CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

Copacul din bloc
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A treia zi de Paști toată lumea își reia activitatea de zi cu zi. Vremea afară era ploioasă, urâtă și friguroasă, cu toate că suntem la începutul lunii mai.La munte chiar ningea, iar la câmpie picăturile de ploaie udau cu sete ramurile copacilor, mașinile și pământul.Din casă îmi plăcea să ascult zgomotul ploii, cum se umple vârfurile ierbii în gură de apă, cum se scutură copacii de vânt... 
  
În această dimineață m-am trezit mai târziu, pe la ora unsprezece. M-am spălat pe față și mă îndreptam spre bucătărie să-mi fac cafeaua, când...sună telefonul: 
  
-Ești acasă? 
  
-Da. 
  
-Pot veni și eu la baie? 
  
-Ce mai stai? 
  
La câteva minute femeia de serviciu care mătura scările la bloc intră val vârtej și croită pe fapte. 
  
- Ce făcuși Tino, de curg apele de pe tine?! 
  
- Intrai la servici la ora 8 și 30 de minute în tură și mă apucai de măturat la scări.Urcai în blocul pe care îl ști din stație, turnul de lângă leagăne, cărai la iarbă cu sacul de gunoi, urcai, coborâi,....urcai, până ajunsei pe la etajul opt. Aici mi se minunară ochii de ce putui vedea!... 
  
- Tu, cari la iarbă când afară acum plouă cu găleata?Unde vezi tu, iarbă pe alei și-n bloc? 
  
- Uiți că se pune iarbă la pragul casei în zi de Paște? 
  
- Așa e! 
  
- Se iau și ele o mână și se pune pe preș la intrarea în apartament. 
  
- Știu asta.Și la noi este același obicei, cu toate că eu provin din zona de câmpie iar tu, de la deal. 
  
- Ei! Unii locatari au luat parcă parcele cât cârămizile cu iarbă cu tot și au pus la uși, dar Ilie de la opt a întrecut tot blocul!... 
  
- Cum așa? 
  
- La ușă la el era un pui de salcâm plin de crengi,cu o tulpină groasă ca pe mână, coroana toată plină cu frunze la el la ușă, iar cotorul la vecinul de lângă.Cum intrarea pe scări este îngustă,aceasta era acum ocupată de copacul cu frunze.Cum mă vezi pe mine că sunt de subțirică,la 106 Kg, un metru înălțime și dolofană...să mă fi văzut cum trăgeam de el pe scări și mă chinuiam să-l scot afară din bloc!Nici în containerul de gunoi nu am putut să-l bag de pufoasă ce-i era coroana și bogată în crengi! 
  
- Ha! Ha! Ha!... 
  
- Nu mai râde și tu!Se sparseră de râs și Doamna la Asociație și colega de tură când le spusei despre Ilie. 
  
Mă țineam de burtă și râdeam cu lacrimi, repetând:,,-Cu copacul în bloc!”O cunoșteam foarte bine pe Tina.Ca femeie de servici în Asociație are patru scări mici și două turnuri de zece etaje la normă întreagă de opt ore.Ea ne mătură scara, dar și aleile din jurul blocurilor.Avea un fel de a povesti și a rost vorbele din gură de credeai că ia casa foc , atunci când avea dreptate. 
  
-Și te văzu cineva? 
  
-Apele curgeau după mine, ploaia mă uda și cei care treceau pe stradă , în loc să mă ajute și pe mine că sunt scundă și nu pot ajunge la containerul de gunoi, se opreau, râdeau, apoi își vedeau de drum!Doamne, ce noroc avusei cu tine că ai fost acasă, că de nu...mai făceam și pe mine!Nu am unde să mă duc.Crede-mă! Știi ce greu îmi este! Ioana nu era acasă, iar tu, erai singura mea salvare. 
  
-Ia loc și trage-ți sufletul! Îți dau un prosop și un feon să te usuci? 
  
Până se ștearsă ea, termină de povestit cele întâmplate, cafeaua se făcuse pe aragaz. 
  
-Mie să-mi pui puțin , cu zahăr! 
  
-Bine. 
  
Umplui ceașca mea dublă cât o cană, apoi îi pusei Tinei. 
  
-E bine așa?Ce-ai zice acum în loc de zahăr să-ți pun sare? 
  
-Cafeaua cu sare se bea numai atunci când ești beat ca să te trezești repede. 
  
-Știu. Eu trebuie să mă opresc din râs.Nu mai pot! Vai , cât am putut să râd! 
  
-Nu e pe creanga lui!... 
  
-Un om normal nu ar face așa ceva.Mai aveam noi de cine râde azi? 
  
După ce terminarăm de sorbit aroma colorată din ceștile ispititoare, fiecare își văzu de treaba ei și greutățile zilei respective. Tina se întoarse la lucru, iar eu mă luai cu treburile casnice. 
  
Referinţă Bibliografică:
Copacul din bloc / Cristina Mariana Bălășoiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2063, Anul VI, 24 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristina Mariana Bălășoiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristina Mariana Bălășoiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!