CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Cristina P. Korys         Ediţia nr. 2483 din 18 octombrie 2017        Toate Articolele Autorului

Viaţa - o linie între stres, viteză şi regăsire
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Stresul şi viteza - "bolile" contagioase ale ultimului secol, de care suferă majoritatea omenirii, şi scapă cu ceva noroc, puţini dintre noi! Cu cât cresc pretenţiile, dorinţele de confort, pe lângă necesităţile cotidiene, cu atât şi responsabilităţile, îndatoririle diverse, ceea ce conduce inevitabil la împărţirea timpului în mai multe direcţii, iar prin urmare şi la supralicitare mintală, fizică, testare îndelungă a rezistenţei, forţare a limitelor şi capacităţilor, atingere a extremelor şi implicit a situaţiilor epuizante, etc. Planificările mereu actualizate, din mers, la cerinţele zilelor în curs, puterile fizice uneori depăşite, adaptarea automată, din reflexul conştientizării datoriei, orizonturilor evoluţiei aflate într-o continuă extindere, şi, ca un bonus suprem, "războiul" nervilor, ajung să conducă vieţile multora... 
  
E de ajuns un simplu ticăit mecanic pentru a stimula în sens invers celui dorit un întreg sistem nervos, adesea exercitând o forţă negativă asupra sa, redusă iniţial, însă compactă, cu acţiune precisă şi cu efecte ulterioare nocive, declanşate în timp, alternativ, asupra corpului şi a minţii. Intervine treptat antrenarea în mod repetat în această direcţie, ca o deprindere involuntară, având loc amprentarea vizibil marcantă a stărilor şi trăirilor în sine. Sufletul îşi îngustează spaţiul în sfera existenţei cotidiene fugitive, nemaigăsindu-şi liniştea şi, în final, locul... Bucuria regăsită în cuprinsul largului său de odinioară devine înlocuită cu autoamăgirea prin autosugestionare sistematică, prin care i se induce ideea falsă de bine, armonie interioară şi împăcare cu sine. Echilibrul este răsturnat, elementele mecanismului la nivel integral fiind în opoziţie, într-un resimţit dezacord în ansamblul lor, funcţionând superficial, pe principii interioare clădite pe "nisipuri mişcătoare", prin inducere în eroare şi iluzionare cu bună ştiinţă. Cum bine ştim, sufletul nu poate fi păcălit, de aceea, orice încercare de a-l manipula nu conduce decât la deschiderea unor noi şi noi terenuri minate, menite negreşit punerii la încercare, sub presiune asiduă, a capacităţii rezistenţei sinelui, acestea apărând în "câmpul" liber necontrolat anticipat, sub forma unor provocări cotidiene copleşitoare. Raţiunea simţirilor, a inimii, îşi are cuvântul greu de zis asupra tuturor, chiar a înseşi propriilor chemări, ghidând paşii dorinţelor spre urmarea conştiinţei, singura eliberatoare de sub jugul împovărător al propriilor apăsări! Când lacrimile ce izvorăsc din inimă sunt înăbuşite, zăvorâte fiind sub lacătul propriilor temeri, ele umplu pe dinăuntru sufletul, până la starea supremă de saturaţie şi revărsare pe dinafară subită, intensă mai apoi, în fluvii de suspine urmându-şi curgerea spre neant şi liniştea acestuia, asemeni unei explozii în mii de particule, a atomilor invizibili ai durerii, existente în trup ca parte a acestuia, prin fiecare por şi bucată de carne simţită, făcându-se vizibilă prin însăşi oglindirea în cristalele şiroind din ochi, pe obraji... 
  
Zâmbetele pure ale vremurilor senine inundă uneori, prin amintirea sau retrăirea cu emoţie vie a fericirii lor, parcă sosind de departe de fiecare dată, colţuri ale inimii, aducând cu ele pacea din ce în ce mai rară. Doar astfel sufletul, omul, îşi mai recapătă din puterile sale, în pauza de odihnă şi de existenţă, de uitare de umbra-i mică prin lumea efemeră, printre respiraţiile tot mai grele, obosite de urcatul pe dealul propriei vieţi, şi începând la apogeul lor a fi numărate ca pe ceva preţios, odată cu scăderea lanţului lor, în care se împletesc cu zilele. 
  
Clipele fug, în zborul lor spre nemurire înalţându-se, iar oamenii se zbat, în lupta dată lor, cea a unicei existenţe, în trecerea ei... Viteza gândurilor, viteza trăirilor, prind în mrejele lor viaţa în sine, călătoria pamântească devenind în paralel una parcă a traversării prelungi interspaţiale, într-o navetă continuă între planetele perfect aliniate, aflându-se la locul lor, în aşteptare, fără refugiu şi timp rezervat calculării distanţei de parcurgere între punctul de pornire şi cel de încheiere a cursei, parcă teleghidate dintr-o lume exterioară, aparţinând unor sfere superioare forţelor personale. 
  
Omul îşi caută neîncetat desăvârşirea sinelui, însă odată ce avansează pe calea-i, ce ciudat, se pierde adesea în hăţişul neîmplinirilor neînsemnate şi al panicilor mici şi nemiloase ce îl trag pe alături, risipindu-i energiile, fie din neputinţa, voinţa sa, sau poate din voia sorţii de a-l căli şi pregăti mereu pentru adevăratul său drum. 
  
Regăsirea în tot ce este înălţător, însă simplu în esenţă, luminează spiritul, salvându-l de la decădere, de la zacerea amorţită pe marginile abisale ce îl înconjoară, încet uneşte cugetul melancolic al fiinţei cu idealul raţiunii de a îmbina pasiunea caldă, naturaleţea existenţei, cu frumuseţea împlinirilor măreţe dintr-un final târziu, scopul devenind arta de a înainta cu măiestrie şi a perfecţiona trăirea supremă a sa prin creaţia făurită. 
  
Referinţă Bibliografică:
Viaţa - o linie între stres, viteză şi regăsire / Cristina P. Korys : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2483, Anul VII, 18 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Cristina P. Korys : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina P. Korys
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!