CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

Poeme Mai Lungi Decât Numele Tău- SIMION COZMESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Poeme Mai Lungi Decât Numele Tău- SIMION COZMESCU 
  
Lirica erotică, milenară, adaugă un poet tânăr, din Călan, Hunedoara, printr-un volum de debut sub titlul, Poeme Mai Lungi Decât Numele Tău, Editura Cenaclul de la Păltiniș, 2015. Simion Cozmescu și-a făcut ucenicia, până la publicare, pe site-uri on line, iar în Cenaclul Lira21 a avut o participare activă și interactivă. Expunându-și versurile, uneori ezitant, alteori sigur pe modul de exprimare, Simion realizează acum această carte despre care m-am decis să scriu din dorința de a-l încuraja să continue, pentru că are talent, viziune și perspectivă lirică. 
  
Titlul, explicit, Poeme Mai Lungi Decât Numele Tău, presupune, de la început, investigații lirice dedicate femeii iubite, decupate din contexte cotidiene, comparabile cu acestea. 
  
Într-adevăr, poemele sunt lungi, elaborate, ca rame de reflectare a sentimentului erotic, fără a fi imobile, ci în continuă schimbare și mișcare a rostirii. Adresarea este directă, spontană, iar metamorfozarea semantică poate fi considerată o caracteristică a autorului. Simion Cozmescu scrie divers deși analizam un singur vector al poeticii sale, cel al erotismului metaforizat: 
  
“vorbeşte cu mine cum ai strivi nisipul 
  
în îmbrăţişarea pescăruşilor 
  
şi apoi 
  
ai arunca plaja în apa mării 
  
lacrima sunet atârnat de o chitară 
  
când clipeşte 
  
lunecăm străini unul prin altul” (Dinţi de umbră) 
  
Chiar dacă urmează căi bătute de înaintași, erotica lui Simion Cozmescu inovează. Iață un clișeu al murgului ( Nichita Stănescu), în trei ipostaze diferite, care relevă viziuni diferite a sentimentelor, mereu aproape de elementele naturii, atât de romantic românesc structurate. 
  
-“hai murgule nu mă lăsa în faptul serii 
  
poartă-mă lin şi mereu 
  
iar de-ar fi să se sfârşească iarba 
  
cu pământul de sub ea să nu-ţi pese 
  
ea învârte pe deget un glob de cristal” (Marea Roşie când se desparte) 
  
-“să ningem caii murgi deseară 
  
depărtările şi frământările anotimpurilor dintre noi 
  
curgă apoi în şuvoaie verzi topite peste alb şi violet 
  
lumina să intre în ochi curgând pe obraji 
  
plâns invers 
  
sub soarele unui cer de fericire ”(Să ningem caii murgi deseară) 
  
-“roibii muşcă zăbala fornăitul le curge 
  
prin oasele speriate 
  
pe dosul mâinii ce şterge gura uscată 
  
îmi apar 
  
liniile urii şi morţii de-a valma 
  
tu îmi ghiceşti un viitor 
  
în timp ce dorul mă macină” (Dor) 
  
Versul este lung, elaborat în trepte, cu o limpede coloratură metaforică și recâștigă cititorul, azi, saturat de pierderea sensului frumuseții poetizate. Simion Cozmescu vede poezia iubirii sub aurora eternului, ca în erotica lui Vasile Voiculescu, senzorialul este cuprins în spiritual și bunul simț interpretativ face expresia poeziei sale cerebrală. 
  
El vine în urma marilor cântăreți ai iubirii, sentiment care, la noi românii, a dat capodopere. Îi regăsesc versuri blagiene, de pildă, în comuniunea cu cerul dar și de, mai aproape de noi, Ștefan Ioanid, cel care a dematerializat ființe angelice până la stilizare, până la un nume, în spații imaginare. Iată, un fragment demn de înaltă poeticitate: 
  
“invariantul care mă face să sărut buza prăpastiei, 
  
doar el îmi mai plimbă privirea 
  
în căutare peste reliefuri, 
  
de parcă dumnezeu ar fi scris natura în braille 
  
pentru un orb neputincios.” (Braille) 
  
Între Eros și Thanatos, poetul vede poezia iubirii din perspectiva vieții și a morții sub irisul eternității, căci iubirea este calea de a aduce veșnicia acasă, acum în contemporaneitate, chiar dacă limbajul a evoluat, s-a schimbat. Azi ni se pare vetust cuvântul “amor” (Ce e amorul? Un amic…Eminescu) însă puțini poeți apelează la muza aceea profundă, Afrodita Urania, care reprezintă erotismul spiritual. Simion Cozmescu surprinde zonele mentale ale erosului, îl diseacă, îl clarifică, îl cizelează: 
  
“scriu şi fiecare literă este un suflet 
  
poemele mele sunt mai lungi decât numele tău 
  
iubita mea exilată în cerul flămând” (Scriu poeme mai lungi decât numele tău) 
  
Am convingerea că Simion Cozmescu se află pe un drum clar poetic, rămâne selectivitatea, opțiunea, trierea la îndemâna tehnicii sale întru devenirea unei voci lirice autentice. Drum luminos! 
  
Cristina Ștefan, 10 oct 2016 
  
Referinţă Bibliografică:
Poeme Mai Lungi Decât Numele Tău- SIMION COZMESCU / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2117, Anul VI, 17 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!