CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Țara dorului de cântec - VIOLANDA BRATU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Țara dorului de cântec - VIOLANDA BRATU  
  
Prefață  
  
 
  
A scrie poezie este cea mai profundă artă a omenirii și fiecare om are în fire acest “frumos“ genetic determinat. A scrie poezie este un har dat, dincolo de vârstă, de studii, de timp și spațiu. Dorința publicării scrisului, însă, ține de conjuncturi, de decizii personale, de un anume curaj și încredere în sine, dar ține și de alți oameni care citesc cu ochii sufletului și lasă poeziile să zboare libere întru vizibilitate și ascultare.  
  
Poeta Violanda Bratu debutează liric cu un volum consistent de poezie la editura ArtBook, sub un titlu minunat care integrează perfect conținutul poemelor sale sub o aură a frumuseții vieții: Țara dorului de cântec.  
  
Poemele, diverse tematic, induc un fir roșu unificator, dragostea de tărâmul natal, credința strămoșească, părinți, trecutul respectat, făcându-se un singur poem dedicat iubirii de țară și de neam. Iată că poezia patriotică se mai scrie, în game de bun simț sufletesc, doar românul și-a iubit țara dintotdeauna.  
  
“Trăiesc în țara dorului de cântec  
  
A dorului profund, de lerui-ler  
  
În leagănul cu basme și descântec  
  
E loc și pentru îngerii din cer.(Trăiesc)  
  
 
  
Cartea, în întregul ei, este o adevărată terapie a românului în care, baladesc, își cântă locurile dragi, impresionante, prin care “Paşii m-au purtat pe-acolo/ Unde sunt, fără durere/ Sfinţi cu chipuri de poveste/ Pe-o icoană ce nu piere.“(Agapia), unde eroii ne cheamă să ne cunoaștem trecutul: “Sub lespezi croite în celălalt veac/ Dorm somnul adânc, fără număr, eroi,/ Iubirea de țară, a lor, fără leac,/ Ne picură-n vene, se scurge în noi.“( Bucovina).  
  
Multe poeme omagiază părinții, mama, tata, într-un aflux muzical, sentimental, demne de promovare didactică azi, când pe afișe sunt doar poezii metafizice, decadente, grele de înțelesurile urii, dezbinării, pline de nervii veacului. Violanda Bratu practică reversul medaliei, expunând sentimente frumoase, pure, în expresii curate, simple, dar profund lirice:  
  
 
  
“Mamă dragă, mamă bună  
  
Peste chipul tău senin  
  
Flori de rouă, râuri vin  
  
Să se-adune-ntr-un suspin  
  
Pentru ochii tăi, cunună.“ (Mamă dragă)  
  
 
  
Amintirile, întoarcerile în trecut, în familia frumoasă cu nouă copii care i-a fost matca formării omului de azi, un om de caracter, care își iubeste țara, limba, obiceiurile și tradițiile, devin versuri cântate într-un registru propriu nouă românilor: dor, doină, sat, copil, soare, floare, simboluri ale universului mioritic românesc. Interesantă și simbioza dintre registrul de multe ori folcloric și elementele moderniste ale limbajului, presărat cu neologisme de impact, dar și cu umor delicat, unele poezii fiind premiate la concursurile umoristice:  
  
“De aș avea un băț la îndemână/ Aș modela spinările înalte”/ Acelor ce sluțesc limba română./  
  
De cum vorbit-a mai demult chiar Dante.“( De aș avea)  
  
Rondelul, poezie cu formă fixă este des întâlnit în creația poetei, părând a fi una din preferințele-i compoziționale și relevând exercițiu și grijă pentru cuvântul rimat: Rondelul frunzei căzătoare, Rondelul omului devenit copil, Rondelul unui anotimp, Rondelul zilei mele,  
  
Rondelul zilelor ce trec sunt câteva titluri exemplificatoare.  
  
În arsenalul poetic al Violandei Bratu găsim un adevărat corn al abundeței: precepte de credință, arhetipuri, simboluri, mituri. Aș remarca o frumoasă alegorie, a lupului, simbol și mit la daci și la români, în cultura românească legendele și superstițiile lycantropice venind ancestral:Pierdut de haita lui cea mare/ În timp ce rătăcea hai-hui,/ Un lup flămând, din întâmplare/ M-a încolțit cu dinții lui.“ (Un lup flămând)  
  
Țara dorului de cântec este un volum de poezie melodioasă, ritmată, relevând un spirit ales, un suflet sensibil trăind într-un univers al frumuseții și al energiilor bune omului, un volum care odată lecturat aduce esențele vitale la un numitor comun: identitatea prin iubire de viață.  
  
 
  
Cristina Ștefan, octombrie 2018  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Țara dorului de cântec - VIOLANDA BRATU / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2875, Anul VIII, 14 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!