CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

MELANIA ATANASIU BRICIU- EU SUNT SPARTACUS, Editura Artbook
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MELANIA ATANASIU BRICIU- EU SUNT SPARTACUS  
 
Un titlu care denotă un crez masculin, ştiut fiind că eroul trac, Spartacus, a copleşit istoria, conducând răscoala sclavilor din anul 73 î.e.n, cu urmări devastatoare în istoria Imperiului Roman dar şi ca muză inspiratoare artiştilor de două mii de ani până în prezent. Autoarea Melania Atanasiu Briciu, demonstrează forţă de caracter transpusă liric, forţă de care nu se teme a o afişa chiar în datele biografice, schimbările şi abordările diferite de destin denotând că este o luptătoare cu viaţa.  
“Am fost educatoare, juristă, secretar de primărie, golan incurabil în Piața Universității, mai apoi pe pământ maghiar: femeie de serviciu, confecţioner de coroane mortuare, sacristier într-o biserică catolică, expert în arte și antichități, organizator de expoziţii de sculptură. Cu un an în urmă revenisem la inițiala mea vocație, aceea de Mary Poppins în Berlin, unde îndrăznesc să sper c-am readus fericirea în sufletele unor copii care nu primiseră de la părinţi decât confort material. Acum fac "artă culinară" la Viena.”  
Acest volum de debut este structurat în şase subcapitole cu titluri incitante:  
Eu sunt Spartacus  
Obezitatea suficienţei de sine  
Omul, sâmbure de taină  
Patologii insuportabile  
Peregrinaj în alb  
Simfonia destinului  
Cele şase grupări lirice sunt tot atâtea crâmpeie ale temperamentului auctorial, grevate pe întâmplările destinului autoarei, remarcabile fiind analizele de detaliu ale stărilor eliberatoare poiesisului. Melania are un parcurs liturgic al vieţii ei reale, glisată aici, pe o poezie desfăşurătoare sorţii, scrie din cascada cuvintelor sale, este ca un zăcământ mocnind şi eliberarea poate fi lavă, altfel, Melania uimeşte cu densitatea imaginilor suprapuse, dar firul roşu trece vizibil în expresie, unind înţelesul cu mesajul transmis. Este acel myself wrote pe care îl apreciez performant la un scriitor.  
Tema favorită a poetei pare a fi libertatea, temă de dinamism intelectual dar şi cu multe conotaţii filozofice de exploatat:  
“mă asfixiază sclavia propriului sânge/ sunt tracul căruia i-aţi biciuit cu pasiune/ speranţele rând pe rând/ prin muţenia unicei morţi în care alunec uşor/ durerea va fi ciopărţită într-o clipă” (Eu sunt Spartacus)  
 
 
Dacă J.P. Sartre performa în paradoxul libertăţii cu definiţia:”O libertate îşi află, indiferent pe ce poziţie ne-am situa, singurele limite pe care le poate întâlni, în libertate.”şi cum libertatea nu se poate defini decât în sprijinul altor concepte, nu este o noţiune singulară, ea presupune responsabilităţi şi liberul arbitru al omului. O astfel de tematică abordată liric poate aduce dublă satisfacţie cititorului, prin interpretabilitate metafizică şi prin comparaţie cu propria gândire iar Melania Briciu face parte din categoria oamenilor profund gânditori ai evenimentelor trăite, mistuindu-le versificat.  
Un paradox al libertăţii pare a fi manifestarea lirică aici, o metafizică sceptică din care decurg explicaţii şi soluţii, motivaţii scenice deşi sloganul ”libertatea a murit” este singura probă la dosar. Poeta dezvoltă un rechizitoriu al acestei sclavii mascate de false libertăţi. Muţenia aparţine celor care conştientizează falsul cinic în care se lăfăie lozincile de libertate:  
“de-atunci m-au părăsit cuvintele/ nu le-am găsit osemintele/ când sub tămâieri grele/ de întrebări de mustrări /învălmășit am simțit/ libertatea a murit.”  
Implicată în evenimentele revoluţiei decembriste, o luptătoare sub steagul ţării, cu un simţ patriotic manifest, transmite energia eliberării din acele momente învolburate, antitetic, acesta fiind si mesajul întregului volum, un mesaj pe cât de justiţiar pe atât de liric transmis:  
„golanul din mine dârdâie în zdrențele libertății cu un rucsac de dor în spinare și prea puține merinde pentru foamea de țara.“ (Motto la Obezitatea suficienţei de sine)  
Un registru liric feminin, delicat, de o frumuseţe nostalgică regăsim în ultimele două subcapitole, Peregrinaj în alb şi Simfonia destinului. Titluri ca De-a baba oarba, Aghiazma din suflet, Zănatul nostru, Colind, Măsuratul oilor, După ghebe, aduc versuri despre copilăria petrecută în Ardeal, cu ritualurile şi obiceiurile pământului, impresionante prin acurateţea redării:  
“cândva toamnele n-aveau tristeţi doar miresme de gutui prăvălite din soare/ de dovleac copt şi brânză frământată/ de pâine de casă aburind a cartofi şi a mâinile mamei/a untură şi ceapă roşie zdrobită în ştergar de cânepă” (După ghebe). Locul natal, de basm, părăsirea lui, îl transpune într-o lume mirifică, plecarea echivalând cu un exil iar amintirea cu un disconfort sufletesc pentru că familia rămâne un sine qua non al vieţii: “balaurul tolănit pe şalele Retezatului/ i-a păstrat solzii de stâncă/cu siguranţă mai ocroteşte/ poiana cu narcise sălbatice/şi toate basmele perenelor copilării/  
cu viteji din rărunchii pământului/ feţe de fum ochi de negru diamante/ plaiuri sfinţite de chiotele noastre/ copaci zâmbind neastâmpărului din noi/ precum chipuri de bunici îngăduitoare/  
ciobani bălai cu ochi de stele/ adună flăcări din huila serii/ în mijlocul stânii pentru filonul de aur/ ce fierbe-n ceaunul cel veşnic/” (ultimii daci)  
Concluziv, Eu sunt Spartacus, ne demonstrează cert că gloria, între manifest şi înfrângere, creează eroi, pe un parcurs spiralat, oricum în progres, eroi umbriţi de o victorie negativă a propriului eu, ceea ce duce iminent la o răzvrătire ivită din tăcere. Aşa se naşte poezia!  
 
“Dumnezeu a visat cândva un poet  
să ne bântuie insomniile  
în iernile despuierilor noastre  
adaggio se frânge pe muchii de suflet  
culorile pânzele lui așteaptă  
in anticamera suferintelor mute”  
(Eroica)  
 
Eu sunt Spartacus, este, în opinia mea, o carte cu strălucire îndrăzneaţă, o carte cu stil autentic şi expresie stilistică formată, Melania Atanasiu Briciu realizând unitar acest parcurs liric. Volumul este un lung poem al meandrelor destinului revelat într-un poiesis modern, o transcedere a libertăţii creative, ca rupere a cercului închis al contemplării tăcute. Cartea Melaniei are o bucurie a poeziei şi un avânt pe care îl eliberează din sine, scriind. O carte cu lănci metafizice. O carte prismatică biografiei autoarei, dar nu e decât începutul!  
 
Cristina Ştefan, 16 martie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
MELANIA ATANASIU BRICIU- EU SUNT SPARTACUS, Editura Artbook / Cristina Ştefan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1549, Anul V, 29 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristina Ştefan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Ştefan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!