CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  

Calistrat Costin- soluții la ‘neant’
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Calistrat Costin- soluții la ‘neant’  
 
Intru timidă în birou: USR, Filiala Bacău. Îl găsesc mereu jovial, pus pe glume, pe complimente mai mult sau mai puțin ironice, pe când mă ia la întrebări:  
 
- Ce faci? Ai terminat volumul x? tot cu Lira aia a ta? Ia mai scrie și pentru tine! Apoi se lamentează că nu vreau cafea și fursecuri și-mi mai spune despre vreun scriitor, îl citează hâtru.  
 
Da, este un mare poet, un mare scriitor și turnul său de fildeș se numește Președenția Filialei USR Bacău. De spiritul său mă leagă aceeași reticență la laude, o anume modestie în a se promova pe sine, o anume atitudine de a nu ieși în fața plutonului de scriitori băcăuani, dar de a promova reale valori literare.  
 
Vorbesc despre CALISTRAT COSTIN și l-am numit un Caragiale al vremurilor actuale, încă de acum câțiva ani. Azi am recitit unul dintre volumele din consistenta sa operă, l-am citit cu patos, așa cum citești opera unui autor căruia i-ai ierta orice, omul pentru care neregula devine autenticitate și adevăr de talent, așa cum trebuie să ne înțelegem sclipirile literare ca trepte superioare de minte și de viață. Nu exagerez! Umorul transpus în cuvinte, fie ele în poezie sau în proză, ține de strălucirea minții! Cartea este Distracție de fiare, Editura Universitas XXI.  
 
Laurențiu Ulici a încadrat scriitorul așa:  
 
“Inteligență de tip speculativ, spirit ironic(…) apariție relativ frapantă în contextul poeziei contemporane, un amestec bizar de poezie umoristică, notații pătrunzătoare despre viciile lumii moderne,(…).”  
 
Scrisul lui Calistrat Costin nu e numai atât!  
 
Nu e doar un stil autentic și singular, nu e doar parodie și umor de rang înalt, scrisul lui Calistrat Costin vine dintr-o sită deasă a erudiției prin care o cerne pe bătrâna Sophie, în milenara sa viață de profesor al existenței umane, ba, mai mult, al existenței divine.  
 
După milenii de conviețuire cu omenirea, filozofia nu mai are veleități de teoretizare exactă a existenței, înțelepții au gândit și au scris despre marile teme ale cugetării într-o mie de genuri, uneori literare, alteori științifice, dar Dumnezeu, Omul, Libertatea, Liberul arbitru, Sensul vieții, nu și-au găsit definițiile decât într-o mare relativitate de interpretare. Și această diversitate lasă loc vast altor interpretări, fiecare om având propria filozofie de viață. Că poeții sunt, prin natura lor, și filozofi vine dintr-o asemănare a naturii lor; nici poezia nici filozofia nu sunt imperative, ele nu impun ci propun, ele nu fixează ci interpretează.  
În cartea Distracție de fiare, Editura Universitas XXI, am găsit la Calistrat Costin multe răspunsuri la întrebări de filozofie, și dacă s-a spus că iubirea de înțelepciune este vindecătoare spiritului prin înțelegere, atunci înrămarea acestei iubiri cu umor poate fi o soluție la scepticism, nihilism, poate chiar la erorile filozofiei.  
Imaginând un dialog, or fi sofisme?  
 
- Omul, aristotelicul zoon politikon, a trecut prin propria-i măreție la Blaise Pascal, iar Sfântul Augustin susținea că, în general, Dumnezeu este binevoitor cu umanitatea, rugându-se: noverim me, noverim te ( lasă-mă să mă cunosc, lasă-mă să te cunosc). Ce a devenit Dumnezeu? Ce a devenit umanitatea?  
 
- C. Costin:  
 
“Ai crezut că bestia umană se poate-mblânzi  
 
cum ai dresa un câine;  
 
mai crezi și-acum când asculți  
 
“aria veșniciei”  
 
cântată zglobiu de mortul din tine  
 
ros de viermele-ndoielii;  
 
ursiți definitiv a relua “Povestea” din  
 
același punct mereu, te bucuri cuminte de  
 
rolul încredințat la naștere  
 
de dispecerul celest;”( De dragul tău, Doamne!)  
 
