CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  
Autor: Dan Ioan Groza         Ediţia nr. 2005 din 27 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

DRUMUL PAŞILOR NEOPRIŢI -DAN IOAN GROZA - recenzie Florin Adrian Hebean,
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre poezie, poetul italian Salvatore Quasimodo declara: “Poezia este revelarea unui sentiment pe care autorul îl crede interior şi personal, dar pe care cititorul îl recunoaşte ca fiind al său.” 
  
Raportându-ne la citatul de mai sus, acesta reflectă foarte bine întreaga creaţie lirică a poetului Dan Ioan Groza. Sentimentele şi trăirile interioare sunt transpuse pe hârtie prin intermediul versurilor şi capătă o semnificaţie aparte, trecând de la statutul de “subiectiv” la cel de “obiectiv”. Astfel, poetul îşi dezvăluie gândurile şi simţirile lăuntrice cititorilor şi, prin rimele şi metaforele folosite îi face şi pe aceştia să fie părtaşi trăirilor personale şi totodată să se regăsească şi să se confunde cu eul liric. O influenţă aparte în poezia lui Dan Ioan Groza o are experienţa de viaţă şi trecutul autorului. Fiecare succes sau eşec apărut în drumul vieţii este transpus în versuri şi astfel fiecare poezie capătă o semnificaţie aparte. Poetul ne poartă prin etapele principale ale vieţii amintindu-şi cu nostalgie de perioada copilăriei, expusă în poezia “Copil fiind”, trecând la etapa adolescentei, în care se resimt influenţele iubirii împărtăşite dar eşuate – poezia “Simt” şi sfârşind cu ultima perioadă a vieţii, cea a bătrâneţii – poezia “Bătrânii”. Un alt factor ce influenţează în mare măsură creaţia lirică este reprezentat de idealurile şi ţintele personale la care aspiră poetul şi pe care doreşte să le atingă în viaţă fiind exprimate în poezii precum “Ea, viaţa” sau “Visul din noi” prin termeni metaforici precum “vise” şi “speranţe”. Pe parcursul întregii creaţii lirice se resimt puternice influenţe religioase, denotând faptul că, în momentele de răscruce ale vieţii poetul a avut un sprijin demn de urmat, credinţa în Dumnezeu care l-a ajutat să treacă peste toate şi i-a dat tărie să privească încrezător spre viitor. Un exemplu aparte pentru cele afirmate mai înainte îl reprezintă poezia “Scrisoare pentru Dumnezeu”, un dialog între autor şi divinitate, ce ar putea fi generalizat pentru toţi oamenii de rând şi poezia “Rugăciune în drum de răscruce” în care, învăluit de greutăţile lumeşti, poetul îşi găseşte sprijinul în Dumnezeu. 
  
În concordanţă cu situaţia actuală a societăţii, poetul abordează şi genul satiric, regăsit în poezia “Joc politic”, în care se încearcă dezlegarea cauzelor pentru care lumea şi-a pierdut speranţa. 
  
Copilăria reprezentând o etapă aparte în viaţa poetului, acesta nu îi uită pe cei mici şi strecoară printre zecile de creaţii lirice influenţate de viaţa reală şi câteva poezii pentru ei cum ar fi “Pi la uica Ştefan, lecuţâcă”. Parcurgând nenumăratele poezii din prezentul volum, putem spune că nu am citit doar nişte simple poezii ci am citit o întreagă experienţă de viaţă, cu bune şi rele, cu dezamăgiri şi succesuri, cartea în cauză fiind o filă scrisă a propriei vieţi a autorului. 
  
Doctor ing. Florin Adrian Hebean, Bucureşti 
  
Referinţă Bibliografică:
DRUMUL PAŞILOR NEOPRIŢI -DAN IOAN GROZA - recenzie Florin Adrian Hebean, / Dan Ioan Groza : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2005, Anul VI, 27 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dan Ioan Groza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Ioan Groza
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!