CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Dan Gheorghilaș         Ediţia nr. 1590 din 09 mai 2015        Toate Articolele Autorului

FOLOSUL ECUATIEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se scarpină în cap și nu înțelege cu ce anume a greșit, de este nevoit să trecă prin asemenea coșmaruri. Necunoscute misterioase și numere banale îi joacă batjocoritoare în fața ochilor tontoroiul ,enervându-i rațiunea și tulburându-i frumusețea copilăriei sale . 
  
- Mugurele, sigur te descurci ? 
  
- Nu înțeleg, domn′ profesor, la ce naiba îmi trebuie mie ecuațiile astea ? 
  
- Păi, cum să îți explic , ca să înțelegi ....Uite ,de exemplu eu . Pe la douăzeci și ceva de ani ,mă plimbam liniștit pe mijlocul bulevardului și credeam că nimeni și nimic nu o să-mi perturbe traiectoria. Dar vezi tu ,Mugurele ,nimic nu este veșnic pe pământ. Și la un moment dat, te lovește-n plin și pe neașteptate ceva care îți umple inima de bucurie ,dar în același timp îți întunecă vederea și îți sucește mințile. Dragostea ! Iar eu am ajuns pe neașteptate din mijlocul bulevardului ,într-o căsuță de la țară, așezată la capătul unei ulițe neasfaltate ,care te îmbălsăma cu noroi din cap până-n picioare la fiecare ploaie un pic mai serioasă. Niciodată nu mi-am imaginat că aș putea trăi departe de lumea umplută de asfalt și agitație ,dar tocmai de aceea nu trebuie să pronunți cuvântul „ niciodată ” ,căci soarta îți râde-n nas întotdeauna. La blocul meu chibrit de la oraș,apa venea întotdeauna când o chemai la robinet ,iar temperatura o umflai doar printr-o singură rotire de buton. Dar toate astea fuseseră odată.... Acum apa nu mai vroia să vină singură ,o aduceai cu o găleată tocmai de undeva ,din străfundul pământului ,iar iarna aveai căldură-n casă doar dacă te învredniceai vara să aduci lemne ,să le tai ,să le crăpi,și-apoi să le așezi frumos, sub ștreașină,să nu le plouă. Adică era nevoie de mult mai multe rotiri puternice de trup și nu doar de una simplă, de buton. 
  
Exact în timpul prelucrării lemnelor pentru iarnă am nimerit și eu în curtea socrilor . Bătrânul lucrase o viață la pădure ,dar vârsta înaintată îl mai ținea din când în când de mijloc. Iar eu băiat simțit ,m-am oferit să îl ajut. Mi-a explicat rapid unde anume să lovesc ,să crape mai rapid și să scăpăm mai iute de belea. Un timp a mers destul de bine. Dar la un moment dat, cineva l-a strigat la poartă ,așa că toată operațiunea nu a rămas decât în cârca mea. Un lemn mai noduros își aștepta cuminte rândul la pierire. Și l-am lovit așa...cu milă , să-i fac sfârșitul,mai plăcut. Numai că el mi-a refuzat toporul , aruncâdu-l brutal în sus, direct spre beregată. Noroc că m-am ferit la timp. 
  
