CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Corneliu Leu         Ediţia nr. 1472 din 11 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - EXISTĂ UN SEMN DIVIN PENTRU CLASA POLITICĂ? (10) - O CULTURĂ INFRACŢIONALĂ (3) RESTURILE DE DEMNITATE ALE CLASEI POLITICE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aparţinând unui alt regn decât cel al persoanei umane contemporane - din structura căreia nu poate lipsi, oricum ar fi ea, latura morală decât dacă se constată una dintre acele boli în care unii cromozomi lipsesc din paralelismul lor genenetic – acest tip de individ, ca un virus rău, ce se pretinde „clasă politică”, impune un paradox altă dată de neconceput: Pe măsură ce se extinde devoalând faptul că, în ultimă instanţă, este lipsit de conştiinţă, el se fixează, din păcate, tot mai spre mediul intelectual: Şcolindu-se, urmând studii şi obţinând diplome în ştiinţele fraudării. Prin asta, fie se mută procentajul de infracţionalitate din mediul interlop în cel intelectual, fie tot mai mulţi intelectuali se mută în mediul interlop sau îşi găsesc identitate cu acesta. Iar pericolul cel mare este că, într-un asemenea mod, chiar continuă decapitarea societăţii de elitele intelectuale începută în comunism. Tot prin legarea lor de puşcărie, dar într-un alt fel: În vreme ce bolşevismul îi închidea ca să-i extermine, această postdecembristă „aripă tânără” a lui, îi extermină făcându-i să-şi însuşească cultura infracţionalităţii care-i conduce spre puşcărie.  
 
Iar cu aşa ceva nu-i de glumit! Pentru că este vorba de contaminarea şi pervertirea intelectualităţii, care a format întotdeauna latura masivă de „apostoli ai neamului”, ideea de cultură, de învăţătură, însemnând şi acea dăruire socială spre idealuri tot mai depărtate de jaf şi împilare, tot mai contrare demagogiei şi corupţiei profitoare, tot mai dăruite progresului naţional: Dacă infracţionalitatea ajunge să contamineze şi mediile ei, învăţătura superioară însemnând doar malefica tehnicizare în slujba unor inginerii de natură infracţională, intelectualitatea îşi pierde tocmai esenţa de dăruire pentru cauza cinstită a formării generaţiilor viitoare. Iar aceasta este crima la care se face părtaş politicianul contemporan.  
 
Ca să nu mai vorbim de injuriile, rănile, buboanele, infecţiile puroioase şi, până la urmă, infecţia generalizată pe care asemenea indivizi le provoacă democraţiei, dorindu-se neapărat stăpâni şi diriguitori ai ei. Ai acestei democraţii a cărei conotaţie reprezintă exact contrariul a ceea ce ei şi-au permis să facă din guvernare, învăţând şi punând în practică tot ceea ce este împotriva populaţiei şi a drepturilor ei de a se emancipa prin iniţiativa cât mai liberă şi cât mai bine stimulată. Chiar dacă se pretind tineri, aceşti guvernanţi n-au învăţat (sau, după cum arătă situaţia din cele trei nuclee sociale pe care le-am comentat, au deprins contrariul), cum să se pună, prin măsuri legislative în slujba libertăţilor în cadrul cărora oamenii au sperat întotdeauna la liberalizare şi la afirmare prin iniţiativă personală, sau cum să stimuleze, să faciliteze, să asigure prin măsurile guvernării iniţiativele de producţie şi dezvoltare. Purtători de bir asupritor, de birocraţie alungătoare şi concesioneri de avuţie naţională, ei ne-au demonstrat că antipodul avantajelor învăţăturii nu e dezavantajul acesteia, ci folosirea învăţăturii în dezavantajul semenilor.  
 
În aceste condiţii, a unor guvernări care au accentuat pervertirea spre infracţionalitate a unor principale locomotive sociale cum sunt familia cu tradiţiile ei, obştea cu atracţia molipsitoare a reacţiilor ei şi partidele cu organizarea lor, s-a coagulat acel nucleu decizional care a translat neaşteptat de la un talger la altul pe cântarul alegerilor, el manifestându-se nu ca un curent în favoarea vreunei oferte politice, ci ca un al nouălea val, lovind cu toată nemulţumirea într-un sistem dovedit a-i fi neprielnic. Invoc simbolul celui de al nouălea val deoarece e vorba despre o acumulare în timp a nemulţumirii de către populaţie. O acumulare generală, chiar şi clientela electorală, care votează pentru o parte sau cealaltă, făcând asta doar fiindcă speră că vor fi respectivii mai capabili, sau mai aproape de a rezolva asemenea nemulţumiri. În fond, chiar şi minţindu-ne în speranţa de a ne salva cu asemenea politicieni, ne dăm cu toţii seama de ireversibilitatea vinderii industriei la fier vechi, de blocajul producţiei în favoarea importurilor, de descurajarea agriculturii. Pentru că falimentul din economie ne afectează pe toţi, birocraţia ultraexagerată ne afectează pe toţi, şpaga generalizată ne afectează pe toţi. Pentru că ANAF-ul e tot mai duşmănos cu cetăţenii pe măsură ce e mai bună sursă pentru corupţi, austeritatea ciunteşte veniturile mici favorizând altora avantaje bugetare, loviturile ni se dau la medicamentele şi alimentele la care nu putem renunţa, actul de vânzare-cumpărare, care este temeiul comerţului şi a proprietăţii libere, a căpătat bariere şi taxări de netrecut, drepturile liberale ale producătorilor sunt la cheremul birocraţilor venali. Pentru că afacerile veroase ale privatizărilor se continuă cu cele ale retrocedărilor sub ochii tuturor şi, de la reglările de conturi din lumea interlopă s-a ajuns a se vorbi pe faţă de reglări de conturi în justiţie. Pentru că incapacităţile sistemului sanitar, alăturându-se celor din învăţământ merg mână-n mână cu fraudele din bani publici, traficul de influenţă a devenit practică curentă, funcţionarii stând mai mult la birou pentru practicarea lui decât pentru a-şi face îndatoririle din fişa postului, iar partidele politice sunt calificate cu voce tare drept cele mai corupte structuri mafiote.  
 
