CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Exilat în strigăt, Viorel Savin
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Exilat în strigăt, Viorel Savin 
  
Editura Ateneul Scriitorilor, Bacău 
  
Există o etapă anume pe parcursul devenirii unui scriitor...să o numesc a deplinului. Un scriitor, după ce concepe un număr de opere, umple cupa creaţiei cu idei în mod diferit, deodată diferit, faţă de acumulările sale scriitoriceşti, schimbă stilul şi chiar atitudinea. Dacă până la momentul acela a trecut prin perioade line, sau revoltate, a fost furibund sau ironic, a râs sardonic, sau a plâns resemnat, a suferit de temeri, îndoieli, a revenit optimist sau a extras radical ideatic din experienţa sa- toate acestea s-au întâmplat din harul său aparte, cel de a sublima trăirea şi realitatea prin scris-. Transhumanţa scriitoricească de la critica literară la versuri, de la dramaturgie la proză, de la un gen liric la unul umoristic, are un vector comun, necesar sau stimulent scrisului, un “change of writing style” şi nu are legătură directă cu vârsta, nefiind o atitudine bilanţieră, ci este un efect firesc al creaţiei de literatură. 
  
Dramaturgul Viorel Savin (are un număr impresionant de piese de teatru scrise şi jucate) a scris o carte de versuri, fiind în etapa creaţiei depline şi din acumulările sale existenţiale, spune liric adevăruri, într-un strigăt auzit în singurătate. Strigătul din exil devine atributul metafizic al contemporaneităţii autorului şi printr-o relaţie de binom, poetul se exilează în lăcaşul acestui strigăt. 
  
Munch. Coperta volumului reproduce celebra pânză, Strigătul, o reprezentare a forţei tăcerii asumate, mocnită, profundă ca motivaţie şi efect. Strigătul lui Munch este puterea telurică de ermetizare a suferinţei. Nu se aude dar vibrează universal, se simte apocaliptic, un apogeu mut al durerii. Viorel Savin găseşte această teribilă stare, scriind. Versul său ia forma sinestezică a revoltei, a urii, a lovirii şi chiar a uciderii de sentimente într-un parcurs scris diaristic. Destin şi ură. Cădere şi frică. Iertare şi iubirea aproapelui. Toate ca revers existenţial. 
  
„...da,da! tot ceea ce zguduit am văzut 
  
s-a prăbuşit 
  
cu mare tăcere în mine- 
  
auzeam doar secundele cum 
  
se frecau iritate unele de altele.” 
  
( Locuri închise) 
  
„recunosc că gem indecent de durere 
  
înghiţindu-mi 
  
plânsul pe nedrept acuzat.” 
  
(Supravieţuire) 
  
Trecând de la dramaturgie la versul dramatic, Viorel Savin realizează o exprimare mai concisă, mai profundă. Personajele analizate teatral devin eu liric, iar conflictul dramatic se schimbă în alungire spirituală revoltată, cu implicare socială acuzatoare. Intriga ţine de conflictul între eu şi ei, ceilalţi, (poezia Strigăt1), conflictul între altruism şi dispreţ (poezia Portretul), între viaţă şi vieţuitor (poezia Invazia tăcută) chiar între oraşul locator şi sentimentul de acasă (poezia Scrisoarea I-a către băcăuani). Scena destinului aduce strigătul tăcut în rol principal, un personaj complex ca trăire şi mesaj, cu un parcurs existenţial reperat divers, motivat constructiv, dar cu un unic punct terminus ca psihologie relaţională: tăcerea durerii sau strigătul neauzit. 
  
Exilat în strigăt este o carte de versuri încrâncenate numai la suprafaţa lecturii dacă nu te pune pe gânduri substanţa acestor versuri, tensiunea lor. Tainiţele din care vin sunt decelate pentru a descoperi paradigma omului de azi, terorizat de semeni, zguduit în propriul sistem de valori, părăsit de prieteni şi urât de cei pe care a îndrăznit să-i ajute cândva, lovit în sentimentele lui bune. 
  
Viorel Savin exprimă liric de data aceasta propriul personaj dramatic, un strigăt, şi procesarea însingurării, autoexilului- deşi printre oameni fiind-, îl reinventează ca scriitor. 
  
„exilat 
  
în strigăt voi călători 
  
atâta timp 
  
cât vor mai fi 
  
oameni buni 
  
conducători de durere” 
  
(Strigăt 10) 
  
Cristina Ştefan, sept 2014. 
  
Referinţă Bibliografică:
Exilat în strigăt, Viorel Savin / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1928, Anul VI, 11 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!