CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  
Autor: Cristina P. Korys         Ediţia nr. 2869 din 08 noiembrie 2018        Toate Articolele Autorului

Cauză, efect, adevăr - evoluție
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Orice pe lume are o cauză și un efect. Depinde de direcția în care se privește, pentru a le înțelege pe ambele și a desluși sensul ce le leagă. Ceea ce ține de esență e relativ, în raportul important/ descifrat, profunzimea poate fi percepută la absolut, însă pentru a pătrunde cu iscusința menită firii umane în substraturile realității invizibile în aparență, e necesară câștigarea și însușirea corectă a înțelepciunii treptate, oferită prin deblocarea lacătelor nivelurilor succesive, ce deschid permanent porțile noi ale labirinturilor infinite existențiale. Superficialitatea în ansamblu nu conduce decât la ignorarea a înseși bazei propriei existențe. De asemenea, în același mod pot fi analizate și cele două stări: a evoluției și cea a involuției. De felul în care se raportează lucrurile la ele, depind adesea existențele celor din jur.  
 
Involuția o preferă majoritatea masei omenirii (in)voluntar, din comoditatea comună molipsitoare, precum și din complacerea (ne)plăcută de a „trăi” mereu cu sufletul ancorat în trecut! Stagnarea o resimțim cu toții în momente ale prezentului, îndeosebi în traversarea îndelungă (sau părând astfel mai curând) a diverse etape ale existenței, care ni se par imposibil de depășit, din varii motive, personale, experiențe triste legate de pierderi, suferințe fizice, etc., sau ce țin de depinderea relativă de sistem (adesea sabotor asiduu, în ritm mecanic)! Iar evoluția ne-o dorim cu certitudine foarte mulți, însă prea puțini conștientizăm din timp că în „mâinile” noastre purtăm mereu cheia ei, cu care avem puterea a deschide în permanență noi orizonturi, ale gândirii, ale privirii dincolo de „pereții” vizibili ai realității aparente, ale acționarii ulterioare, cu perspective asupra schimbării tuturor lucrurilor!...  
 
La baza progresului stă (re)analizarea constantă, însoțită de adaptarea vitezei de înaintare, din mers. Fiindcă totul din jur constă în mișcarea continuă, angrenând întregul mecanism simultan, iar asta e esența evoluției dintotdeauna! Mulți dintre oameni cred că dețin un potențial limitat, idee eronată indusă cu rol descurajant și restrictiv inițial, însă el devine pe parcurs infinit, odată ce este „testat” și exploatat treptat, oferind susținerea necesară parcurgerii în direcția dorită, prin labirintul existențial enigmatic și magnetic, multiplicat, fără forță de opoziție egală, menit a fi „descifrat” parțial în timp.  
 
Totul va deveni și funcționa perfect pe lume, atunci când adevărurile fiecăruia vor fi în armonie între ele și simultan cu adevărurile supreme eterne. Asta însemnând niciodată... Fiindcă fiecare se află pe o treaptă diferită, în drumul evoluării sale, la un moment dat, iar depinde de fiecare totodată, în parte, cum înțelege, acceptă cu seninătate sau refuză refractar ceea ce i se relevă, ori pur și simplu distorsionează realitatea simțirilor, după bunul plac și necesitatea, voința personală.  
 
Permanent se omite, în schimb, ceea ce e esențial și ar trebui să reprezinte un simbol iconic – servind drept ghid a priori- asupra celorlalte ale vieții! Și anume, faptul că: nimic nu ne aparține, nici măcar noi înșine nouă, sau unii altora, suntem doar suflete ce ocupă, în „chirie”, trupurile pe termen limitat, destinat temporar și ireversibil îndeplinirii rolului acordat în spațiul alocat, la intrarea, sub călăuzirea propriei lumini, pe scena existenței lumești. Prin urmare, în alți termeni sumari, mereu se vede în prim plan latura materială, deși uită mulți că partea spirituală ne desăvârșește, pe noi înșine și propria-ne existență, de la un capăt la altul al acesteia!  
 
Trezirea conștiinței se face prin trăirea adevărului. Însă din experiență câștigăm înțelepciunea! Apoi ne folosim treptat de ea, în propriile reflectări, alegeri, decizii, acțiuni, în tot ce facem mai mult sau mai puțin însemnat de-a lungul timpului, implicându-ne cu sufletul, trupul și mintea, mai presus.  
 
