CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

ROMANUL“Dincolo”- DAN PERȘA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Romanul fantastic “Dincolo” al lui Dan Perșa ar putea fi clasificat la Low Fantasy: întâmplări supranaturale într-o lume reală, dar este mai mult decât atât. Cascadă epică și lirică deopotrivă, cartea, de la editura meditative arts, are acțiunea axată pe arhetipul moarte-suflet, iar trasarea personajelor și mesajului are un umor subtil, venit parcă din spiritualitatea rurală a străbunlor, care la moarte se veseleau, se bucurau primind sfârșitul ca pe o izbăvire a suferinței.  
 
Fără a fi fixat cronologic și cu o spațialitate redusă la un sat, Scăieni, undeva între dealuri și pășuni, romanul desfășoară întâmplările a patru suflete de oameni care au murit, călătoriile lor, vămile lor, când la îngeri, când la diavoli, amintirile, remușcările, toate venite odată cu marea eliberare, destruparea din locașul părăginit al vieții pământene.  
 
Ludic, prin excelență, cu o inventivă structurare a planurilor epice, desfășurătorul lasă lectura să zburde imprevizibil, cu un zâmbet șugubăț permanent, cu ironie fină, proprie postmodernismului: meditația pentru calea de după moarte se face cu umor fin și dacă existăm în continuare sub forma sufletului, atunci musai să fim la un înalt grad de spiritualitate, o postură sobră și înțeleaptă. Așadar, pe când cele patru suflete călătoreau printre “priveliștile neîntinate ale universului” și “se bălăceau și ei o vreme în para stelei”, colonelul (unul dintre personaje) a intervenit brusc întru corectarea atitudinii sufletești:  
 
“Nu mai avem nici bucuriile, nici îndoielile omului trăitor, târâtor pe pământ, spuse colonelul, dar avem altele acum... demne de puterile noastre sufletești, adaugă el.”  
 
Meditația auctorială, privind existența și moartea, este liantul acestui roman; că este transcrisă prin vorbirea și gândirea unor personaje ține de tehnica bunului prozator și respectă ireproșabil tipicul fantasticului în literatură: se situează în lumea imaginarului dar se manifestă în realitatea obișnuită. Un roman fantastic bun dă și dorința de a fi real. De ce n-ar fi așa, cu speranța nemuririi sufletului și trecerea într-o dimensiune imaterială, în care noi înșine, sufletele noastre, să dăinuim superior existenței duse terestru? Sunt problematici pe care autorul le deschide simplu, băsmind, zâmbind hâtru, sperând.  
 
Încă o caracteristică marca Dan Perșa: vocile. Vocile personajelor, câte sunt, câte apar gradat, căci în Scăieni se moare des, sunt vocea unitară a povestitorului meditativ asupra marei schisme dintre trup și conștiință, o dilemă filozofică ansamblată inventiv din sofismele și raționamentele personajelor aparținând cu fațete diferite unui singur și ubicuu personaj implicit și implicat: autorul, scribul, Dan Perșa.  
 
Dintre comunicările acestor judecăți, a se citi noeme, Dan Perșa transmite: când au căzut din rai, primilor oameni li s-a trezit conștiința. Odată destruparea realizată, sufletul lucrează pentru spiritualizare, mult mai inteligent decât a fost în corpul fizic, mult mai înțelept. Altminteri, cum de ciobanul Petrache, un om simplu și neșcolit, cântărețul din fluier și frunză, ar fi spus, în neologisme:  
 
“Iată iadul, să ajungi între resturile putrezinde ale omenirii...între reziduuri umane ce fermentează într-o cloacă.”  
 
Sau Ghiocel, lăutarul, care trăise trei vieți în trupuri diferite, dar iubise o aceeași femeie mereu, ar fi grăit despre un om care umblase prin toată lumea:  
 
“A trecut prin hinduism, dar a ajuns la iluminare, i s-a relevat că el nu există...și spunea că el n-ar putea îmbrățișa o religie în care omul se arată lipsit de ființă. A trecut prin budism, dar Buddha e un muritor. Prin islamism... care e rugăciune și ritual, dar nu împodobește cu ceva omul. Or, el se voia cel mai puternic om de pe pământ! Până la urmă, a ajuns la noi și a descoperit creștinismul ortodox, care l-a încântat....ce era omul acesta? Era un soi de erou picaresc, robit cu totul ego-ului său, trupului și minții sale.”  
 
Răzbate și în glasul lăutarului o explicație a religiilor la un nivel superior de înțelegere și justificare. Sufletele sunt erudite, sufletele sunt de la naștere experimentate și știutoare filozofic. Gândirea lor este superioară, indiferent de ce/cum a fost omul care le-a purtat pe pământ. Și mai sunt cumva egale...Personajele suflete, deși proveneau, ca oameni, din medii diferite, unii din sărăcie lucie, alții bogați, unii cu școală, alții analfabeți, unii buni, alții criminali, fiind în eter, înainte de urcarea la cer, deveniseră inteligente, spirituale, erudite. Clar demonstrează autorul că între trup și suflet, materia, numită energie pentru suflet, era total diferită. Gândirea, cunoașterea, impresiile, judecățile aparțin omului abia după dematerializare. Poate fi aici o translare a filozofiei transcedentale a lui Kant dincolo.  
 
Dincolo de om s-ar putea judeca limitele si premisele necesare la care este supusa cunoașterea umană. Din neputința aceasta, în timpul vieții, decurg toate tarele umane, crimele, războaiele, bolile și toate nenorocirile lumești.  
 
La începutul mileniului trei, omenirea abia dacă se află la vârsta prunciei în cunoaștere și știință. Fizica cuantică, progresele în parapsihologie, informația distribuită prin internet, succesele medicale, răspândirea unor noi religii sau a scrierilor apocrife, zen-ul, sunt la fel, la vârsta copilăriei, a tatonărilor, omenirea nu stăpânește legile științei și ale universului. De aceea, propunerile, intuiția, filozofia, literatura sf au demonstrat că pot anticipa evoluții care s-au și realizat între timp...avem doar câteva mii de ani care cine știe cât de puțin reprezintă la nivelul universului.  
 
S-ar putea ca peste 100 de ani sau mai mult, când se vor demonstra științific energiile sufletului, puterea sa de dăinuire, fluxurile care-l leagă la divinitate- dacă ea, divinitatea, este forța de creație a universului- Dan Perșa să fi spus prin acest roman un mare adevăr: sufletul este nemuritor...sau, cel puțin, trăitor îndelung până la un anumit standard de spiritualizare a conștiinței umane. Ea poate deveni validă să intre în energia completă a universului, să fie componentă atestată a creației divine. fantastic? Nu. O scară la cer. “Totul este bine”- au fost cuvintele lui Kant când a devenit nemuritor.  
 
Așa cum Bastian, personajul lui Michael Ende spunea că “Povestea fără sfârșit” diferă pentru fiecare, tot așa și romanul “Dincolo” poate să însemne ceva diferit pentru fiecare cititor. Dan Perșa propune și susține o cale de înțelegere a sufletului. Plauzibilă, fabulos de plauzibilă.  
 
Cristina Ștefan  
 
Referinţă Bibliografică:
ROMANUL“Dincolo”- DAN PERȘA / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2652, Anul VIII, 05 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!