- Dar lumea? Se prăbușește? Viața lumii merită să fie trăită așa cum este azi? Albert Camus a scris capodopere ale absurdului ( Străinul, Ciuma, Caligula, Mitul lui Sisif) și raționamentul ar fi prin readucerea unui mit, Sisif, ca reprezentare a absurdului dar important este să realizezi acest absurd, să-l disprețuiești, să-l transformi, să-l respingi. Poate a fost provocat de Kant, în sistematizata critică a rațiunii pure?  
 
- C. Costin:  
 
“Adie-n eter un “vânt de mare farsă”-  
 
veche, încâlcită, mohorâtă poveste;  
 
“dați-mi un dram de țărână și voi crea o  
 
altă lume”-  
 
asta s-o crezi tu, bătrâne Immanuel Kant;  
 
dar ca dorință și deșartă visare  
 
poeticească  
 
de filozof cu geniu  
 
merge  
 
( a voi să fii tu un nou Dumnezeu  
 
e un lăudabil viciu omenesc  
 
aproape nepedepsit!);” (La poarta neantului)  
 
- Omenesc, prea omenesc, Nietzsche, dar nici el cu superlativele sale filozofice, supraomul, dincolo de bine și rău, eterna reîntoarcere a identicului, nu a descoperit o soluție fundamentală a existenței noastre finibile. Nihilismul ar fi soluția? Nonsensul existenței pare a fi o soluție comodă. Să fim rezultatul războiului Fiarei cu Dumnezeu? Să fim armistițiul în lucru dintre bine și rău?  
 
- C. Costin:  
 
“Sânt om și toate cele ce sânt omenești  
 
n-au cum să-mi fie străine”-  
 
și-ntru această “neputință” de a nu fi decât  
 
om, prea om,  
 
tare ar trebui să ne cerem iertare  
 
unii altora  
 
pentru toate legile noastre, în numele legii  
 
nefericitului nostru CREATOR…” (Omenește, prea omenește)  
 
- Filozofia pune ordine în lucrurile lumii. Temele filozofiei s-au amplificat cu secolele, au atins apogeul interpretând celelalte științe, matematica, fizica, economia, etc…Sunt trei poezii cu titlul A pune ordine în lucruri. Există o ordine calistrată a lucrurilor gândite în secolul XXI?  
 
- C.Costin:  
 
“Să dai la o parte zgura, gunoiul, de pe gâtlejul  
 
îmbătrânitului neant( totuși fără vârstă);  
 
dar în care anume “parte” să arunci ordurile  
 
acestea evident, esențiale?!  
 
De bună seamă veți spune, în același nesățios  
 
“gâtlej” (unde altundeva?!)” (A pune ordine în lucruri 2)  
 
…  
 
“Așadar: să înveți, elev conștiincios, să faci  
 
ordine în tine, în păcătoasele tale gânduri,  
 
în sufletul tău de neguri și miasme, și abia  
 
apoi să speri să renaști din propriul tău cadavru  
 
odihnindu-se nepăsător între câteva scânduri!” (A pune ordine în lucruri 3)  
 
În aceste spații și timpuri necunoscute încă oamenilor, am putea crede într-o soluție calistrată, aceea a curățeniei proprii, aceea a purificării permanente a sinelui și dacă umorul, autoironia, care căpăcesc orice orgoliu, orice infatuare dar și scepticismul, deprimarea, sunt și ar fi un sens al vieții, atunci piatra filozofală ar consta în a fi resemnați cu segmențialitatea existenței noastre. Cu cât mai buni și în bine pe Pământ, cu atât mai cu sens.  
 
Calistrat Costin ne învață și înțelepciunea sa are gust de sărbătoare a gândirii:  
 
“ ‘Omul’, împăcat definitiv cu sine, cu învingătorii,  
 
inclusiv cu Bunul Dumnezeu,  
 
apreciază că cine consideră că umanitatea  
 
(această lume sufocată de bube, otrăvuri, crime  
 
dar nelipsită de fantezie și farmece!)  
 
s-ar fi cuvenit orânduită într-alt chip  
 
se înșeală amarnic…”  
 
Subscriu, domnule Calistrat Costin! La mulți ani!  
 
Cristina Ștefan, decembrie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Calistrat Costin- soluții la ‘neant’ / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1855, Anul VI, 29 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!