CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Slalom sentimental- roman- Valeria Manta Tăicuțu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Slalom sentimental- roman- Valeria Manta Tăicuțu  
 
Scris în anii ’80, ai postmodernismului, editat în anii 2000 și reeditat la Editura Editgraph în 2016, romanul Slalom sentimental este primul din cariera de scriitoare a Valeriei Manta Tăicuțu, scriitoare de diverse genuri literare, critic literar, editor de revistă, cu un bogat palmares literar de peste 40 de ani.  
 
Romanul este structurat pe mai multe etaje epice, naratorul fiind și personajul principal, o actriță talentată, frumoasă, printre meandrele vieții acelor ani, aflată la început de drum artistic și sub furcile caudine ale destinului, pe numele ei cu conotații istorice și aristocratice, Elvira Mavrodin.  
 
Diaristic conceput, fluviul romanului are o cronologie aparte care nu ține neapărat de perioade segmentate ale vieții și ale întâmplărilor, ci așa cum sugerează titlul foarte bine ales, parcurge intensități sentimentale, deveniri artistice, metamorfoze sufleteșți, iubiri…Stabilitatea și unitatea romanului constau în revenirea în aceeași albie, între aceleași maluri, locul natal, fixat pe plaiuri râmnicene, acel loc unic unui artist, care-l va inspira și marca toață viața, indiferent de plecări, de părăsiri, de renunțări:  
 
“Șirul de plopi cunoscuți, tremurători, din amintire parcă venind, cu lumina filtrată pieziș în palma șoselei, mă întoarce într-un timp imprecis, dilatat. Nu fapte, ci umbre, chipuri umbrite, pacea duioasă a unor zile cu uitate nume în calendar aleargă sub pleoapa închisă.”  
 
Episoadele descriptive alternează cu dialogurile între personaje, cu povestirea în detaliu a momentelor marcante, cu romantismul scenelor idilice și toate aceste secvențe alcătuiesc filmul unor ani, poate cei mai frumoși ani, năbădăioși, neliniștiți, căutători de ideal, entuziaști. De aici și tonalitatea întregului roman, una tinerească, dinamică. N-ai timp, iubite cetitorule cum se adresează autoarea în permanență, n-ai timp, monșer, de prea multă analiză pentru că ritmul Elvirei, schimbările bruște de tonus te fac să vrei următoarea filă, te fac să o secondezi dar să-i judeci pe bărbații din viața Elvirei ea, rămânând sensibila artistă, inocentă, grădinița, boaba de rouă. Elvira are un farmec zânesc, nu zănatic, are imprevizibiltatea unei intelectuale rasate, trăiește cu o anume libertate interioară și caracterul și comportamentul i se glisează perfect pe epoca aceea de revoltă și negare a constrângerilor. În același timp, tot sistemul o face suspicioasă și orice portiță de optare, orice ieșire spre un sine în acord cu el însuși o fac să reacționeze neașteptat în relaționare, fie cu bărbații importanți din viața sa, Ioan, Miron, Ben, chiar tatăl său, dar și cu dada Sultana și prietena Marilena, un personaj cu mare influență în epicul desfășurat, în acțiune.  
 
Însă întregul ei șarm este fondat pe romantism, pe inocență visătoare, pe enigmaticul și aprobatul, de către asistența spectatoare, dar și de către cititor, talent artistic incontestabil al său.  
 
Romanul cuprinde caracteristicile romanului postmodern în multe din fațetele sale:  
 
- Relaxat în tipurile estetice și artistice: autoarea folosește cu îndemânare limbajul colocvial alăturat de unul livresc.  
 
- Trimiteri la trecutul cultural, folosind adeseori citate din scriitori celebri, titluri, autori:  
 
“Multe flori proaspete, crăițe și cârciumărese, cu rouă pe ele, domină învălmășeala de albume, dosare, agende zdrențuite, bloc-notesuri, creioane, blocuri de desen, Comicologia lui Marian Popa, sprijinită de telefon face pandant unui exemplar legat în piele: Le rire de Bergson.”  
 
- Imprecizia și indeterminarea sensului ar fi iar o mașinărie postmodernă întâlnită în atitudinile și reacțiile personajelor Valeriei Manta Tăicuțu. Iată un fragment de ambiguizare, liric, cum sunt multe pe parcursul lecturii, veritabile poezii:  
 
“Convingător. Am învățat să mă exprim foarte convingător. Fără concordanță cu adevărul. Că de avut am ceva, dar nici eu nu știu ce anume. O nevoie de ceva. O așteptare a ceva. Și acest ceva nedefinit, curgere fluidă ca a dorului, spre un liman necunoscut, ar trebui să aibă un nume, rost și împlinire cât mai degrabă. Îmbătrânești așteptând- se răstește un gând rebel, scăpat de sub control.”  
 
- Ar mai de exemplificat intertextualitatea, preluarea unor sintagme celebre, folosirea mai multor genuri literare, poezia, teatrul, apoi ludicul, ironia, și în principal, ca trăsătură definitorie, o caracteristică postmodernă ținând de timpurile paralele ale romanului, alternând prezentul, trecutul și viitorul într-un cerc de destin. De altfel, romanul începe și se încheie încercuit, cu o aceeași relatare:  
 
- “…Am o față- să dai și să fugi, îmi zic și mă strâmb nemulțumită în oglindă.”- incipit  
 
- “- Și cînd termini de scris, iubito?  
 
- - Niciodată.  
 
- - A, niciodată?...Atunci e foarte bine, poți să te duci să te culci liniștită, că ai o figură…să dai și să fugi…”- final  
 
Este un crez al scrisului, ca motivație vitală.  
 
Interpretabilitatea romanului are căi nenumărate,Valeria Manta Tăicuțu știind foarte bine ce avea de scris, ca filolog, critic literar, poet, povestitor, etc. Iar anii în care a fost scris romanul reflectă fidel epoca literară de atunci, cea a unei “erotici a textualității”…prin “convertirea epicului în descriptiv”…căci “romancierul optzecist descoperă alteritatea propriei individualități, conștient de dualitatea condiției sale- de persoană și de persona, exprimate la nivel textual prin inserția frecvantă a biografemelor.” Carmen Mușat- Romanul optzecist: radicalitate și provocare  
 
Slalom sentimental este un roman din mai multe părți dar pe care cititorul îl ansamblează ușor în propria-i matrice, narațiunea, dialogul, spațiile și vremurile întâmplărilor, sentimentele și relaționările dintre protagoniști fiind fără vârstă.  
 
Cristina Ștefan, 29 oct 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Slalom sentimental- roman- Valeria Manta Tăicuțu / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2130, Anul VI, 30 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!