„ Faci pe nebunul deci ?! Stai că-ți arăt eu cine-i șeful ! ” Apuc toporul cu tărie și cu dorință aprigă de răzbunare ,i-l trântesc cu toată forța peste nodul negru și hidos.... Și-acolo a rămas ! Am încercat să-l scot încet,dar fără rezultat. Nodurosul îl ținea strâns ca să-mi arate că forța brută nu rezolvă întotdeauna lucrurile. Mai trebuie și-un pic de minte... Văzusesem la socru-meu că-n cazuri de-astea ,este nevoie și de mai. Un fel de butuc tare din lemn, făcut de ăl bătrân ca să-l ajute la strânsoare. Lovesc cu putere spre capul de fier al toporului...Numai că maiul nu era obișnuit cu filfizoni de la oraș .Se dă mai într-o parte ,făcându-mă să nimeresc exact în coada toporul nevinovat . Am zburat-o dintr-o singură lovitură ,direct în vale ,peste gard. „ Nu prea e-a bună ! ” Mă uit instantaneu la socru-meu , ca să constat dac-a realizat evenimentul ,dar nu era totul pierdut. Explica cu lux de mâini și amănunte ce-a pătimit el ,la pădure. Numai că unii mai pătimesc din când în când și-n curte.... Îmi amintesc rapid de celălalt topor. „ Trebuie să mă ajut de el să-l scot pe ăsta ,răposat pe câmpul de bătaie.” Înfig cu putere și nu știu exact prin ce minune ,reușesc să îl eliberez. Îl ascund cu grijă într-o parte și revin încrezător la locul acțiunii ,bucurat de mica mea victorie. Dar dac-ai câștigat o bătălie ,nu-nseamnă negreșit c-ai câștigat războiul. Al doilea topor zăcea la fel de-nțepenit, în nodul negru de furie că nu vreau să renunț. Apuc din nou cu sete maiul ,hotărât fiind ca de data asta să marchez. Dar maiul nu suportă bulevardierii așa că mă trimite la fel ca prima oară ,să stau la rând. Și tot la coadă ! Asta n-a mai zburat ca prima , dar zace fracturată, legată de topor doar printr-un firicel de lemn, subțire . 
  
- Ce naiba ai făcut ?? Ai rupt coada la topor ? îmi întrerupe socru-meu contemplarea încruntată. Măi ,că nepriceput mai ești ! Vezi colo în dreapta că mai e un topor ,adu-l încoa să-l scoatem pe-ăsta ! 
  
Mai mult de gura lui ,mă duc în dreapta ,ca să aduc toporul. Și-l țin în palma stângă. 
  
- Ce e ăsta ?? Nu mai are coadă ??? 
  
- Păi a avut ,dar a zburat departe. 
  
- Bă, tu ești nebun ??!! Mi-ai stricat două topoare în cinci minute ?? I-am spus eu fie-mi să nu ia un merintic de la oraș, că ăștia freacă bulevardul și habar n-au de munca curții. Nu sunt în stare nici să scoată o găleată de apă . Și-i tot dădea înainte cu insultele . Iar eu tăceam ca mortul în păpușoi, simțindu-mă cu musca pe căciulă. Și chiar mă întrebam ce-a fost în capul fie-si de m-a luat. Pesemne tot dragostea i-a-ntunecat și ei gândirea ! 
  
Trecuseră vreo cinci minute și el mă bombănea mai abitir ca la-nceput. Și până la urmă ,m-am cam plictisit: 
  
- Auzi bre , dacă nu încetezi în momentul ăsta ,îți dau o ecuație ! 
  
Nu știu exact ce-a înțeles că-i dau ,dar a tăcut pe dată mâlc. Abia după un minut și-a mai venit în fire : 
  
- Lasă tată că fac eu,că dumneata ești de la oraș ,nu ai de unde să știi toate treburile curții. Dumneata stai colo jos și te odihnește ! 
  
M-am așezat mai în spate pe o buturugă ,dorind să-i studiez mișcările în continuare, ca să trec cu brio peste statutul de merintic. 
  
Nu trece mult și prin fața porții trece vecinul Sandu, de care auzisesem că nu era chiar vecinul preferat al lui ăl bătrân. Iar ăl bătrân prinde curaj : 
  
- Băi, Sandule ,să nu dea naiba să te mai bagi cu gardul ,că dacă mă enervezi îl chem pe gineri-meu și-ți bagă imediat o ecuație ! M-ai înțeles ? 
  
Vecinul ar fi avut multe de zis ,dar la vederea mea ,s-a cam înfricoșat și și-a văzut de drum. Fiindcă nu știi ce-ți poate face o ecuație. Dacă necesită spitalizare ? 
  
- Așa că vezi tu ,Mugurele ,la ce îți folosesc ? Îți rezolvă instantaneu orice problemă ! 
  
- Așa o fi ,cum ziceți dumneavoastră,dar mie, tot nesuferite îmi sunt ! 
  
Dan Gheorghilaș 
  
Referinţă Bibliografică:
FOLOSUL ECUATIEI / Dan Gheorghilaș : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1590, Anul V, 09 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Dan Gheorghilaș : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Gheorghilaș
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!