CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Mara Paraschiv- În luntrea nopții
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mara Paraschiv- În luntrea nopții  
  
 
  
O apariție lirică, la Editura ArtBook, 2017, a Marei Paraschiv are un titlu nocturn, amintindu-ne de trecerea mitologică a Styxului, În luntrea nopții.  
  
Un parcurs de înțelepciune, într-o exprimare niponă fiind, un recurs la pasiunea autoarei pentru acest gen literar care în ultima vreme a câștigat teren editorial și în România.  
  
Poemele HAIKU, această formă pretențioasă de exprimare în 17 silabe urmăresc la  
  
Mara Paraschiv temele naturii, trecerea timpului, anotimpuri și cu un anume nesaț tradițiile specific românești. Iată o abordare adaptată a haiku-ului despre care vorbeam cu mulți ani în urmă ca fiind ROHAIKU, contrazisă pe atunci de așa zișii haijini care preferau formularea clasică și tipic japoneză. Acum aprecierile sunt de bun augur pentru acest tip de minipoeme care respectă și tradiția românească în aceleași 17 silabe clasice.  
  
“În dealul stânii  
  
cântec de fluier-  
  
stea căzătoare”  
  
 
  
“Floarea cicorii-  
  
pe foaia desenată  
  
o ie albastră”  
  
 
  
 
  
Capitolul Foto-haiku cuprinde și planșe color artistice, o ilustrare lirică a versurilor,ca un plus imaginativ volumului, aparținând Virginiei Popescu:  
  
 
  
“Nuferi plutind  
  
pe limpezimea apei-  
  
pacea amiezii”  
  
 
  
Urmează poemele TANKA despre care se spune că sunt mai vechi în concepere decât haiku-ul tot cu o formă fixă a numărului de silabe: 5-7-7/7-7.  
  
Găsim aici nu numai crâmpeie de înțelepciune, dar și metafore reușite, de asemenea cu tente culturale românești:  
  
“Copacii culeg  
  
bulgărași de soare  
  
din iarba verde-  
  
mestecenii se apleacă  
  
în smerite metanii”  
  
 
  
“Căldură mare-  
  
bâzâitul muștelor  
  
se întețește  
  
pe funie sub lucarnă  
  
doi cârnați la uscat”  
  
 
  
Poemele TANREGA despre care aflăm că sunt o formă elaborată de tanka și că în era HELEN poeții japonezi se completau reciproc într-un brain storming sub numele de renga, au un capitol distinct în volum.  
  
Dialogul liric are loc între Mara Paraschiv și Dumitru Radu iar rezultatul ne poartă din nou pe tărâm românesc, idilic, fabulos.  
  
 
  
“Coboară seara- Dumitru Radu  
  
mireasma salcâmului  
  
oprește-un trecător  
  
sub nucul din ogradă Mara Paraschiv  
  
o tavă cu clătite”  
  
 
  
 
  
“Stea căzătoare- Mara Paraschiv  
  
cioban cântând din fluier  
  
în dealul stînii  
  
seară de iarnă  
  
în depărtare urlet de lupi”  
  
 
  
 
  
Ultima parte a volumului HAIBUNURI, cu un moto din Ungaretti: Mă iluminez de imensitate, cuprinde trei haibunuri, subgen „prosimetric” japonez, care îmbină proza cu haiku. O vizită neașteptată, un haibun autobiografic, o călătorie mirifică prin pădurea fermecată spre o mătușă…apoi Gânduri vremuite, o meditație la fereastra unei zile reci în care amintirile frumoase vin să echilibreze starea de spirit și o a treia, O zi de mai în care frumusețea grădinii în florar îmbie la admirație, la o stare de extaz, urmată de panseul trecerii timpului și a vieții:  
  
“Apusul înroșește  
  
norii duși în pribegie  
  
numai pasărea nopții  
  
își arată prezența  
  
pe coșul fără fum”  
  
 
  
Volumul Marei Paraschiv, În luntrea nopții, elegant scris, bilingv, cu traduceri în engleză, este dublu relevant artei nipone dar și poeticii românești adaptată rigorilor acestui gen, sunt exerciții de blândețe și de frumusețe a exprimării și a înțelepciunii. Estetica acestor minipoeme constă în acordul delicat dintre simplitatea expresiei și complexitatea sensurilor emanate, o caracteristică unitară a liricii autoarei. Un volum de bun gust, care sperăm să-și încânte cititorii.  
  
 
  
Cristina Ștefan  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mara Paraschiv- În luntrea nopții / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2305, Anul VII, 23 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!