CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Cristian Petru Bălan         Ediţia nr. 2063 din 24 august 2016        Toate Articolele Autorului

Cristian Petru BĂLAN - ARMONIILE MELODICE ALE METALELOR POLICROME
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Impresii din expoziţia sculptoriţei Viorica Colpacci de la o galerie newyorkeză)  
 
Am avut fericitul prilej să prind, înainte de închidere, ultimele ore ale expoziţiei unei distinse artiste române din Statele Unite, D-na Viorica Colpacci. Lucrările, din seria tablourilor policrome „Digital Prints” şi sculpturi în metal „3D Structures”, au fost expuse timp de o lună, între 24 martie şi 24 aprilie a.c., la Galeria Est-Vest din Manhattan, New York, fiind vizitate de numeroşi amatori de artă, români şi americani. Din păcate, eu şi soţia mea Dorina, am fost printre ultimii vizitatori, dar am avut prilejul că am putut zăbovi mai mult timp în dreptul fiecărui exponat în parte şi am putut cunoaşte personal pe prolifica artistă. Deşi, de când am intrat în adolescenţă, cochetez şi eu serios cu artele plastice, fără a fi profesionist şi fără a avea studii speciale, preferând stilul clasic, stilul realist, atât în pictură cât şi în sculptură, acest lucru nu înseamnă că transcrierile moderne ale majorităţii tendinţelor contemporane legate de constructivism şi futurism sau de arta suprarealistă mi-ar fi străine şi mi-ar displăcea.  
 
Adevărul este că dacă un artist de factură clasică ajunge să fie impresionat de arta modernă, cu atât mai mult autorul noii arte trebuie să se bucure, fiindcă a reuşit să-i transmită primului un mesaj fără echivoc, să-l servească cu un impact care a-i provoace admiraţie, curiozitate şi poate un pachet serios de emoţii... Cam aceasta a fost starea mea de spirit vizavi de picturile digitale şi de sculpturile metalice policrome (oţel pictat) ale mult apreciatei artiste.  
 
Pe măsură ce le analizam mai mult, conturul lor ciudat îmi transmitea asociaţii spontane cu o lume halucinantă de forme holografice mişcătoare, părând nişte melodii frânte, melodii stelare topite în metal şi încremenite brusc într-o combinaţie de culori fierbinţi sau reci, capabile totuşi să le percepi spontan ca pe o muzică venită de undeva de departe şi materializată instantaneu în faţa ta. Volumele rigide, decupate în onduleuri stranii de flacăra aparatului de sudat au devenit, în mâna maestrei, piese maleabile, elegante, cu margini filigranate, frizând o imaginaţie creatoare debordantă, care le-a modelat ingenios într-un fel mai de grabă fauvist. Toate sunt penetrate de adâncimi structurale unitare, cu degradeuri variabile şi vibraţii cinetice energizante care accentuează simţitor contrastele luminoase.  
 
Vizitatorii savurează cel mai mlt sculptura „Focul sacru” şi piesa numită „Eden”, pe care unii dintre ei deja şi le imaginează că ar putea fi create la o scară monumentală, decorând undeva pieţele unor metropole moderne, fie ele americane, europene, japoneze, australiene etc. Dintre tablourile ”Digital Prints”, în mod deosebit, mie mi-au plăcut cadrele „Springtime” şi „Spiritul lui Don Quijote”. Oricine din persoanele cu educaţie estetică cred că şi le-ar dori să le decoreze camerele unor locuinţe cu design ultramodern... Marea originalitate a tuturor acestor lucrări o constituie, cred, inovaţia în premieră a expunerii unor sculpturi metalice nonfigurative, vopsite multicolor, dar nu la întâmplare, ci în degradeuri estetice, cât se poate de logice şi odihnitoare privirilor noastre.  
 
Mă bucur că artista română newyorkeză se află în plină forţă creatoare şi ne aşteptăm ca seria lucrărilor-surpriză să continue cu noi piese impunătoare care să demonstreze Americii şi lumii întregi că din „Pasărea Măiastră” a lui Brâncuşi pot apărea alte păsări la fel de strălucitoare.  
-------------------------------  
Cristian Petru BĂLAN  
New York, SUA  
aprilie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Cristian Petru BĂLAN - ARMONIILE MELODICE ALE METALELOR POLICROME / Cristian Petru Bălan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2063, Anul VI, 24 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Cristian Petru Bălan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristian Petru Bălan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!