CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aparitii >  

George Schinteie -67 -poeme deznodate –
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
George Schinteie -67 -poeme deznodate –  
 
Nimic mai frumos decât un volum de poezie care devine obiect de artă prin înseși înfățișare și conținut. Am primit o astfel de carte de la George Schinteie din Timișoara, pe care, recunosc, nu-l citisem până acum.  
 
67- poeme deznodate, la Editura ArtPress, 2016, cu o grafică lirică de Edith Torony, este un volum aniversar, de sărbătoare a unui sine poetic și cine ar mai celebra un poet mai profund dacă nu poezia? Cum a deznodat poezia scriitorul George Schinteie veți putea afla din câteva considerente critice pe care mi le-a indus lectura dar și din prefața amplă a domnului Marian Odangiu, la volum.  
 
“67 - poeme deznodate - marchează, așa cum poetul însuși și-a propus, un  
 
moment, o vârstă a creației sale: e un segment din ambițiosul proiect al recuperării  
 
de sine. Un proiect în care fiecare nouă apariție editorială este - mai mult decât un  
 
eveniment - o sărbătoare a spiritului, un prilej de celebrare împătimită a bunului  
 
gust.”- MARIAN ODANGIU  
 
Găsim chiar pe copertă o minirecenzie critică a mai multor scriitori despre creația autorului George Schinteie, așa ca o oglindă expusă în prim plan, ceea ce nu mi s-a părut un gest semnificativ în întregul estetic al volumului, acesta fiind un tandem între pictură și lirism iar critica și laudele puteau fi distanțate de obiectul de artă în sine.  
 
Un volum axat pe starea bilanțieră a vieții, în pondere elegiac, dar cu o alură bărbătească, uneori cu tente de revoltă, nu numai contemplative, fac din lectura plăcută și o terapie existențială.  
 
dincolo de mine - timpul  
 
îmbiindu-mă să mă joc dezinvolt cu vîrsta  
 
s-o arunc peste orizont ca pe-o silabă frîntă  
 
dintr-un cuvînt ce abia încape-n dicționar- Vocea Mării  
 
Temele, de multe ori reluate ( spunea scriitorul Eugen Dorcescu într-un interviu că tot ce se scrie a mai fost scris) au o anume săritură la trambulină, o figură nouă în aer, ceva ce ține de forța exprimării și a tonicului indus. Zarurile au fost aruncate la mulți poeți, dar la G. Schinteie, clișeul se transformă în alegoria visului neînvins.  
 
prin buzunarele sorții și să sper  
 
așa cum speră peștele de acvariu că va fi liber  
 
într-o liniște discretă  
 
eu însumi în cîntecul unor păsări  
 
în pofida culorii  
 
înroșesc cerul cînd visez- Alea iacta est  
 
Sau iată slăbiciunea, povara anilor pe care o resimte oricare om ajuns la vârsta aflării sensului vieții.  
 
la cafeaua de dimineață  
 
și mă invită să respir pulberea  
 
de pe aripile lui în timp ce cubul  
 
de zahăr înghite marea imaginară  
 
în care nu mai știu să înot- Fluture pe cub de zahăr  
 
George Schinteie stăpânește foarte bine metafora( titlurile sunt metafore aproape în totalitate) și o glisează într-o stilistică proprie, oximoronică între vis și realitate, între denotativ și conotativ, între sacru și desacralizare, între natural și denaturare, așa încât lectura oferă un sincretism poetic rafinat.  
 
dar dar dacă moartea ar bate la ușă  
 
de cîte ori își iau zborul porumbeii  
 
din colivia sufletului ancorat de nori  
 
liniștea dintre stele ar fi mai puțin dureroasă- Dacă moartea ar bate la ușă  
 
67- poeme deznodate- prin neomodenismul stănescian practicat dar și prin ludicul elementelor realiste incluse, oferă cititorului o poezie contemporană lină, de stare, de decelare a sinelui liric într-o estetică aparte care denotă atât respect pentru arta lirică dar și har în a o expune. La mulți ani și la alte cărți lirice, dl George Schinteie!  
 
Cristina Ștefan, la o aniversare. 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George Schinteie -67 -poeme deznodate – / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1921, Anul VI, 04 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!