CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  
Autor: Corneliu Leu         Ediţia nr. 1432 din 02 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Corneliu LEU - EXISTĂ UN SEMN DIVIN PENTRU CLASA POLITICĂ? (4) AGRESAREA ROMÂNILOR PRIN AGRESAREA SENSURILOR POLITICE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După război, când ştim de multă vreme prea bine cine, ce si cum se arată, două tabere - pe care, dacă nu le-ai văzut lipind afişele respective, nu le-ai demarcat şi nu le-ai putut distinge prea de bine în omogenizarea ticăloşită a nereuşitei noastre clase politice - se definesc, culmea, abia acum, prin gura foarte mare cu care clamează. Demască de mama focului, fie acuzându-i pe unii care nu au organizat bine alegerile din străinătate, dar nedând nici o atenţie la mult mai gravele defecţiuni morale din ţară, fie acuzându-i pe alţii care, chipurile, au manipulat nemulţumirile cu străinătatea pentru a schimba votul, dar nedându-şi seama că le fac acestora un compliment acordându-le mult mai multă influenţă electorală decât, chiar şi prin primul tur, s-au dovedit a avea. Şi se-mpipotează clamând asemenea prostioare fie dorind, fie fără să-şi dea seama că deturnează de la adevărul despre sensul politic al lucrurilor. Sens pe care electoratul l-a dat prin proprie voinţă, lucru pe care nu sunt în stare să-l vadă. Şi, mai ales, să vadă partea încurajatoare, pozitivă, a unei asemenea resuscitări la responsabilitatea civică, sau, măcar, la voinţa multor alegători, mai ales tineri, de a nu se mai lăsa manipulaţi. Ceea ce este, în fond, o promisiune spre această responsabilitate civică pe care o vom dobândi măcar prin generaţia care debutează electoral.  
 
Şi, dacă agresarea celor două substantive, despre sensurile cărora mi-am propus să mă ocup, se explică încercând asupra lor o anume hermeneutică, agresarea sensurilor pe care le-a căpătat votul de acum al românilor nu se rezolvă prin explicaţii, ci prin măsuri de ecarisaj politic. Am abordat în articolele trecute doi termeni ale căror sensuri lexicale par foarte diferite: negocierea – termen mai amplu, presupunând chiar existenţa unor tehnici şi a unor cursuri de negociere – aproape sinonimă fie cu „tocmeală”, fie cu „tratative”, însemnând acţiunea de a discuta un preţ de negoţ sau a trata căutând un numitor comun ori un compromis convenabil mai multor tabere, în vreme ce derogarea, însemnând excepţia de la prevederile unui act normativ, se referă la favoarea suspendării unei obligaţii legislative, statutare, sau de cutumă. Dar, demonstram eu, oricât de diferite ar fi ele, supuse agresiunii unor manevre politice de proastă sau rău intenţionată calitate, în realismul lucid al opiniei publice ajung să capete aceleaşi virtuţi de alarmare: „Ni se pregăteşte ceva!” – „Ăştia negociază... Desigur, în interesul lor şi împotriva celui al nostru”... „Ăştia au dat o derogare... Bine-nţeles că-n interesul lor şi nu în interesul nostru!” - Şi, tot aşa, într-o suită de raţionamente sau intuiţii în care tot mai mult se precizează acel Ăştia, ca o entitate contrară Nouă, cei cărora ni se pregăteşte ceva şi trebuie să ne luăm mijloacele de precauţie. O entitate atât de contrară încât, până la urmă devine chiar duşmănoasă, ameninţîndu-ne şi obligându-ne să ne mobilizăm. Cum, de fapt, câteva milioane în plus faţă de electoratul obişnuit la alegeri, s-au şi mobilizat la 16 noiembrie, aducând o răsturnare substanţială pe ultimele sute de metri.  
 
