider, este cel care zice "Hai!", pe când eu mă arunc într-o aventură numai după ce aud acest "Hai!". Aşa a fost în 2002, când Laurenţiu mi-a zis:  
 
- Norică, mi-a plăcut poezia ta, de ce nu o postezi pe un site literar, poezie.ro?  
 
Revin la drumul spre cascadă. Cum părea să fie o continuare a celui forestier, am plecat la drum jumătatea mai curajoasă a grupului. Din păcate, a urmat o cărăruie prin pădure, în pantă lină, apoi panta s-a accentuat şi am continuat mai mult de ruşinea faţă de cei rămaşi. Obstacole apăreau la tot pasul, cred că cineva ne punea la încercare. Buşteni prăvăliţi deasupra cărării, care trebuiau escaladaţi. Zone mlăştinoase, din care ieşeam înnămoliţi până la gleznă. Căldură sufocantă, cerul gurii uscat - apă nu luasem cu noi. La unul dintre copacii transversali, m-am aşezat, simţind că îmi dau duhul. Norocul meu că n-aveam cui să-l dau, ceilalţi erau mai în faţă. Decizia de a continua n-a fost grea, alternativa era să mă întorc singur. Cel mai greu a fost să o pun în aplicare.  
 
La un moment dat o muscă m-a pişcat pe ceafă. Cu un gest reflex, am omorât-o. Mare greşeală, în următoarea jumătate de oră s-a format în jurul meu un alai de înmormântare care m-a însoţit pînă la cascadă.  
 
Cascada - în sfârşit am ajuns la ea. În acel moment, toată oboseala a pierit. Nu pentru că ar fi arătat nemaipomenit. Dar noi - noi eram nişte învingători, tineri, puternici, veseli, cărora nu le pasă de eforturi, oboseală, muşte, sete, obstacole...  
 
Şi, mai ales, care nici gând să aibă cei 60 ani din buletin...  
 
Constanţa, 15 iulie 2009  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Cascada / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1316, Anul IV, 08 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!