CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  
Autor: Cristina P. Korys         Ediţia nr. 2541 din 15 decembrie 2017        Toate Articolele Autorului

Nuanţe ale existenţei
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Perdeaua timpului se aşează în tăcere la ferestre, în faldurile-i curgând ca nişte valuri, nuanţate în semiumbre şi efemere sclipiri, peste camerele sufletelor...  
 
Şi e linişte, şi vis frumos până la sublim, într-un roz pal spre arămiu, plutind duios în zare şi în colţurile pentru totdeauna rezervate sertarelor amintirilor sacre, peste ele zăcând nestingherit praful nins prin sita vremurilor ascunse în negurile lăsate rând pe rând, grăbite mereu să se ajungă din urmă... Şi e atâta miracol în jur şi în simţiri, învăluit în tăceri şi resemnări care dor, când dulce, când apăsător!...  
 
Melancolia ce îmbrăţişează prospeţimea pătrunzătoare şi rece a aerului are şi ea culoarea ei, revelându-şi farmecul în ipostaze şi măşti diferite: adesea gri, traversând punţile prin anotimpuri îndepărtate parcă spre veşnicia trecerii, opusă celei a nemuririi, când surprinde, uneori, preferând a-şi însuşi, strângând ca pe un buchet la pieptu-i, elegantul bordo, ce răpeşte suav zâmbete sofisticate, înălţate uşor timid în colţul gurii, ca o atingere de catifea, a mirare şi cugetare asupra infinitului, din zborul căruia se opresc poposind, pe rând, clipe albastre, alcătuind un ocean de gânduri senine ce se revarsă peste orizonturi din prezent, alunecând înspre porţi din viitor cu sfioasă încredere în paşi...  
 
Lumini cuprind în raza lor vietăţi mărunte ce îşi măsoară vieţile cu umbrele dimprejurul acestora, în secunde prelungi, aproape nesfârşite, de respiraţie întretăiată sub priviri fixând palide contururi şi mişcări lente, pierdute treptat în micul spaţiu vizual.  
 
Subit, însă intens, un curcubeu de emoţii îşi croieşte drum asemeni unui arc spre această lume, venind din stranii şi ireale străfunduri, parcă atât de cunoscute simultan, însă indescifrabile raţiunii fireşti în forma lor clară, lăsând să se întrevadă vagi labirinturi spre acestea, adâncind misterul din ce în ce mai întunecat, ce atrage fiinţa în mrejele-i, precum o pânză de iluzii.  
 
O infuzie de sentimente multicolore, din ce în ce mai vii, scaldă simţiri amorţite şi cristalizate în cuburi de gheaţă, date uitării în neantul iernilor ce le-au adunat, în aşteptări târzii, sub povara mantiilor grele, prinzând aripi şi înălţând pe ele fulgi albi de speranţe, într-un zbor măreţ spre nemărginire, cu ecou abisal de străbătător...  
 
Turnuri stau tăcute şi semeţe, sub reflectarea clară a lunii, ca nişte martore etern de veghe la zidurile cetăţii vechi, peste care domneşte pacea nocturnă în lanţurile-i domolite de apăsarea blândă a întunericului, coborât peste întinderea neobosită a cărei febră de peste zi se risipeşte în răcoarea acestuia...  
 
Felinare la margini de poteci ce traversează lin înspre ape se oglindesc simetric în unduiri neregulate ale lor, însă repetate aievea, în răstimpuri, de parcă şoptesc printre mişcări voluptoase, ca de sirene, nesfârşite file desprinse din idile pline de sens, nedesăvârşit nicicând, pierdut în efemerul absurd la jumătatea drumului trăirilor lor, ce le face a fi neînţelese în esenţa amară a neîmplinirii sortite, răpită fiindu-le inocenţa divină şi transformată, în semn de resemnare în faţa neputinţei date, într-un duios cântec sfâşietor, strigându-şi în gol durerea ce se rostogoleşte spre inimi, căutând tandru mângâierea, cu braţele legănându-se pe luciul apei.  
 
Într-un permanent dans al vieţii, îşi fac loc cu foc patimi ilogice, îndoieli răscolitoare, incertitudini mereu învingând banale convingeri zadarnice, ecuaţii cu o mie de necunoscute ce dau noi starturi sfidând imposibilul, dar ironizând atingerea posibilului, lupte cu nonsensuri acaparând triumfător de fiecare dată sinele, într-un război ce nu îi aparţine, dar în care supravieţuieşte răzbătând, ca o îndatorire respectată sieşi, prin terenul minat, depăşind cu fiecare suflare obstacolele! Un dans paradisiac al începuturilor, care cheamă cu o forţă irezistibilă spre ritmu-i seducător, învăluie şi topeşte raţiunea lent, căleşte şi ascute simţirile, ucide şi reînvie colţuri din suflet, bucăţi din fiinţă, fără milă, până ce acesta devine, treptat, dintr-un tango al visurilor plămădite de odinioară şi urmării îndeaproape a lor, un duel al morţii, câştigat cu un preţ final nedeţinut, în jocul pactului cu imprevizibilul.  
 
Un infinit de senzaţii, în nuanţe ale răsăritului, sunt cuprinse în doar un pumn de clipe, strânse cu putere pentru a nu se strecura printre degete, şi a nu le rătăci în umbre ale existenţei, de unde sunt imposibil de găsit apoi, în multitudinea de mărunţişuri vesele sau sumbre, în nuanţe alb - negru, ce formează un univers al lor, contrastant mereu, în cel suprem, armonios, în care se contopesc firesc toate.  
 
Referinţă Bibliografică:
Nuanţe ale existenţei / Cristina P. Korys : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2541, Anul VII, 15 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Cristina P. Korys : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina P. Korys
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!