CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Despre cultura anumitor scriitori
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Că există agramaţi printre „scriitori” este o realitate. Site-urile şi cenaclurile literare sunt pline. Motivele sunt binecunoscute: au lipsit la orele de gramatică, iar în copilărie şi adolescenţă lecturile erau pe locul 1500 în lista de priorităţi. Cu siguranţă şi-au folosit timpul într-un mod plăcut şi util, care îi recomandă pentru o mulţime de activităţi lucrative (bănoase, ca să înţeleagă şi cei vizaţi). De ce între timp s-au răzgândit şi au dat năvală în literatură, ăsta e un mister. Prietenul meu, Ananie Gagniuc, a încercat să dezlege mistrul: „După revoluţie, libertatea de exprimare i-a cuprins şi pe cei care nu ştiu să se exprime”. Eu, la rândul meu, le-am dedicat un catren. 
  
Unui “coleg de breaslă” 
  
Prin poeziile-i nefaste 
  
O teorie se susţine: 
  
Au, clar, defectul că sunt proaste, 
  
Dar calitatea că-s puţine. 
  
Că persoanele cu pricina nu îşi recunosc această agramati-calitate (termen inventat de un agramat celebru, Costi Ioniţă) este tot o realitate. Ei nu îşi dau seama că lipsa de cultură se vede de la o poştă. Un teoretician adevărat, un adevărat lider sindical al celor săraci ... cu duhul, deşi nu face parte din branşă, susţinea la un moment dat că lecturile prea multe strică (se pare) caracterul şi întunecă originalitatea. E dreptul domniei sale să emită asemenea opinii. Voi avea grijă ca nepoţii mei să nu aibă acces la aceste teorii cât se poate de convenabile pentru un copil zburdalnic. 
  
Când li se reproşează lipsa de cultură, răspunsurile sunt cam aceleaşi: 
  
- virgulele nu sunt atât de importante ca să justifice acuzele; 
  
- un “i” în plus sau în minus, o cratimă lipsă sau aşezată greşit au drept motiv neatenţia; 
  
- e plina lumea de greşeli de tipar, nu numai lumea lor; 
  
- mult mai importante decât gramatica sunt sensibilitatea sau, după caz, patriotismul. 
  
De câte ori aud apărări de felul celor de mai sus, îmi aduc aminte un banc de prin anii '50. 
  
“La o recepţie, ataşatul cultural de la ambasada rusă îşi şterge sistematic mucii cu degetele. La un moment dat gazda nu mai suportă, se duce în faţa lui şi îi spune: 
  
- Niet kultiura ! 
  
Rusul răspunde arogant: 
  
- Kultiura iesti, batista niet !” 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre cultura anumitor scriitori / Dan Norea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1309, Anul IV, 01 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!