CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Cristina Oprea         Ediţia nr. 2251 din 28 februarie 2017        Toate Articolele Autorului

Cristina OPREA - GÂNDURI DESPRE CREAŢIA BRÂNCUŞIANĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre opera lui Constantin Brâncuşi se va scrie pentru că mereu vor exista interogaţii asupra gândului materializat în formă. Începuturile creaţiei sale, ca la orice artist sunt legate de paşii făcuţi spre studiu, spre înţelegerea materialului şi redarea volumului. Dar în interiorul său Brâncuşi a înţeles că arta, sculptura este mai mult decât redarea unei realităţi. Este o interogaţie asupra a ceea ce suntem în interiorul nostru sau asupra spaţiului existenţial. Fiecare lucrare a sa e o redescoperire a frumosului, o esenţializare a formei. Cercul, pătratul, rombul, în general semnele geometrico-meandrice au format cândva un alfabel arhetipal. De acolo au evoluat, în funcie de zonă, de climă, de factorii socio-culturali, alte limbaje artistice.  
 
Creaţia sa este o simbioză între stări şi forme. Despre trecerea vieţii, despre traseu parcurs de fiecare om, de la naştere până la reîntoarcerea în teluric ne ,,vorbeşte” în ,,Somnul”. Între sosirea în această lume şi plecarea din ea avem un chip, o identitate. Somnul poate fi înţeles şi ca o căutare în interior, prin intermediul visului, descoperim alte spaţii, înlănţuim imagini posibile, ce pot exista în lumea ce ne înconjoară sau pot fi plăsmuite de imaginaţie. Plecând de la această temă a creat ,,Repaos” şi ,,Muză adormită”, alte două moduri de a trata o stare.  
 
Descoperim în opera sa cele mai importante praguri din existenţa umană – naşterea, viaţa, moartea, dar mai mai ales descoperim transcenderea. Tot Brâncuşi ne trimite la sunet, la primul sunet al fiinţei umane când păşeşte în această lume - lucrarea ,,Nou născut” şi la anunţarea unei noi zile, a unui nou început – lucrarea ,,Cocoşul”, unde ritmul este dat de acel zig-zag.  
 
Despre Iubire şi Jertfă, două teme majore în care sculptorul ne dezvăluie faptul că destinul uman se naşte pe aceşti doi piloni. Jerfa nu poate fi făcută fără dragoste, iar din iubire pentru celălalt jerfeşti. În ,,Sărutul” soliditatea sentimentului de iubire este simbolizată şi de materialul în care a fost realizată lucrarea. Cuplul formează un tot. Este inseparabil. Când iubeşti te identifici cu celălalt, te oglindeşti în celălalt. Tot din iubire te jertfeşti. Şi aici mă refer la iubirea pentru al apăra pe celălalt, din dragoste pentru ţară, pentru a proteja pământul strămoşilor. Poate de aceea pe ,,Poarta sărutului” Brâncuşi a reprezentat atâtea cupluri, poate fi un prim sărut sau un ultim sărut înainte de a păşi spre sacrificiu.  
 
Înălţarea spre cer, spre infinitatea sa, se face prin zbor. Această mişcare a energiei interioare se poate observa la ,,Pasărea în văzduh”. Iruperea aceasta a reuşit sculptorul să o surpindă. Crează în interiorul celui care priveşte lucrarea, dorinţa de a trăi aceeaşi stare cu păsării, de a se bucura de aceeaşi libertate.  
 
Transcenderea unui nivel existenţial se poate observa la ,,Coloana fără Sfârşit”. Cînd privesc această operă mă gândesc la unicitatea omului, la jertfa lui, la părăsirea planului terestru şi ridicarea spre planul divin, la ,,dialogul” purtat prin intermediul gândului cu divinitatea sau prin intermediul rugăciunii, la înălţarea sufletului pe o ,,scară” compusă din trepte romboidale, la închideri şi deschideri, la ritmuri.  
 
De obicei atunci când vezi o pasăre, fie fâlfâitul aripilor te face atent, fie cântecul său. ,,Pasărea Măiastră” îţi dă o stare de tăcere. Nu îi auzi cântecul, dar ea fiinţează. Are o demnitate.  
 
Constantin Brâncuşi a înţeles feminitatea şi a sculptat-o în lucrările ,,Domnişoara Pogany”, ,,Negresa blondă”, ,,Prinţesa X”. Frumosul feminin vine din interior. Rafinamentul, senzualitatea, firescul limbajului gestual elegant le descoperi privind femeia. Aceste lucruri le descopăr oglindite în formele rotunde ale acestor sculpturi.  
 
Formele extrem de simple caracterizează opera lui Brâncuşi. Pentru că frumuseţea vieţii stă în lucrurile simple.  
 
Creaţia brâncuşiană trebuie să fie pentru noi o lecţie de a privi omul, de a descoperi frumosul în simplitatea lui şi de a înţelege spectaculozitatea trăirilor sufleteşti. De la naştere şi până la moarte omul trăieşte mirificul vieţii. Numai că trebuie să aibă puterea să îl şi descopere.  
---------------------------  
Dr. Cristina OPREA  
Turda, februarie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Cristina OPREA - GÂNDURI DESPRE CREAŢIA BRÂNCUŞIANĂ / Cristina Oprea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2251, Anul VII, 28 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Cristina Oprea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Oprea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!