CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

Tudor Călin Zarojanu- Zburătăcind prin presă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tudor Călin Zarojanu- Zburătăcind prin presă  
 
O fi un defect de cititor să citesc mai întâi opera şi apoi să văd prefeţele, posfeţele, ce spun unii şi alţii, critici, recenzori, despre operă. Încăpăţinare de opinie personală, neinfluenţată de nume mari, cu păreri. Aşa şi la romanul lui Tudor Călin Zarojanu, Mass Media Insider, Polirom, 2012.  
Cunoscând omul şi promotorul de literatură, prin fastul prilej de la lansarea Antologiei Lirei 21 de anul acesta, cunoscându-i stilul direct, plin de vervă şi umor, am fost tare curioasă să-i cunosc şi scrisul literar, mi-era o promisiune de savoare. Şi a fost! Am găsit cartea pe site-ul „Printre cărţi” cu pagină pe facebook şi l-am citit într-o noapte.  
Pe tot parcursul lecturii am avut convingerea că citesc un jurnal al unui ziarist încercat de toate provocările presei româneşti de după ’89, un scris cu umorul rapace, care te mânâncă de viu, optimist, avântat, întâmplări mai mult sau mai puţin cronologice, cu sute de personaje, unele notorii, din ziaristică sau televiziune. Schimbarea numelor sau titulaturii firmelor, organizaţiilor, revistelor, televiziunilor, le-am detectat ca pe o provocare de a le reconstitui pe cele reale, după istorii şi amintiri, o provocare stilistică a a cestui diaristic fulminant.  
Eu nici nu am luat în serios numele naratorului Ştefan Barack, un tiz al preşedintelui american şi pe tot parcursul lecturii l-am citit ca numindu-se Tudor Călin Zarojanu.  
13 capitole, 13 filmuleţe de viaţă de ziarist, scriitor, om de televiziune.  
 
Cartea trebuie citită şi dincolo de întâmplările carieristice povestite, dincolo de personajele politice celebre încadrate la ”sunt şi ei oameni”, dincolo de furtuni relaţionale şi rezistenţă ca sistem şi structură psiho- educativă, pentru că în vâltoarea evenimentelor de ţară, istorie de acum, presa, de fapt, o anume parte a presei a trecut prin schimbări radicale ale profesiei şi mentalităţii. Titlurile şi subtitlurile acestei cărţi pot face o schemă a reperelor unei lumi intrate în cavalcada democraţiei şi puţini jurnalişti români au făcut-o cu demnocraţie.  
Câteva titluri: Pe teren, Very important persons, Agenţia, Colegii mei academicieni, Declaraţie de avere.  
Jurnalul, eu l-am citit ca fiind un jurnal şi parte din noua „literatură de frontieră” a unei promoţii nouăzeciste, în specificul gazetăriei văzută din casa ei personală care nu a mai fost Casa Scânteii.  
Povestea duce 18 ani de fervoare ziaristică în România, în Bucureşti, în mijlocul evenimentelor politice pe care le ştim cu toţii, văzute la faţa locului şi scrise cu fierbere intelectuală şi umor.  
Binevenită o astfel de relatare, mai ales că punctează dificultăţile prin care trece un jurnalist în obţinerea unui interviu, a unui fotoreportaj de calitate sau imagini şi fapte incitante. Tudor Călin Zarojanu are o memorie de computer, neuitând pe niciunul din aceşti colaboratori, îi descrie cu prietenie, cu detalii. Lumea presei este una de bătălie în câmp deschis, de concurenţă acerbă, de schimbare continuă, o lume feroce, ori Tudor Călin Zarojanu expune şi memorează cu precădere entuziasmul şi tăria de caracter necesare şi imprimabile pe axele acestei aventuri profesionale.  
Tudor Călin Zarojanu este un cavaler al presei noastre, o rara avis zburând pe deasupra mărunţişurilor, culiselor, intereselor, afacerilor făcute cu şi din presă (le voalează).  
Tudor Călin Zarojanu face şi azi presă, televiziune şi literatură de dragul artelor şi nu din interese patrimonial financiare, le face profesionist, le face cu dragoste de oameni şi de cultură autentică.  
 
La final am citit ”cuvânt înainte” al autorului şi nota criticului Alex Ştefănescu şi am aflat că citisem „un roman”. Dacă e roman sau jurnal, sau dacă romanul a asimilat acest jurnal în ramele sale literare, este cu mai puţin important, eu rămân cu o lectură a inteligenţei şi cu un model de scriitor, Tudor Călin Zarojanu.  
 
Cristina Ştefan  
 
8 mai 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Tudor Călin Zarojanu- Zburătăcind prin presă / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1593, Anul V, 12 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!