CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Cristina P. Korys         Ediţia nr. 3012 din 31 martie 2019        Toate Articolele Autorului

Nu apucăm să trăim firesc, decât bucăți din tot!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu apucăm să trăim firesc, decât bucăți din tot! 
  
Se scurg vieți și ani în șir lumești între prea mult plastic, materialism, superficialitate, alerte insignifiante in fața măreției destinului de om și resemnări definitive, înainte de vremea menirii lor... 
  
Nu apucăm să trăim firesc, decât bucăți din tot, din noi, din libertate și din timp. Uităm de realitatea din noi înșine, de curgerea naturaleții în simțiri și propriile destine. Le asuprim și ne pedepsim aspru netezimea propriului suflet, refuzând a o hrăni cum se cuvine, pentru a înflori și înflori prin ea noi înșine. Și a ne desăvârși într-un final, sublim, aproape cristic, cum ar fi fost ideal sortit într-o lume perfectă, dar destinată poate în altă existență. 
  
Uităm tot mai mult să trăim intens și pur, fără să ne mințim, ci să ne privim față în față pe noi înșine, în oglinda conștiinței, înaintea celei fizice pe care ne amintim cu ardoare să o sorbim din ochi, cu nesaț, zi de zi. Uităm să trăim fiecare moment firesc, doar apucăm să simțim frânturi de existență. Sau de adevăr. De dreptate, de luptă în spiritul și de dragul ei. De esența existenței și a păcii din care izvorăsc toate, culminând cu armonia - liant al tuturor în întreg Universul știut. Mai ușor și repede ne e la îndemână în firea șireată, înrobitoare cu patimă și din umbră mereu ironic sfidătoare, să fim contra nouă înșine! Viciul suprem, sabotator cvasi-sensual! De aceea, ca un fapt lumesc premeditat și dus la împlinire fără împotrivire și tăgadă zi de zi, ne creăm infernuri nouă înșine și altora, din care se nasc și prind putere altele continuu... 
  
Lăsăm neputincioși și eliberați cu ipocrizie de povara răspunderii să prindă viață secătuitoare nonsensuri, ce umplu prin golurile lor spațiile avide dintre suflete și tot ce e în jurul lor, căzând în mrejele învingătoarelor pasivități ucigătoare cotidiene. 
  
Clădim alertați de propriile presimțiri false ziduri tot mai îndesate, meșteșugite iscusit din cuvinte refractare cu greutate de plumb, pe ale căror ascuțișuri de canturi zac îmbinate ironii usturătoare și se sfârșesc inocențe ofilite, izbindu-se fără apărare și salvare de ele. În interiorul lor rece, ca de gheață, și imens, răsunător îndelung a pustiu, pe marginile tencuite cu mult venin poleit ademenitor, se preling cu dus-întors ecouri sfâșietoare, cu ale lor tăișuri doborând fără milă și timp de reacție respirații, cu puterea sadică de zeu răzbunător pe muritorul infidel, a unui fulger! Între frumoase și îmbietoare amăgiri în lanțuri, țesem pervers iluzii zdrobitoare simțirii altora și pregătim viitoare capcane nouă înșine, în lanțurile cărora devenim captivi fără de evadare. Tăcerea, suprimarea, răceala și absurdul apăsător ne devin abandonare de sine și de fapt totodată piedică, până la răstignirea cu mâinile proprii de etern suprainvocata și omniprezenta resemnare, stăpânitoare a tot în fine, și așa-zis îndreptățit pretinsă ca fiind un ultim refugiu, de lume, de propria ființă și suflare. 
  
Și e pământul prea plin, neîncăpător de pesimism, îndoieli ce ard fire de speranțe până la sufocare, revărsări în fluvii de deziluzii, descurajări, renunțări la tot, la esența vieții, a divinului din noi, ascuns cuminte în orice. Nimeni nu s-ar îndura, cu atât mai puțin dori, să renască, renunțând la sine, la egoism, la preaplinul de propriile vanități, pentru a se simți, privi, regăsi, reînvia ca nou și crește prin ceilalți, lăsând deoparte pentru totdeauna măștile pe care și le așează zilnic cu precizie milimetrică și mândrie falsă, distanțându-se de sufletul propriu de plastic simultan. 
  
Chemarea propriului sine, cel adevărat, sculptat ca la luarea ființei odinioară, dezbrăcat de materialul pământesc înșelător, efemer, descătușat de improvizări aparențiale și mai presus de orice fel de închipuiri de superioritate, nesolide, sau autoiluzionări deșarte, ar trebui să ghideze voința suprem și să atragă ca un magnet în permanență pașii făpturii proaspăt născute mereu, prin simțirile-i pure păstrate până la final, fără atingere a vreunui drum, gând sau chip demonic. 
  
Și dacă am fi străini, chiar și de noi, de la început până la sfârșit, rătăcind fără pași, fără nume, în neștire prin lume, nu am exista decât ca o umbră călătorind fără încetare și scop, urmărindu-și urma de neatins a zbaterilor propriilor tăceri zi și noapte, alergând cu zgomot asurzitor, zadarnic, între propriile neliniști, și printre lumini de stele și praf lumesc cufundându-se în neant... 
  
~ Cristina P. Korys ~ 
  
30 martie 2019 
  
(sursă imagine: internet) 
  
Referinţă Bibliografică:
Nu apucăm să trăim firesc, decât bucăți din tot! / Cristina P. Korys : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3012, Anul IX, 31 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Cristina P. Korys : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina P. Korys
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!