CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Stihuri > Tonalitati >  
Autor: Dan H. Popescu         Ediţia nr. 2077 din 07 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Dan H. POPESCU - A TREISPREZECEA FRECVENŢĂ

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Emil Sauciuc  
Pamânt dintr-o expoziţie  
Editura Primus 131 pag.  
Oradea, 2015  
 
Cititorii care, temându-se poate să păşească pe uşa din faţă a galeriei textuale propuse de autor, ar îndrăzni o lectură à rebo¬urs, adicătelea de la „Cuprins”, ar fi descumpăniţi, cu siguranţă, de diversitatea titlurilor: unele poetice într-o manieră aproape clasică – „Ochi prăfuit de stele”, „Inimi roşii în facerea nopţii” sau „Lebăda neagră cu cioc de noroc”; altele alertând asupra inserţiei semnificatului în semnificant – „Semne crescute în lemn”, „Femeia apostilă” sau „Omul crescut în lemn”; câteva respirând un aer de (bri)colaj – „Omul de paie cu terminaţii nervoase albastre”, „Oamenii cu capete de textile” sau „Femei de ziar ude şi presate”; în fine, nu puţine în registru oniric, de¬nunţat ca atare în „Vis psihedelic”, eventual ca „Primul coşmar al artistei”.  
 
Se adaugă, în aceste texte – inspirate de expoziţia unor con¬fraţi, dar dintr-un domeniu paralel, acela al artelor plastice –, şi o învrăjmăşire a cuvintelor: într-o pierdere accelerată a con¬trolului asupra unei axis mundi „visează omul că sfârtecă ielele” („Ochi prăfuit de stele”); în contextul în care „luna s-a prăbuşit pe pământ”, cuvântul, deşi forjat de milenii, apare „domesticit şi înroşit ca muşcata din glastră” („Fantezii nocturne”); micul habitat, spaţiu de locuit şi de meditaţie, dar şi al unor posibile revelaţii „ne povesteşte/ despre găzduirea ce va să vină,/ prin¬zându-ne cu umor minţile-n cleşte” („Cort african”); mimica şi gestica languroasă sunt salvatoare pentru „Femeia cu părul 6  
petrol/ şi sânii ca două lămâi” („Femeia torţă”); deşi dorită, creaţia este negată ab originem – „Vreau să mă trezesc în poziţia facerii/ înlăuntrul meu soarele negru îngheaţă” („Al doilea coş¬mar al artistei”); iar silueta antropomorfă desprinsă din cadrul unei colonade de inspiraţie antică este „misterioasa femeie an¬tropolatră” („90.Reperaj”).  
Unul din motivele volumului este timpul, surprins în ipos¬taze extreme: resimţind durerea fizică, alături de femei care „cad prăbuşite/ în albul chircit, să moară/ cu oasele falsând răguşi¬te” („Tabloul douăzeci”); încapsulat în ceasul verde sau diafan care ticăie pentru un nou meridian 0, cu „limba-i alb-amară:/ ... ora din Olimp” („Timp din Olimp”); aceeaşi imagine, iconică, a ceasului, de astă dată cu o „pendulă de pene”, indică trecerea lentă a unui „timp blazat, patinat/ nu cu metal scump, ci cu lo¬zinci.” („Ceasul legru”); şi nu în cele din urmă, sentimentul de ireversibil prin memoria locurilor şi a celor dispăruţi – „Casa bunicii mi-aduce aminte/ de timpii din moarte aduşi,” („Casa bunicii”).  
 
Culorile reprezintă şi ele un reper, supus însă capriciilor autorului, concretizând amalgamul de stări, firesc induse de su¬portul plastic al acestor artefacte textuale. În „Visul omului ver-de”, protagonistul „visează în roşu aprins”, pentru ca în ultima strofă să provoace „materia neagră”. „Starea de alb” nu este una benefică, fiind mai degrabă asociată unui univers concentraţio¬nar – „deasupra e o plasă de sârmă ce înghite trecerile” –, care nu dă nicio şansă microuniversului copilăriei. În „Inimi roşii în facerea nopţii”, nu întâmplător este evocată, cu accente biblice, figura tulbure a Fridei Kahlo, dar somnul, în care rătăceşte în-gerul morţii, este „albastru, de inimi născător”. „Dragonul ne¬gru” este cel căruia îi stă în puteri să prindă „rădăcini florale”, iar pentru magnifica „Lebădă neagră cu cioc de noroc”, motto-ul care îi dă anima este (pseudo?)ironicul „Credinţă, frăţie şi ubi¬cuitate!”.  
 
Un loc aparte îl ocupă poemul „Reperaj”, de fapt un înca¬drament pentru una sută catrene ce se vor de sine stătătoare, deşi sursa de inspiraţie este comună. Unele pot fi citate integral, n-am putea spune că sunt şi emblematice, dat fiind diversita¬tea de slide-uri, dar starea de graţie sufletească sau poetică e în consonanţă cu versurile citate deja: „12. Reperaj: scormonirea zilei din noapte/ fără a avea aşteptări/ găsirea iernii în fructele coapte/ aducerea-aminte-n uitări.” Tentaţia absolutului nu este străină, umanul îşi ispiteşte mântuirea: „78. Reperajul vizibi¬lului-invizibil care se eschivează:/ „Lumină, domnilor, cât mai multă lumină!”/ strigă văzduhul care pentru noi vibrează/ în treisprezece frecvenţe, doar la Ultima Cină.”  
 
O lectură interesantă, chiar provocatoare este această carte, o ofertă din partea unui autor aflat (aparent) la începutul ziceri¬lor sale şi, tocmai din această pricină, de urmărit spre a vedea în ce măsură îşi consolidează reperele. Poetice sau/şi existenţiale.  
--------------------------  
Dr. Dan H. POPESCU  
Oradea  
Referinţă Bibliografică:
Dan H. POPESCU - A TREISPREZECEA FRECVENŢĂ / Dan H. Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2077, Anul VI, 07 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Dan H. Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan H. Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!