CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  
Autor: Cristina P. Korys         Ediţia nr. 2243 din 20 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

La o cafea cu lapte, de vorbă cu propriul destin
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
 
Parcă ziua de ieri trecuse în grabă, prin coridorul existenței, în şir cu toate zilele de odinioară, rămase la locul lor într-o liniște surdă, şi se așezase o perdea de ceață din ce în ce mai densă şi grea peste acele momente unice şi colorate de râsul de altădată!  
 
În jur totul a îmbrăcat hainele noi ale viitorului coborât pe scările așteptării, în aplauzele ușor timide ale spectatorilor cu sau fără voie, iar lumea s-a schimbat, înaintând în paşi ritmaţi, urmând lent firescul parcurgerii cotidiene a drumului propriu prin timp, păstrându-şi însă aceleași măști avute la îndemână, de rezervă pentru fiecare interpretare pe scena vieții, în rolurile personale atribuite în parte...  
 
Ceașca elegantă din care aburii se roteau ușor la început, ca într-un dans amețitor, stă pe jumătate neclintită în fața mea, pe masa de lemn de culoarea cireşului unde a fost adusă şi pusă cu grijă, iar eu privesc pierdută, secunde întregi fără oprire, la fereastra pe care se preling, zorite, picături de ploaie întârziate şi reci. Gândurile mi se îndreaptă spre cele ce au fost cândva, rămase printre potecile străbătute ale existenței şi spre cele ce vor sosi, aflate în zbor, pe aripile destinului, deasupra tuturor speranțelor ce se înalță către ele, plutind printre respirații lungi, între timp savurând cu inocentă bucurie fiecare sorbitură îndelungă din cafeaua aromată cu lapte.  
 
Aș fi avut atâtea întrebări, de atâtea ori, de trimis în plic, de expediat în neant, însuși destinului, sau răspunsuri de dat în grabă, trecătorilor la fel de grăbiți prin viața mea şi prin viața lor, atunci când ar fi trebuit, contat cel mai mult.  
 
- Mai are vreun rost totul?!... Ceva anume, orice, fie chiar şi un fleac, care adesea e important, ori e de valoare şi te agăți de el să găsești puterea de a merge mai departe, sau doar te impiedici de el pur şi simplu, fiindcă e acolo, iar tu nu ai cum să il ignori, iar dacă încerci să îl uiți, simți că te urmărește mereu, îl vezi, te va ajunge chiar şi din urmã, oricât ai fugi de el... Măcar să pot să deduc propriul meu rost, sens al drumului ce pare a se învârti pe loc între pereții acestei realități, uneori absurde!  
 
- Nu te pripi a trage concluzii prematur, pot fi eronate şi îți faci rău singur, omule mic şi atât de neliniștit şi de neînțeles, în firea-ţi măruntă şi schimbătoare precum calmul vremii, uneori retrasă, mereu la fel de cristalină, însă îndrăzneaţă în propriile ambiții, clocotitoare pe dinauntru precum lava revărsându-se a unui vulcan, tulburătoare a propriilor ape, judecătoare aspră a propriilor gânduri şi simțiri, sfidătoare cu bună stiinţă chiar a cerului, a nemarginirii sale şi a celor neștiute în clipe negre de supărări, din ceasuri grele cu tristeți adânci şi amar strâns din veninul celorlalți, la fel precum furtuna întunecă chiar şi ziua senină în începutul ei, doar atunci când apare în zări!...  
 
Oare nu stă toată magia sublimă a faptului în simplitatea de a fi luat prin surprindere, în timp ce emoțiile, suave în atingere, prin mângâierea lor celestă, reușesc să îți înfăşoare, ca niște palme din necunoscut, sufletul sub diversele semne ale întrebării ce îți pun mereu gândirea, făcându-i elan, pe rotițele imaginației?! Căci ce ar fi pe lume totul, dacă s-ar şti şi anticipa cu precizie fiecare întâmplare, fapt şi trăire, chiar şi când se face un lucru cu rea intenție, cel care îl săvârşeşte cum va fi atenționat, dacă nu cu mâna destinului cel mai bine, că greşeşte?! Ce farmec ar mai avea toate dacă ele vor fi cunoscute dinainte şi doar așteptate a fi jucate, într-o tăcere seacă şi în vinovată complacere asumată, monoton, în rutina banală, în rolurile primite?! Cum s-ar mai câștiga şi prețui, treptat, din înțelepciunea vieții în sine, dacă aceasta va fi dezvăluită pe deplin tuturor, de la începuturi, chiar şi așa, puțini dintre cei ce o cunosc, învățând din dânsa cu adevărat?! Conştiinţa, floarea sacră a propriei coroane, purtate în numele dreptății de sorginte divină, oare câți şi-o urmează îndeaproape, ca pe cel mai înțelept, blând dar şi dur, profesor, dat pe lume a fi călăuzitor al propriei călătorii, pe drumul lung, prin noapte şi zi, al vieții?!  
 
Oprește-te doar din paşii tăi obosiți şi prăfuiți, preț de câteva secunde, odihnește-te, meditează la cele trăite, nu în deșert, reflectează cumpătat, cu atenție, asupra tuturor celor ştiute! Datoria ta e să fii corect cu tine însuți, în fața lumii, rostul tău e de a fi, doar a fi, prin tine insuţi, prin tot ceea ce îți este sortit... În rest, așteaptă, doar așteaptă momentul potrivit, ridică-te cu curaj şi mergi privind senin înainte spre împlinirea ta, ce te va desăvârși!...  
 
Același răspuns mereu îl primesc, acelorași întrebări repetate la infinit în mintea mea... De fiecare dată în alt mod revelându-mi-se adevărul, prin părți ale sale ce stau drepte peste toate cele lumești ce mă înconjoară, bune şi rele, fiecare avându-și locul misterios în şiragul împletit cu iscusința cea mai presus, a existenței în sine!  
 
~ Cristina P. Korys ~  
( sursa foto: net )  
Referinţă Bibliografică:
La o cafea cu lapte, de vorbă cu propriul destin / Cristina P. Korys : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2243, Anul VII, 20 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Cristina P. Korys : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina P. Korys
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!