CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Poetul orbitor cuvintelor
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prefață, Poetul orbitor cuvintelor 
  
Mircea Constantin Jurebie - Tribulații – ArtBook, 2020 
  
Mircea Constantin Jurebie este un poet băcăuan prolific volumelor de poezie, acum se află la al optsprezecelea volum cu titlul Tribulații. Dacă până acum a cochetat cu versul clasic, cu rima și muzicalitatea, acum face adevărate exerciții de admirație versului alb. Experiența sa lirică își spune din nou cuvântul, dl. Jurebie fiind un fervent membru în cenaclurile băcăuane, la proiectul Seri Literare, publicând des în revistele băcăuane sau în alte reviste literare și participând activ la evenimentele Uniunii Scriitorilor. 
  
Când am citit prima oară volumul, am înțeles din capul locului că titlul Tribulații este cel mai nimerit pentru conținutul versurilor aduse pe tapet. Tribulațiile, deși un cuvânt trecut în dicționar la categoria livrești, exprimă cel mai bine nuanțările acestor versuri neliniștite, problematice, de zbucium sufletesc, în căutarea sinelui, nu numai cel poetic, dar și al sinelui său metafizic existențial. Poeziile sunt dileme ale frământării sufletești, ale trecerii timpului vieții, ale iubirii, ale contemplării sinelui în titluri sugestive: Sunt eu/ Incertitudine/ Risc să trăiesc/ Nelinişti/ Eu sunt / Probleme existenţiale/ Drama realităţii/ Absurd periferic. 
  
Un fir continuu al Tribulațiilor conduce la căutarea sinelui, prin fațetele diferite ale ego-ului, din trecut, din prezent, într-o ubicuă dilemă de fi și dorința de a afla o anume înrămare a eului. Iar eul liric presupune, se neliniștește, se întreabă, uneori retoric, analizează. 
  
„La procesul cu adevărul, /Acul balanţei mele sufleteşti oscilează./ Sunt derutat…“; „Mă neliniştesc privirile aruncate/ Pe sub sprâncenele sorţii,/Care parcă ar sta la pândă“ ; „Un cineva îmi făcea cunoştinţă/ Cu…mine însumi.“ ; „Îmi căutam identitatea/ Printre încărunţitele amintiri/De familie.“/ „Parcă am mai fost acolo,/ Într-un joc/ De-a v-a-ţi ascunselea /Cu un alter ego“. 
  
Găsim aici un balans permanent între imaginație, fantezie și realitate creând un parcurs versificat între o tară de amintiri, scrise la timpul trecut și cealaltă tară cu flashuri ale realității, scrise la timpul prezent. Trecutul deschide un album de amintiri : 
  
„Cu capul plecat şi mână în mână,/ Răsfoiau colbul necazurilor/ Două nefericiri“, 
  
„Era în necuprinsul unor/ Vremuri sărăcite/ De nespus./ Timpul, rănit de nepăsare,/ Îşi pansa uitările...“ 
  
„Mă despărţeam în silabe/ Când îmi scriam cu trecut/ Autobiografia melodramatică./ Mă legănam / Pe o frunză de condei“. 
  
Prezentul aduce un temperament oscilant între un pesimist împovărat de amintiri și un optimist gata de a lua de la început saltul vieții : 
  
„Mă împrimăvărez,/Î ncep să-mi înflorească/ În suflet, iar, bobocii de iubire/ Şi am uitat/ De iarna bătrânească / Pe care o duc în spate./ Mă împrimăvărez “ 
  
Poetul se află în fața unei oglinzi ale cărei reflexii sunt sârguincios ondulate, modificate, metaforizate sau, dimpotrivă, direct expuse lectorului. M-am întrebat la finalul citirii: - acest poet este el însuși, este cel care ar vrea să fie, este cel care ni se arată în această carte? Cine este poetul ? Și am înțeles că aceste întrebări și le-a pus și autorul când a scris poeziile tribulațiilor…Cine este eul său ? Câteva răspunsuri putem găsi cu ușurință, în chiar ascunsele metafore ale definirii sale. Una din cele mai frumoase poezii, o voi reda întreagă, cuprinde metafizica ființei poetice, expunând filozofia de sceptic la trecerea ireparabilă a timpului : 
  
Orbeam cuvinte 
  
Mă reflectam într-un azur indefinit 
  
Din teoria improbabilităţii 
  
Actualelor ipoteze aşa zis ştiinţifice 
  
În care se bălăcea 
  
Prezentul nedus la şcoala adevărului. 
  
Eram un mic punct, infim, de ţărână 
  
Însufleţită de o mândrie 
  
Fără suport, 
  
Care îşi pâlpâia existenţa 
  
Între un Da firav şi un Nu infinit 
  
Când mă căţăram 
  
Pe scara neliniştilor universale. 
  
Orbeam cuvinte… 
  
Și mai frumos decât atât, finalul este liniștirea tribulațiilor, calmul angoaselor sufletești, ale căutărilor și încercărilor dezlegării enigmelor: întoarcerea la divinitate. Acolo sunt toate răspunsurile noastre, acolo e liniștea veșnică: 
  
„Ascultă murmurul în/ Liniştea divină/ Şi repetă-l în gând, îngenuncheat/ Pe coloana cerească/ A rugăciunii…“ 
  
Concluziv, cartea de versuri Tribulații a poetului Constantin Jurebie, pornită printre meandrele căutării sinelui transfigurat liric, aduce noi dimensiuni de adâncă reflecție, constatatoare în dezlegarea misterului firii contemplative, sentimentale, nostalgice, demonstrând, în exprimare modernă, o calchiere rodnică a poeticității autorului. 
  
Cristina Ștefan 
  
Referinţă Bibliografică:
Poetul orbitor cuvintelor / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3334, Anul X, 16 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!