CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  
Autor: Dan Ioan Groza         Ediţia nr. 1982 din 04 iunie 2016        Toate Articolele Autorului

Dan Ioan Groza, un pelerin pe “Drumul paşilor neopriţi”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dan Ioan Groza, un pelerin pe “Drumul paşilor neopriţi” 
  
Dan Ioan Groza este un tânăr poet originar din Vinţu de Jos, judeţul Alba, un poet care îşi asumă trăirile poetice şi religioase într-un mod autentic, tradiţional, aş putea spune. El crede cu tărie în melodia versului, în iubire, viaţă, naştere, mântuire. Vorbeşte despre ceea ce simte, descrie realist viaţa într-o cronologie a sufletului său, iubirea de neam şi de glie răzbate şi emoţionează cititorul. Iubirea copilului pentru vatra strămoşească a satului aşezat cuminte, liniştit, undeva în Ardeal, pe malul Mureşului cu unde blânde, inspirând poeţii, pictorii, dar şi pe creatorii populari; aşa s-au născut multe doine, din preaplinul unor suflete sensibile la frumos, la autentic. Un asemenea creator este şi poetul Dan Ioan Groza, un tânăr entuziast, generos, extravertit, autentic prin toţi porii săi. Poezia lui este curată, aşezată, nu epatează, nu intrigă şi nu scandalizează, nu caută să fie „cool”, este realistă şi firească, aşa cum sunt rugăciunile vechi ale oamenilor din popor, rugăciuni curate ce ating inima omului şi ajung la inima Domnului. 
  
Unele poezii au tonuri elegiace, nuanţe filosofice, poetul se confruntă cu probleme majore existenţiale: naşterea şi moartea, timpul ireversibil, iubirea şi ura, păcatul şi izbăvirea, mântuirea sufletului, teme serioase, demne de un teolog care predică despre Hristos. Aşa predică acest poet de la amvonul sufletului său, în cuvinte simple şi emoţionante, despre iubire şi credinţă, crezul său fiind exprimat, de altfel, chiar în introducerea volumului de poezie. Poeţii pot să predice despre mântuire, da, e adevărat, au făcut şi alţii această lucrare din iubire de oameni şi de Dumnezeu: Traian Dorz, Vasile Militaru, Zorica Laţcu, Costache Ioanid, Ioan Alexandru şi încă mai sunt poeţi ai lui Hristos... 
  
Familia este o veritabilă icoană în poezia lui Dan Ioan Groza, familia reunită, extinsă în satul natal, unde toţi oamenii sunt uniţi prin respectul şi iubirea sfântă pentru pământ, biserică, limbă, tradiţii străbune, unde fiecare eveniment din viaţa unei familii este trăit la cote mult mai sensibile şi profunde faţă de trăitorii unei urbe. Un asemenea eveniment îl marchează puternic pe autor, care dedică mai multe poezii memoriei bunului său prieten Cristian. Fiecare om pe care l-a întâlnit de-a lungul vieţii şi i-a influenţat în mod cert personalitatea, caracterul, educaţia se regăseşte în aceste poezii, apare recunoştinţa pentru asemenea oameni, ceea ce este de admirat. Iubirile din trecut, chipurile feminine care i-au însoţit destinul, la un moment dat, autorului sunt zugrăvite în tonuri diferite, în nuanţe calde sau triste, după cum i-au marcat viaţa interioară, dar memoria sa afectivă nu le-a îngropat, ci le-a valorificat în poezie. 
  
Poetul este un slujitor al binelui şi adevărului prin misiunea sa în lume, dar şi un slujitor al acestor înalte valori umane, prin slova sa. Un salvator animat de idealuri nobile, înalte, un poet dedicat poeziei trup şi suflet. El scrie şi cântă, totodată, propriile versuri, colindă lumea scriind şi recitând, cântând pentru inimi, pentru umanitate. Ne reaminteşte să fim umani, ne îndeamnă să ne trezim din letargia spiritului, să avem curaj în faţa vieţii, a tăvălugului destinului. Vedem în poezia aceasta ca într-un lac limpede de munte, adânc şi netulburat, totul este scris aici, fără ascunzişuri sau disimulări, fără tentaţia imitării, spontan, sincer, uneori dureros de sincer. Forma poetică poate înşela, pe alocuri, cititorul, care s-ar putea aştepta la un vers mai artistic, cizelat, pretenţios sau ermetic, abstract... Însă, dacă va citi cu răbdare poezia lui Dan Ioan Groza va descoperi un poet viu, un filosof al propriei vieţi. Simplitatea versurilor sale emoţionează, trimite la o introspecţie profundă asupra propriei existenţe. Inspiraţia sa poetică este autentică şi nu se va epuiza atâta vreme cât poetul se va reîntoarce la matca satului său, la izvorul binelui şi frumosului din acest univers patriarhal. Am reprodus mai jos două poezii ale autorului, care ilustrează în mod deosebit crezul său poetic. 
  
Fie ca bunul Dumnezeu să-i călăuzească paşii pe drumul literar, să aibă un drum curat, un “drum al paşilor neopriţi”.... 
  
Daniela Ghigeanu 
  
6 februarie 2014 
  
„Cad lacrimi din iubirea divină, 
  
O luptă în mine se naşte senin, 
  
Trecutul mă-ntoarce spre tine 
  
Mă simt pătruns de amarul venin. 
  
Cad picuri de ploaie şi cerul e trist, 
  
O luptă în mine îmi spune exist. 
  
Iubirea în suflet îmi lasă un dor, 
  
Răbdarea învinge dorinţa şi zbor. 
  
Cad stelele, pustiu este cerul, 
  
O luptă în mine mă apasă lovind 
  
Rugă aduc, strigând vocilor auzite, 
  
Vorbesc cu pământul, jelind. 
  
( CAD ) 
  
Închid ochii şi nu te văd decât pe tine, 
  
Iar teama de a merge sângerează în mine. 
  
Nu simt nimic decât sub paşi pământul 
  
Şi martor sunt la ce creează timpul. 
  
Privesc de aici de jos o viaţă aşa banală, 
  
Simt tăind obrazul meu o lacrimă amară, 
  
Sunt conştient că sunt un suflet ca şi voi, 
  
Străpuns de a vieţii ură şi acest noroi. 
  
Deschid ochii şi întind mâna cerşind, 
  
Vreau împliniri zâmbind, trăiri ascunse, 
  
Vreau să mor orbeşte, pur iubind, 
  
Vreau să văd lumina dorinţelor apuse. 
  
(NOSTALGIE) ” 
  
Referinţă Bibliografică:
Dan Ioan Groza, un pelerin pe “Drumul paşilor neopriţi” / Dan Ioan Groza : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1982, Anul VI, 04 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dan Ioan Groza : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Ioan Groza
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!