Optimist şi cu înclinaţii de om încrezător în capacitatea de decizie socială a opiniei publice - care-şi poate amâna reacţia, dar nu poate, până la urmă, să nu plătească cu aceeaşi monedă respingerea idealurilor sau intereselor în virtutea cărora se afirmă - eu sunt convins de o reacţie firească şi pledez pentru motivele ei fie spontane fie prin acumulare în timp, considerând încă un act de superficialitate şi de incompetenţă, dacă nu chiar de rea credinţă din partea celor care pretind că toţi aceşti oameni au fost manipulaţi... Că a existat o inteligenţă a promptitudiini, fie ea şi malefică, în a încerca să confişte această nemulţumire şi a dori să o manipuleze, asta e credibil. Dar a insinua că electoratul care a provocat schimbarea, în majoritate tineret cu substanţiale trepte de studii, a fost o simplă turmă mânată de nişte răuvoitori, asta e fie inconştienţă şi nepricepere politică ce se pedepseşte, cum s-a văzut, de la sine, fie rea credinţă politică, ce nu trebuie iertată în nici un fel, până la excluderea din viaţa socială. Pentru că, tocmai printr-o asemenea afirmaţie, politicienii respectivi dovedesc faptul că nu doresc să lase a se pune degetul pe rană şi, la modul conştient, a se eradica rapid ceea ce sociatea ar elimina mai încet şi cu mai multe convulsii. Pentru că, într-un mod duşmănos faţă de cei pe care ar trebui să-i reprezinte, ei demonstrează prin asta că nu-i interesează decât păstrarea propriilor privilegii pe care, ca o ocultă suveică şi le-au tot insinuat având pretenţia ca noi să credem că aşa arată democraţia, să-i suportăm şi, dacă se poate, chiar să le mulţumim pentru incompetenţa şi modul corupt în care ne guvernează.  
 
Asta este aroganţa despre care toată lumea vorbeşte astăzi ca despre un act intuit, dar nu prea bine configurat pentru percepţia socială. În asta constă faţa ei hâdă, amintind că prin aroganţă se caracterizează birocraţia dictatorială. Faţă care nu-şi schimbă nici expresia nici intenţia, indiferent de vârsta miniştrilor de care domnul Ponta a făcut mai mult caz decât despre orice aspect de fond sau de competenţă. Dar nici de celălalt procuror de pe eşichierul nostru politc, doamna Monica Macovei, nu mi-e ruşine de vreme ce anchetele acestei săptămâni sunt ocupate exact cu colegele lor de breaslă mai tinere.  
 
Om bătrân, sperând şi crezând în revirimentul pe care, iată, l-a şi demonstrat că-l poate aduce electoratul tânăr, pot eu crede în false argumente de tinereţe cu care se fardează necinstea şi oportunismul politic? O societate este compactă în cultivarea valorilor ei şi, nici pe mine, nici pe cei de altă vârstă decât mine, nici pe copiii noştri şi nici măcar pe urmaşii lor, nu-i încălzeşte cu nimic faptul că România are corupţi tineri, birocraţi tineri, carierişti politici duplicitari tineri, demagogi tineri, oportunişti tineri... şi lista poate continua încă mult, până la puşcăriaşii tineri care se aleg dintre aceştia.  
 
Ne convingem acum că asta a fost praf în ochi din partea actualei guvernări. Şi că, în lipsa unui ideal politic adevărat, încă mai există neobrăzarea de a ne fi aruncat în continuare, încă se sfidează, exact cu aroganţa pentru care s-a plătit o parte din preţ, cei responsabili ne având încă bunul simţ de a-şi pune cenuşă-n cap, ci căutând explicaţii precum cele pe care le-am pomenit la începutul acestor rânduri.  
 
Iar glasul din interior care vine să spună un asemenea adevăr, glas tânăr, ca şi al lor, e ameninţat cu aceeaşi sancţiune statutară precum, ştim noi prea bine, în statutul cărui partid a existat.  
 
Nu vreau să fiu esopic, aşa că mă refer concret la declaraţia rostită şi, mai ales susţinută cu frumoasă demnintate de domnul Robert Negoiţă care, convins că, într-un fel sau altul, coaliţia de astăzi tot va ieşi de la guvernare, atrage partidului său atenţia în mod responsabil că, astăzi, poate să o facă bărbăteşte şi cu fruntea sus, în vreme ce altă dată ar putea fi vorba de coada-ntre picioare.  
 
Ceea ce mă obligă să uit de obsesisa cu „jos guvernul!” pe care o are şi a tot avut-o românul în acest sfert de veac, tocmai ca să spun cu bucurie şi admiraţie : Jos pălăria!  
 
Corneliu LEU  
Bucureşti  
26 noiembrie 2014  
 
Referinţă Bibliografică:
Corneliu LEU - EXISTĂ UN SEMN DIVIN PENTRU CLASA POLITICĂ? (4) AGRESAREA ROMÂNILOR PRIN AGRESAREA SENSURILOR POLITICE / Corneliu Leu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1432, Anul IV, 02 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corneliu Leu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corneliu Leu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!