Unirea sub numitor comun a unor asemenea nemulţumiri, accentuate şi prin dimensiunile tot mai negative pe care le căpătau politicile de scandal ale lui Băsescu, au atras şi mai mult atenţia asupra precarei convingeri a clasei politice din care se aleg guvernanţii, în materie de leadership: Aceea că pot guverna nu pe principii, ci prin spirit descurcăreţ şi că politicienii se pot considera eficienţi nu prin efort cinstit pentru toată ţara, ci folosind puterea fiscalităţii pentru ei şi interesele lor. Două practici puse în aplicare prin conjugarea manevrelor în gaşcă şi fără jena de a sfida populaţia. Ca dovadă că: 1. Tot ce înseamnă guvernare azi este în funcţie de impozitare şi nu de producţie; 2. Ceea ce este administraţie publică, înseamnă cheltuieli bugetare în folos clientelar; 3. Tentativele de a câştiga electoratul nu sunt prin nimic altele decât de a-i promite că-i vei restitui mici firimituri din bugetul naţional pe care i l-ai confiscat.  
 
După cum se vede, este vorba de un sistem care începe să devină caracteristic pentru orânduirea în care trăim, aşa că au dreptate cei care au calificat neaşteptatele rezultate ale votului din 16 noiembrie drept o reacţie antisistem, care a modificat şi dimensiunile şi opţiunile electoratului. Bine înţeles, la condiţiile alegerii între doi candidaţi, şi nu altele; la condiţiile opţiunii pentru răul cel mai mic, şi nu pentru o anumită direcţie politică exprimată cu claritate; la condiţiile de a refuza pe cineva căutând cu speranţă sensul contrar, dar nu convingându-te că l-ai găsit. Oricum, însă, chiar dacă nu vom avea încă prea multe motive de mulţumire, putem afirma că e vorba de o reacţie cu mult mai multe semnificaţii, tocmai privind refuzul categoric faţă de un asemenea sistem. Care s-a definit ca nociv tocmai în raport cu frustrările de lungă durată pe care le-a provocat în ţară, făcându-le să se acumuleze în timp, chiar dacă au răbufnit odată cu frustrarea de moment care a condus la răbufnirea celor care voiau să voteze în străinătate.  
 
Semnificaţia e mult mai amplă făcându-ne să sperăm că vom putea avea un electorat tot mai puternic, pentru a respinge manevrele sau inconştienţa de a ne aservi ca societate unei asemenea culturi a infracţionalităţii. Sigur, deocamdată este vorba numai de un refuz; o respingere a sistemului definit mai dinainte ca „ticăloşit”, un val care mătură fără a pune ceva sigur în loc.  
 
Soluţia? Din păcate va fi foarte greu de găsit, până când clasa politică nu se va scutura de cei ticăloşiţi, dându-şi seama că nici măcar nişte ticăloşi prea profesionişti, care să-şi calculeze bine şansele şi să-şi stabilească o perspectivă cât de cât realizabilă, nu sunt. Nişte ticăloşi amatori, aş spune eu, ca încurajare pentru alte şi alte valuri „antisistem”, care să-i măture. Până când, conştientizând ruşinea la care a ajuns prin decăderea socială pe treapta de egalitate cu interlopii, această clasă politică se va reforma înţelegând în primul rând că omul liber nu are nevoie nici de stăpâni, nici de şefi, ci de administratori şi de specialişti în dezvoltare care să-l ajute în iniţiativele sale.  
 
Abia după o asemenea revoluţie etică, menită să sublinieze ruşinea decăderii educaţiei de stat, să provoace atât un reviriment educaţional cât şi un mod mult mai angajat de misionarism şi exemplu bisericesc în slujirea preceptelor morale, se va putea reaşeza şi familia în tradiţia păstrării acestor precepte, se va consolida un curent de opinie favorabil lor în viaţa obştească, se va reajunge la o intelectualitate dăruită cauzei naţionale şi vom putea avea de la partidele politice pretenţia de a înlocui instinctuala coeziune partinică de astăzi, care este o egoistă şi chiar infracţională coeziune pentru interese de multe ori necinstite, cu o coeziune de idei privind rezolvarea unor interese superioare, punând pe primul plan interesul naţional.  
 
La mulţí ani!  
____________  
Corneliu LEU  
Bucureşti  
31 decembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - EXISTĂ UN SEMN DIVIN PENTRU CLASA POLITICĂ? (10) - O CULTURĂ INFRACŢIONALĂ (3) RESTURILE DE DEMNITATE ALE CLASEI POLITICE / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1472, Anul V, 11 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!