CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Bătaia - cea mai reprezentativă istorie a omenirii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Bătaia - cea mai reprezentativă istorie a omenirii  
 
Eseu  
 
Prima bătaie a lumii a fost însăși pedeapsa alungării din rai, (bătaia e ruptă din rai)? De aici putem deduce că suntem meniți genetic să ne pedepsim, să ne batem unii cu alții, acum, după mii de ani, în cele mai sofisticate forme. Probabil că, milenar, ne-am bătut pentru hrană, ne-am bătut pentru terenuri, pentru bogății, pentru regate și femei... Bătaia, așadar ruptă din rai, a coborât în noi ca instinct, dar și ca învățătură. De la o pălmuță coercitivă la fundulețul copilului, până la tortura letală a dușmanilor în spații și cu instrumente inventate laborios, omenirea a adoptat bătaia, permanent, ca manifestare normală a speciei.  
 
Cinematografia, arta, literatura au potențat dorința de violență, plăcerea acestui instinct criminal, modelând generații și generații războinice, impulsionând acest gen de facere a dreptății sau, pur și simplu, această hrană a evoluției noastre...Am evoluat uman prin bătaie. Și la ce cruzimi s-a ajuns ne spune istoria noastră cu miliarde de morți săgetați, tăiați, împușcați, arși, gazați, spânzurați.  
 
Cum este posibil așa ceva la o specie inteligentă? La toate astea ce a făcut omenirea? Așa...a inventat Internetul! Oaza noastră de violență, care, mai nou, trece din virtual în real cu meciuri de omor. Aplaudăm. Înjurăm. Amenințăm. Bătaie, frate. Mai vrem bătaie!  
 
Cum este posibil așa ceva la creștini, care ar trebui să întoarcă și celălalt obraz? Cum de este posibil așa ceva în justiție, când mai sunt state care pedepsesc cu moartea o crimă? Răspunsul este umilitor! Nu s-a putut altfel. Răspunsul este jignitor lui Homo sapiens, căci tot el a inventat atâtea și atâtea minuni, dar nu a reușit să învingă mirajul bătăii. Sunt alte interese care mențin bătaia și azi, după ce ne-am clădit o cultură, o artă inestimabilă, muzică pentru tot universul... Sigur că sunt interese economice și politice prin războaie, sigur că sunt interese pecuniare prin sporturi de bătaie, interese financiar-industriale în cinematografia care a excelat și excelează prin violență.  
 
Ce-i de făcut? Absolut nimic. Ne vom uita îngrețoșați la filme abundând de sânge, la meciuri în care mor oameni, la orașe rase de pe fața pământului cu bombe, cu arme biologice. Ne vom obișnui copiii cu ideea că palma de pedeapsă e bună și o vor aplica și ei la rândul lor...ne vom obișnui cu înjunghierea noastră oricând și oriunde ( scapă criminalul în câțiva ani de pușcărie și mai aplică, mai aplică...)Nu avem nicio șansă de integritate corporală așa după cum nu suntem în stare de integritate mentală... Nici taurii nu scapă de la coridă, cum nu scăpau gladiatorii din groapa cu lei în aplauzele publicului.  
 
Și dacă există întrebarea “până unde, Doamne?“ Răspunsul previzibil este tot în cartea de căpătăi...De altceva nu suntem în stare!  
 
C.Ș.  
 
Referinţă Bibliografică:
Bătaia - cea mai reprezentativă istorie a omenirii / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2956, Anul IX, 03 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!