CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Grădina Botanică-Izvor de inspirație
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Încă de la început, Grădina Botanică ne deschide porțile. Suntem întâmpinați de aleea în formă de U. Pe partea stângă, dăm de Fântâna Jianu construită în 1800 de Hagi Stan Jianu și renovată în 1930. În spatele acesteia, mirosul socului în floare ne îmbină prin aroma și frumusețea lui. Copacii stau treji, felinare verzi,îmbrăcați în iederă. Coroana lor se oglindește în reflexia soarelui și pomii își piaptănă ramurile.  
  
Parcela dreptunghiulară este decorată de iarbă, într-un felinar cu multe abajoare din flori.Suntem fascinați de pomișorii verzi, în formă de: crocodil , iepuraș și doi ursuleți simpatici.Înaintez pe aleea din stânga și dau de lacul plin cu nuferi albi, care se găsesc foarte rar în țară.(În Parcul din orașul Sf.Gheorghe din Covasna).  
  
,,Stau și privesc lacul cu nuferi. Îmi place să aud broscuțele cântând într-o melodie unică pe limba lor. Nuferii albi se întrec cu cei galbeni. În amiaza-mare, se deschid în toată splendoarea lor. Broscuțele se întrec și ele într-un concert unic. O liniște apăsătoare este tulburată doar de păsările cerului care vorbesc cu Dumnezeu. Aceast peisaj poate să prindă viață și multă culoare, în mâinile dibace ale unui pictor”, a afirmat domnul Popa George, pensionar în vârstă de 65 de ani.  
  
Suntem înconjurați de verdele naturii, izvor de inspirație poetică pentru poeți și scriitori, mijloc de relaxare pentru vârstnici. Marginile aleilor sunt pietruite, pe partea dreaptă vis-a-vis de lacul verde.  
  
La tulpina copacului stă de veghe, un citat:  
  
,,Copacii sunt efortul nesfârșit al Pământului de a vorbi cu cerul”- Rabindranath Tagore.  
  
Grădina Botanică poate fi asemuită cu verdele smaraldului, piatră prețioasă cu efecte benefice asupra corpului uman, purtat pe degete la mână, în bijuterii alese.În limbajul culorilor, verdele semnifică:realitatea, idealul și speranța. Tot mergând înainte, ne iese în cale , pe partea stângă, un covor de verdeață așezat în spatele serei, odată cu îndemnul:  
  
,,Nu călcați iarba!”.  
  
Fiecare parcelă poartă o denumire dată de către lucrătorii ce o întrețin. La intrare , Insula Dealurile Olteniei, urmată în Centrul Grădinii de Lacul unde se răsfață două lebede și o rățușcă cu bobocii ei, aducându-ne aminte de versurile:  
  
,,Trece lebăda pe ape  
  
Printre treistii să se culce”  
  
(Somnoroase păsărele-Mihai Eminescu).  
  
O mică insulă, ne atrage privirea prin aranjamentul florar format din două coșuri, din care se revarsă florile până la intrarea în apă.Între insulă și margine, se află un pod, unde tinerii înrdăgostiți se fotografiază și își lasă jurămintele iubirii închise cu lacăte, iar cheile sunt aruncate în lac.  
  
O altă frumusețe a naturii stă pe malul celălalt, într-un decor feeric, format dintr-o alee de trandafiri de diferite culori, la capătul căreia începe un tunel de inimioare, unde miresele își fac fotografii, ce le vor rămâne amintire peste ani.  
  
,,Doamna Primar Lia Olguța Vasilescu și-a aplecat ochii către această grădină, care purta o haină uzată și putea fi dată oricând desființării, prin fonduri de la bugetul local, a schimbat întreaga imagine a ei, amenajând o pistă acoperită cu tartan pentru alergări în aer liber- în jurul Insulei Japoneze,montând foișoare și băncuțe, gândindu-se la toate categoriile de vârste, oferindu-ne imagini superbe și decoruri frumoase, îmbrăcând astfel grădina într-o haină nouă. Suntem în această parte a lacului, pentru a marca acest peisaj de poveste.Mirosul trandafirilor să ne poarte în ani!... Dragostea nu are vârstă!”, ne-a mărturisit Mgdalena Enea, miresică la 20 de ani.  
  
Despărțindu-ne de lac, ne continuăm plimbarea, trecând printr-un con de umbră, format din pomi de mărime și culore diferită, care prin menirea lor fac legătura dintre cer și pământ.Un loc plin de: verdeață, umbră și răcoros.  
  
,,Pe această băncuță,se aud cel mai bine păsărelele cum cântă și zboară dintr-un copac în altul!Se mișcă frunzele într-o melodie foarte plăcută auzului.Privește mami!Parcă ar vrea să ne spună ceva!”ne-a mărturisit Avram Ionuț, un copilaș în vârstă de 7 anișori.  
  
,, Imaginea acestor locuri superbe pun în evidență frumusețea naturii redată de mâinile harnice ale îngrijitorilor”, afirmă Avram Ionela, mama copilașului de mai sus, în vârstă de 39 de ani.  
  
Locul cel mai iubit de tineri, se găsește în preajma unei insule cu specific japonez (Insula Japoneză),unde suntem întâmpinați de un foișor, sub care dăinuie sculpturi de lemn, ce reprezintă diferite forme pe care te poți odihni în taină.  
  
În jurul lacului este amenajtă o pistă cu specific sportiv, unde tinerii de la Liceeul Petrache Trișcu, sub îndrumarea profesorilor, în fiecare zi, la orele dimineții, se antrenează.  
  
 
  
Unii dintre ei fac parte din Loturile Naționale de Atletlism ale României. Lacul este împrejmuit cu treistie .Sălciile pletoase se lasă purtate de vânt ca valurile mării aducând o briză de răcoare. Pe oglinda lacului plutesc: leșițe, rațe sălbatice, numeroase broaște țestoase și diferite specii de pești.  
  
Pe lângă diversitatea de pomi, mai întâlnim și o livadă de meri, în jurul căreia sunt plantați: pruni, nuci , corcoduși și aluni.  
  
Pe aleile grădinii sunt montate bănci, pe care omul de rând își odihnește sufletul, în mijlocul naturii. Fiecare zi, fiecare anotimp , are frumusețea lui!  
  
 
  
 
  
Cristina Mariana Bălășoiu  
  
 
  
29.05.2017, Craiova  
  
Referinţă Bibliografică:
Grădina Botanică-Izvor de inspirație / Cristina Mariana Bălășoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2342, Anul VII, 30 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Cristina Mariana Bălășoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Mariana Bălășoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!