CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

SCRIITOR LA 16 ANI: CARINA ELENA VĂDĂVOIU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CARINA ELENA VĂDĂVOIU 
  
Jurnalul călător- Vixon 
  
Cartea de debut a Carinei Elena Vădăvoiu, Jurnalul călător- Vixon, a fost susținută la lansarea cărții sale de prof. Loredana-Elena Ghelasă, prezentând preocuparea Carinei pentru activităţile cultural-artistice, prof. Pompilia Postelnicu, care a subliniat apetenţa pentru mister şi dorinţa de cunoaştere, prof. Ramona Mocanu, care a remarcat sensibilitatea lingvistică şi un acut simţ al limbii, prof. Ana Chiscop, ca redactor de carte, prof. Ionuţ Danţiş, cu mândrie că este diriginte al autoarei, dar și de Roxana Medveţki ( editura Rovimed) şi dl Ioan Prăjişteanu, membru al USR (Filiala Bacău), poet şi director al revistei „Plumb”, cu aprecieri pentru tinerii talentaţi, invitându-i să trimită creaţiile lor spre publicare. 
  
A alege la 16 ani să scrii diaristic, este o pornire venită din arzătorul creativ, din talent și curaj. Așa scrie Carina această amplă poveste a Kirei, o fată de pe planeta Vixon, imaginată la ani lumină de Terra, care găsește Jurnalul Treveller și-i urmează indicațiile de călătorie, într-o seamă de aventuri. 
  
Recuzita Carinei este lăudabilă: mister, imaginație, viziune cinematografică, limbaj inovat, un arsenal de cuvinte specifice în sf dar și un narativ cursiv, captivant, rar generației autoarei. Poate o privire cârcotașă i-ar găsi și naivitate și unele stângăcii, dar să nu uităm că este vorba despre un copil de 16 ani care a scris în pretențiosul stil sf, o narațiune reușită. Mai important de atât, Carina a lăsat finalul deschis altor aventuri pline de provocare și adrenalină, pe alte planete, acest jurnal magic fără timp și fără autori cunoscuți devenind un mesager intergalactic. Minunată gândire adolescentină! 
  
În indicațiile de folosire ale jurnalului pe care cine știe ce alt Ales al Universului îl va găsi, Carina spune simplu, profund, acesta fiind mesajului remarcabilului său demers: 
  
“ - Luați un document gol. 
  
- Uitați-vă în jur. 
  
- Plecați. Alergați. Auziți. Simțiți. Și iubiți. 
  
- Apoi scrieți. Tot.” 
  
La finalul lecturii realizez că adolescenta Carina are o seamă de lecturi bine proporționate pentru vârsta sa, fiind influențată de marile saga ecranizate, Harry Potter, Stăpânul ineleler, Avatar și scrie în acest trend, căci Jurnalul călător al Kirei poate continua la nesfârșit, vizitând lumi diferite, planete și ființe diferite, culturi, care mai de care mai interesante și totuși legate între ele prin trăsătura comună de bine universal. Frumos mesaj, frumoasă structură auctorială pentru o tânără scriitoare. 
  
Pentru toate aceste argumente dar și pentru cele ce vor veni de la alți scriitori băcăuani, o voi prezenta la Seară literară, joi, 18 febr. Succes! 
  
Cristina Ștefan, 16.02.2016 
  
Referinţă Bibliografică:
SCRIITOR LA 16 ANI: CARINA ELENA VĂDĂVOIU / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1873, Anul VI, 16 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!