CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Cristina P. Korys         Ediţia nr. 2888 din 27 noiembrie 2018        Toate Articolele Autorului

Analiză sumară - riscuri la nivel regional
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am urmărit cu interes real zilele acestea un interviu sumar, realizat recent, în cadrul căruia era invitat analistul geopolitic american, George Friedman, preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures. 
  
Printre subiectele importante dezbătute implicit cu privire la țara noastră, desigur, au fost strecurate și câteva lămuriri referitoare la poziția U.E. în privința mai multor factori, inclusiv de natură strategică militară regională, o temă reprezentând preocuparea actuală vie a puterilor aflate în primă linie, la centrul de comandă, precum Franța și Germania, etc. 
  
Discuțiile antrenante și bogate în conținut informațional valoros au condus pe parcurs, inevitabil, spre Turcia. 
  
Întrebarea, retorică relativ, a dumnealui, a fost oarecum legată de aspectul aderării acesteia, privită cu scepticism timp îndelungat de către reprezentanții oficiali ai uniunii, iar nu tocmai prin prisma acelorași criterii ca în cazul celorlalte țări în fază inițială, premergătoare integrării. Impedimentele "criticate" stând la baza ingreunării, după acesta, sub semnul presupunerii, nefondate serios, ar consta în cauzele diferențiale majoritare de tip cultural-religios, injuste puse în raport contrastant în sine cu persoanele migrante de aceleași orientări, acceptate cu deplină seninătate și fără rezerve, în pofida similarităților menționate. Deși derapajele democratice de la nivel politico-administrativ, din ultimii ani, au fost mai mult decât evidente și edificatoare tuturor, acțiunile autorităților turce făcând aproape imposibilă în ultimă etapă preconizată aderarea Turciei la Uniunea Europeană, în mod normal, Ankara neîndeplinind multe dintre criteriile tehnice necesare finalizării procesului, valabile fără excepție în cazul tuturor. 
  
Pentru dumnealui încă planează, de la distanță, numeroase incertitudini în ce privește acțiunile decisive ale U.E., de la nivel central, prin urmare, punând în analiză aspectele descrise, ca fiind doar un exemplu parțial, demonstrativ în acest sens. 
  
Ulterior, am cercetat și citit personal pe internet și alte informații, suplimentare, pentru a mă documenta mai detaliat, din curiozitatea firească, stârnită automat. Iar, în cadrul unui articol publicat aproximativ recent, în presa neaoșă virtuală, opinia sa referitoare la pericolele externe reale reprezentate pentru Romania era că acestea provin în principal din Orientul Mijlociu, Balcani si Turcia, nicidecum din direcția Rusiei, care ar fi în declin (deși propaganda masivă de natură diversionistă plus ultimele evenimente în care este implicată cea din urmă ne lasă în suspans). Acestea constituind, citez conform sursei: "amenințări impredictibile", iar, ca atare, în continuare, "apărarea trebuie să se pregătească pentru neprevăzut." 
  
Se impune contextual, ca pornind de la afirmațiile aceleiași persoane puse în balanță, întrebarea mai mult sau mai puțin îndreptățită, dacă menționata și încadrata - mai sus, drept "posibil" pericol pentru țara noastră, printre celelalte, nu ar reprezenta, în consecință, același pericol, în egală măsură ca importanță, pentru întreaga uniune în al cărei spațiu ne autoincludem integral, din moment ce formăm front comun cu celelalte state - părți constituente, în fața a tot ce reprezintă o amenințare reală sau incertă, indiferent de direcția, factura și gradul acesteia. 
  
Adesea subtilitățile perceperii ne ajută să străbatem dincolo de trimiterile interlocutorului sau ale celui ce ne transmite mesajul, în general, având în vedere că nimeni nu este deținător al adevărului absolut pe lume nicicând, oricâtă pricepere l-ar recomanda și experiență ar avea acumulată în bagajul său, ci mai degrabă poate fi considerat un "start" ce pune în mișcare propria logică, angrenând capacitatea de discernere și disecare a informațiilor, abundente actualmente, precum un izvor. Filtrul personal format în timp, funcționând instinctiv, natural, asemeni unui "ochi" vigilent, poate fi cel mai bun îndrumător sau "sfetnic" la purtător, mai departe, depinzând de fiecare modul firesc în care consideră că e esențial a se raporta la eventuale lucruri ce pot semnifica autentice semnale de alarmă, atentând sub diverse forme, directe sau indirecte cel mai adesea, la viețile și evoluția tuturor. 
  
~ Cristina P. Korys 
  
(sursă imagine: internet) 
  
Referinţă Bibliografică:
Analiză sumară - riscuri la nivel regional / Cristina P. Korys : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2888, Anul VIII, 27 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cristina P. Korys : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina P. Korys
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!