Adeseori, nu lucrurile bune ne conduc pe calea cea bună, ci mai degrabă, ivite în mod masiv, ele ne fac să ne „rătăcim” mințile, pașii, să ne pierdem pe noi înșine pe drumul pustiu și întortocheat al propriilor neputințe, aruncându-ne treptat în cuprinsul neantului nesfârșit al lor, îndepărtându-ne de propria esență, devenind străini chiar de propriul suflet și de gândirea care ne reflectă ființa noastră, în întregul nerisipit al ei, printre frânturi de iluzii și amăgiri în șir neîntrerupt... Cele menite a le fi „umbră” dintotdeauna și percepute ca fiind „rele”, de natură diabolică, ne arată calea corectă și ne ajută să înțelegem mereu rolul nostru în propria evoluție și a celorlalți, în întreaga parcurgere firească a vieții... În orice rău există un adevăr crud, menit a deschide ochii, și în orice bine – universal acceptat cu comoditate, sau impus adesea, de ochii lumii, există o minciună blândă, care adesea îi costă mult pe toți!  
 
Mințile mici se împiedică în mod banal de aparențe. Mințile mari privesc dincolo de ele, și învață să facă acest lucru întotdeauna... Și cele care manipulează, și cele care vor să afle adevărul! Majoritatea mediocră preferă să se mulțumească, din comoditate, cu adevărurile denaturate și prezentate ca fiind cele firești, puțini însă se luptă cu acestea, și vor să descopere adevărul drept, cel nedeformat, pliat pe interese ce țin de lăcomie, jocuri de influențe și putere, nesfârșite... Deși lumea e a tuturor, o împart dintotdeauna cei aflați la „cârma” acesteia, la masa marilor decizii, ajunși acolo nu grație înțelepciunii native, cât mai ales a vicleniei ce le-a deschis calea, având la bază interese adesea obscure. Când mediocritatea este ridicată la rang de reper în societate, este evident că moralitatea devine folosită drept scut pentru protejarea intereselor, servind adeseori ascunderii în spatele acesteia, a propriilor beneficii, capricii și imoralități. Adevărul „ustură” a naibii, însă, doar privit față în față, deși conștientizat treptat și acceptat integral în final, e singurul care poate fi folosit drept armă pentru a învinge ticăloșia și machiavelismul celor care exploatează în general naivitatea și neputințele altora, „clădind” astfel un sistem subjugat intereselor lor efemere, legate de sfera extinsă la scară largă, de influență și putere majore deținute, constituind totodată o piedică în șansa evoluției corecte a tuturor, în mod ironic, mereu picând la mijloc cei nevinovați de ipocrizia și complicitatea celor din jurul lor, în lanțul acesta material, aproape diabolic, lumesc, axat pe elemente aflate în opoziție cu propriile principii pretinse a fi repere de bază în orientarea existențială.  
 
Întotdeauna se privește spre cauze, analizând „rădăcina” problemei, pentru a ajunge la soluții optime și „sănătoase” pe termen lung, în orice lucru înfăptuit realist și lucid deplin, de care depind celelalte din jur, inclusiv factorii umani implicați. Conform principiului fundamental binecunoscut, ce semeni, culegi, virtuți sau dureri... Pe parcursul existenței vei dobândi, în aceeași măsură, fix ceea ce investești în propria persoană, fie și prin ceilalți, sub alte forme pe scara ascensiunii, a evoluției personale.  
 
Când ne gândim, și reamintim constant, că toate sunt pentru vremea lor, date cu un scop, și oamenii, pe rând, existența lor, și faptele lor bune sau nu, importante sau insignifiante în evoluția tuturor!... La fel și lucrurile, schimbările de orice natură, inovațiile, revoluțiile, progresele, mărețe în timp sau dimpotrivă, „umbrite” inițial de reacții contradictorii, uneori opuse așteptărilor adesea prea mari sau „născute” în zadar, sau poate doar de propriile iluzii, multe fiind doar înșelări temporare de sine... Încât, din toate cele, mai apoi să fie extrasă doza de înțelepciune, necesară pentru a mai învăța o parte a lecției vieții, la fel dintotdeauna, și pentru a merge mai departe, fiecare pe drumul spre (re)descoperirea treptată și îndeplinirea propriului destin!...  
 
~ Cristina P. Korys ~  
 
(sursă foto: net)  
 
Referinţă Bibliografică:
Cauză, efect, adevăr - evoluție / Cristina P. Korys : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2869, Anul VIII, 08 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cristina P. Korys : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina P. Korys
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!