CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Cartea de identitate a privighetorii- Cecilia Moldovan
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea de identitate a privighetorii- Cecilia Moldovan  
 
Volumul Cartea de identitate a privighetorii, la Editura Junimea, 2013, ar fi un triunghi poematic, trei laturi în noduri lirice cu titlurile:  
 
- cartea de identitate a privighetorii  
 
- lacrimi cu trenă  
 
- nestematele sacrificiului  
 
Un traseu existențial cu trimotor de acțiune și vizualizare în care privighetoarea “s-a trezit că are cuibul printre păsări necântătoare”, “a emigrat incognito la oraș” și “speră să fie uitată de cabotini”. Acest personaj calin, privighetoarea, observă atent oameni, locuri și întâmplări iar atitudinea sa față de reperele alese adună indicii cărții sale de identitate când visător, când în “poziția de drepți”, când “mișcând aerul” ca orice privighetoare care:  
 
“speră că urcând pe o creangă spre vârf  
 
aerul rarefiat de acolo să le hrănească măiestria  
 
dar noi n-am așteptat s-o ia de la capăt  
 
ne-am văzut de drum”.  
 
Versul Ceciliei Moldovan captează atenția și sensibilitatea lectorului nu numai prin lirism și știința comunicării lirice dar și prin câteva mărci proprii poetei:  
 
- un anume determinism al metaforei provenit din cotidian, o cauză obișnuită care generează un efect stilistic:  
 
“termin și eu de întins paginile  
 
cornul lunii trage pleoapa soarelui” ( somnul afecțiunii)  
 
“trec agale prin piața viselor înghețate  
 
nu mă mai grăbesc la fabrică demult”( piața cu vise).  
 
- codurile secrete au formule intimiste iar transfigurarea poetei ține de observație și notare, uneori cu fin sarcasm, alteori blând constatator:  
 
“orbecăim printre etichete  
 
după o gură de aer neletal  
 
(…) culoarea e regina răsfățată a mitomaniei  
 
mirosul parfumat de spray ucide dulceag”( eticheta mitomană)  
 
- poezia Ceciliei Moldovan are particularitatea argheziană de a-și plăsmui lumea din sfere lexicale diferite, opuse. Iată, de pildă, poezia “regina amazoanelor” în care intervin două planuri contrastante: unul rarefiat, cosmic, în cuvinte diafane, “valuri mișcătoare”, “sulițele zilei-lumină”, “nimfele”, “dans ritualic”, și planul cotidian, aspru, pământesc, demn de sarcasm. Finalul poeziei se încadrează cu o sintagmă realistă, în cel de-al doilea plan, folosind un limbaj postmodernist:  
 
“apoi își pune la încărcat steluța de la cercel  
 
pentru ziua de mâine”.  
 
În placheta “lacrimi cu trenă”, poeta aduce nostalgiile copilăriei pe lângă “caleașca bunicului” prin “meandrele vieții”. Un“tren cu amintiri” călătorește în inefabil, aici vocabularul se îmblânzește, sunt “încondeieri colorate de îngeri ascultători” și o frumoasă poezie de dragoste liceană, “erai tot numai flori de primăvară/ te-ai strecurat cu tot cu cer/ printre paginile manualelor de liceu”…( pietrificarea unui sentiment)  
 
Spre final, sub titlul “nestematele sacrificiului", într-o etapă bilanțieră a existenței, analizatoare, Cecilia Moldovan expune rolul de “petală în vânt”, rolul de “fir de nisip”, cu un viitor sigur:  
 
“vom fi o mare de nisip”.  
 
Poezia “al treilea ochi”, un titlu care și-ar merita volumul său, îmi pare corolarul acestei cărți prin care poeta-privighetoare își află identitatea, retrăgându-se în sinele poeziei, reușind o exprimare optimă a sensului existențial. Al treilea ochi este o remarcabilă filozofie poetică într-o expresie succintă:  
 
“de vrei să vezi  
 
și nu poți pătrunde până acolo  
 
lipește pleoapa  
 
și rămâi cu tine  
 
în tine  
 
să guști din ceea ce credeai  
 
că nu există  
 
liniștea infinitului te include  
 
doar viața aleargă fără tine  
 
în urmă-ți și înainte  
 
lăsându-te un pic mai copil  
 
lângă o grămadă de păcate”  
 
În “al treilea ochi", ca o ramă a întregului volum, poeta Cecilia Moldovan conotează propria metaforă de a fi…poet!  
 
Cristina Ștefan, 8 mai 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Cartea de identitate a privighetorii- Cecilia Moldovan / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1955, Anul VI, 08 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!