CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

HARUL DE „A RENAȘTE LA UMBRA UNUI VIS FRUMOS”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
HARUL DE „A RENAȘTE LA UMBRA UNUI VIS FRUMOS” 
  
Cuvântul domnului Geo Călugăru, membru al USR, la evenimentul lansării volumului de poezie „DRUM SPRE ETERNITATE” la cenaclul inginerilor, LITERAR-ING, 18.06.2019. 
  
Îi mulțumesc poetului Corneliu Neagu pentru că mi-a oferit recenta apariție editorială a Domniei Sale, volumul de versuri „DRUM SPRE ETERNITATE”, apărut la editura ePublishers din București, apreciindu-i de la început marea modestie. De ce cred și spun acest lucru? Pentru că dumneavoastră, domnule Corneliu Neagu, ați publicat o veritabilă carte de poezie, iar instinctul v-a dictat titlul potrivit pentru ceea ce este o carte autentică de poezie, și nu de versuri, chiar dacă sunt atât de sensibile și impregnate de emoție, trăită sincer, nu simulată. Dacă Tudor Arghezi, într-o poezie din ciclul „Cântare Omului”, exprima extazul în fața iscusinței și profunzimii minții omenești, care a descoperit semnificația majoră a tainelor atomului, cu urmările cunoscute, dumneavoastră, domnule Corneliu Neagu, nu ați descoperit iubirea, pentru că ea exista deja, dar ați conștientizat ceea ce Dumnezeu a dorit când a creat omul, dându-i statutul de cunună a creației. Înzestrându-l pe om cu liberul arbitru, l-a învestit, cu toată încrederea, în privința alegerii destinului propriu și al omenirii, căreia îi este parte. Cum au evoluat lucrurile și cu ce urmări știm cu toții. 
  
Pentru a salva omenirea, la un moment de grea cumpănă a existenței sale, a ales jertfirea Fiului Său, prin răstignirea pe cruce, ca apoi să-i dea Harul Învierii din moarte, iar omenirii salvate promisiunea Învierii, la a doua venire a sa pe pământ. Dându-i omului acest dumnezeiesc har, libertatea de a alege, l-a așezat sub stăpânirea a două verbe: „a fi” și „a avea”. Altfel, liberul arbitru ar fi fost un nonsens. Îmi exprim bucuria pentru alegerea poetului Corneliu Neagu, în care prevalează înclinația sa către „a fi”. În continuare mă voi referi la semnificațiile versurilor de pe coperta a patra, ultima strofă din poezia „DRUM SPRE ETERNITATE”, care dă și titlul volumului: 
  
„Renasc la umbra unui vis frumos” – dacă nu alegea, întru făurirea propriului destin, verbul „a fi”, nu avea cum să renască. Ceea ce a trăit în tinerețe, cu intensitate, mai ales în spațiul teluric al ființei sale, la senectute devine „umbra unui vis frumos” – spiritul, sufletul, lumina divină, din omul care a făcut alegerea gândită și dorită de Dumnezeu pentru om. Aceasta face posibil și real miracolul, căci ce înseamnă renasc ? – mă nasc din nou, adică înviez. 
  
De ce este dominantă la poetul nostru poezia de iubire? Pentru că IUBIREA este singurul drum pe care i l-a menit Dumnezeu, drumul crucii fusese împlinit! Acum Dumnezeu își dorea să se bucure de cât de mult a însemnat iubirea. Fără iubire este de neconceput un alt mare act divin, IERTAREA. Prin urmare, „Renasc la umbra unui vis frumos/ mi-aduc în suflet clipele trădate/ le re-gândesc, pentru-a pleca pios/ spre ce presimt a fi – Eternitate”. Ca lucrurile să fie fără echivoc vă rog să-mi îngăduiți să citesc această poezie. 
  
Referinţă Bibliografică:
HARUL DE „A RENAȘTE LA UMBRA UNUI VIS FRUMOS” / Corneliu Neagu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3096, Anul IX, 23 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Corneliu Neagu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Neagu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!