CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Dan Gheorghilaș         Ediţia nr. 1797 din 02 decembrie 2015        Toate Articolele Autorului

VIATA LA PLUS INFINIT (5)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Bună seara,nea Costele ! 
  
- Ce faci tinere ? Parcă incărcasei ieri ! întreabă portarul extrem de mirat, fiindcă nu era obișnuit să îl revadă chiar atât de repede. 
  
- Am uitat niște acte importante ,m-am întors din drum ! 
  
- Voi ,tineretul ăsta ,aveți în cap doar internet ! 
  
Nu-i mai răspunde ,fiindcă e grăbit. Și-apoi nu are cum să-l contrazică . Se strecoară tiptil printre hamali, căutând cu privirea vapoare care se încarcă. E unul mare chiar aici la dana 1 ,are burta desfăcută ca să primească înăuntru destul de multe Dacii. Loganuri ,breakuri și sedane, Dustere și Sandero așteaptă cuminți la rând, să navigheze către zări pe care doar vaporul le cunoaște. 
  
„ Dacia a scos România din criză. Acum o să mă scoată și pe mine ! ” 
  
Dar trebuie să afle unde se duc,nu poți pleca la drum fără să știi unde-o s-ajungi și-n primul rând cam în cât timp ,căci s-ar putea să mori de foame pe traseu. 
  
- Unde le duceți ? întreabă un lucrător care se urca la volanul unei mașini,să o îmbarce. 
  
- În Cipru,la Larnaca ! 
  
– Tocmai acolo?! Se odihnesc un pic pe drum ! 
  
- Ei, chiar un pic mai mult ,că o să facă o săptămână . O să recupereze ele pe șosele ! 
  
„ Deci Cipru este insula .... O săptămână înseamnă mult ,dar nu atât de mult pe cât ar însemna cinci ani la pușcărie ! ” 
  
Știa în sinea lui că o să fie bine. Matematica îi dezvoltase intuiția,simțea de multe ori pericole,chiar și-nainte de accident avea o stare de neliniște care îl anunța că ceva rău o să se-ntâmple. Și nu s-a înșelat. Acum însă, era destul de liniștit. 
  
Se reîntoarce către poartă,știa un magazin acolo care vindea produse alimentare ambalate ,dar și articole de- mbrăcăminte sau alte suveniruri pe care marinarii străini ar fi dorit să le păstreze. Își cumpără un rucsac ,10 pachete de sticsuri, 3 sticle mari de apă ,2 tricouri marinărești și o pereche de pantaloni destul de sport și este gata de plecare. Mai trebuie doar să se îmbarce. Se strecoară tiptil prin spatele mașinilor și se oprește la un break. Știa că în asemenea mașină e spațiu mare,chiar și de dormit .Își dorise întotdeauna una din asta ,dar salariul lui de bugetar îi ajungea pentru un singur far. Deschide încet haionul și se aruncă înăuntru ,cu sacul în brațe și capul înainte așa cum se gândise la-nceput. Dacă cineva ar deschide instantaneu,l-ar izbi cu picioarele și ar putea rapid să fugă. Când plănuiești să evadezi îți trebuie și un plan de lecție. Sau cel puțin o schiță... 
  
Acum așteaptă în întuneric.... 
  
Momentele lungi de așteptare îl scoteau întotdeauna din răbdări,însă se înarmase cu voință. Și dacă vrei neapărat să reușești trebuie tenacitate,dar și răbdare multă. Mai ales, atunci când te arunci cu capul înainte.... 
  
Aude ,în sfârșit ,portiera deschizându-se . „ Acum e-acum ! ” 
  
- Hai cu tata ,că te ducem parte, glumește șoferul șugubăț ,ce n-are nicio grijă. Nici măcar grija că portbagajul este plin. 
  
Un sfert de cheie și breakul se pune în mișcare . 
  
- Ce naiba zdrăngăne așa ? se aude din nou vocea manipulantului .Mașina se oprește brusc la fel ca inima din pieptul lui. Iar răsuflerea i s-a stins. Haionul se întredeschide și lumina obscură pătrunde stingheră înăuntru. Așa o fi și în cavou ? 
  
- Deci tu erai deschis ? 
  
Un pocnet scurt și toate temerile sale se închid. Iar speranța prinde din nou viață. Simte cum mașima urcă rampa și-apoi se-nvârte la nesfârșit printre surorile ce-o așteptau tăcute și cuminți în cala vaporului imens. 
  
Motorul se oprește iar portiera ,deși nu e trântită, face un zgomot surd ,amplificat de ecoul spațiului închis în care se găsește. Mai trec vreo două ore în care Daciile, absolut noi, își găsesc locul predestinat pe care să îl ocupe. 
  
Ș-apoi,doar întuneric și tăcere. Atât de lungă și de- apăsătoare. Atunci când taci, fiindcă n-ai chef de vorbă este ceva ,dar dacă taci atunci când vrei să strigi, este cu totul altceva. Și el simțea c-ar fi dorit să urle ,un urlet de fiară răpusă de o săgeată înfiptă direct în inimă.... 
  
Motoarele au început deja să se tureze. Trei sunete scurte dar grave, anunță că mastodontul intenționează să se urnească ... O zvâcnitură și marea li se deschide în sfârșit, din întuneric. 
  
„ Și cam atât cu România ....Oare o să îi mai vad ?” 
  
O lacrimă sărată se sparge cu zgomot de podeaua întunecată a breakului național..... 
  
(va urma ) 
  
Referinţă Bibliografică:
VIATA LA PLUS INFINIT (5) / Dan Gheorghilaș : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1797, Anul V, 02 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dan Gheorghilaș : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Gheorghilaș
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!