CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Cugetari >  
Autor: Cristea Aurora         Ediţia nr. 1566 din 15 aprilie 2015        Toate Articolele Autorului

Hristos a înviat!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mesaj răspuns domnului Octavian Lupu  
 
 
La rugămintea domniei sale, am postat răspunsul meu privat către dânsul, cu ocazia sărbătorilor Pascale!  
 
Mulţumesc.  
 
Chiar dacă este un mesaj mai aparte decât altele, el este în spiritul acestor sărbători şi este bine că se respectă tradiţia. Poate tocmai de aceea l-aţi considerat religios.  
În speţă, atunci când vorbim despre Dumnezeu, este greu să ne exprimăm în cuvinte, fiindcă dincolo de ele, se află ceva nedefinit, ceva ce depăşeşte imaginaţia noastră, puterea noastră limitată de înţelegere. Dacă însă am reuşi, măcar o dată pe an, să facem un exerciţiu de imaginaţie, să închidem ochii şi să ne imaginăm că suntem acum 2.000 ani, în Ierusalim, vă garantez că nimeni nu ar mai trata cu superficialitate credinţa şi tot ce ţine de aceasta.  
Este greu să-ţi imaginezi cum poate cineva (un om, chiar dacă doar pe jumătate) să privească cu dragoste chiar pe acela care îl crucifică şi-i bate cuie în picioare şi în mâini. M-am gândit că dacă eu aş fi fost aceea, n-aş fi putut să continui să-l iubesc pe cel care mi-a făcut sau îmi face rău.  
Şi atunci?  
Ei bine, aici este diferenţa. Iată neputinţa!  
Aici se nasc limitele noastre, aici este linia de demarcaţie între umanitate şi divinitate, între materie şi spirit, între dragoste condiţionată şi cea fără de sfârşit.  
Atunci când sufletul ţi-e cald în permanenţă, atunci când în inima ta este soare mereu, nu mai încape iarna, nici frigul, nici ploaia.  
În drumul dintre Ierusalim spre Damasc sunt multe spaţii aride, este pământ uscat şi gol, unde nu se găseşte decât arareori apă. Soarele încălzeşte locul şi sunt din loc în loc, diverse chilii ale călugărilor creştini care stau acolo, în pustietate, rugându-se zi şi noapte pentru noi, pentru ei, pentru omenirea întreagă. Acei asceţi nu au condiţii, nu au apă, nu au lumină, trăiesc doar cu dragostea lui Dumnezeu şi poate, din când în când, cu ceva merinde aduse de turişti, atunci când mai trec prin zonă. Cu toate astea, dacă străbaţi acel drum în toiul nopţii, observi din loc în loc, colibele luminate ale lor.  
Nu, nu este lumina unor neoane ascunse, nu este nici măcar a unor amărâte de becuri ori lămpi.  
Sunt ei înşişi, sunt trupurile lor care luminează. Fiindcă au ajuns la un asemenea stadiu de desăvârşire, că duhul sfânt se află deja în ei.  
Pe oamenii ăştia nimeni şi nimic nu-i mai poate întoarce din puterea şi pacea lor dumnezeiască. Sunt sfinţi deja încă din timpul vieţii.  
Poate n-o să ajungem niciodată la gradul lor de sfinţenie şi cu siguranţă că cei mai mulţi dintre noi abia dacă îşi amintesc de Iisus când şi când. Dar măcar să încercăm să facem uneori acel exerciţiu de emoţie empatică de care aminteam la începutul mesajului, să închidem ochii şi să ni-L imaginăm pe Iisus în faţa noastră.  
Nu-i aşa că am urni lumea din loc?  
Poate n-o vom schimba, e adevărat, dar măcar am putea s-o punem pe gânduri,  
Dumnezeu să vă ajute şi să aveţi numai bucurii!  
 
12 aprilie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Hristos a înviat! / Cristea Aurora : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1566, Anul V, 15 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cristea Aurora : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cristea Aurora
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!