CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

Sărbătorind țara mea, colțul meu de rai…
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto: ,,Țara mea-i un colț de rai,  
 
Un buchet de flori de mai…”  
 
Sărbătorind țara mea, colțul meu de rai…  
 
Pentru a cinsti cum se cuvine Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, joi, 29 noiembrie 2018, elevii Școlii Gimnaziale Movila Miresii din județul Brăila, au organizat o activitate extrașcolară de excepție.  
Cărțile de istorie din inimile elevilor movileni au fost deschise la paginile în care s-au scris toate evenimentele ce au precedat și au dus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Preț de câteva ore cortina timpului a fost ridicată, iar personalități istorice marcante care în urmă cu o sută de ani și-au dat mâna pentru împlinirea țelului românilor – Unirea - au fost rememorate cu respect și considerație.  
Este cunoscut faptul că orice eveniment deosebit nu poate să aibă loc fără un inițiator pe măsură! Conducerea școlii, reprezentată de prof. Mirela Brezuică și prof. Otilia Steluța Miron, a reușit să adauge încă o pagină de aur în cartea de onoare a instituției de învățământ movilene.  
Pentru a marca cum se cuvine Centenarul Marii Uniri, elevii însoțiți de doamnele director și de ceilalți profesori au pornit într-un marș omagial, din fața școlii spre sediul Căminului Cultural din localitate, purtând în mâini steaguri tricolore, intonând strofe din imnul țării noastre, ,,Deșteaptă-te române!” și strigând plini de curaj: ,,Trăiască România!” Uimind comunitatea movileană cu entuziasmul lor, aceștia au oferit o lecție de patriotism tuturor celor care i-au admirat, lecție pe care și-au însușit-o în școala care-i formează.  
Sala Căminului Cultural a devenit neîncăpătoare pentru locuitorii movileni care au dorit să se alăture acestei manifestări dedicate aniversării unui act istoric unic - Marea Unire - pe care școala are datoria să-l cultive, să-l evoce și să-l transmită din generație în generație.  
După o primire tradițională cu pâine și sare, a urmat intonarea de către toți cei prezenți a Imnului României, sala răsunând de glasuri cuprinse de emoție și binecuvântare.  
Activitatea a debutat cu discursul d-nei director, prof. Mirela Brezuică, care a vorbit despre însemnătatea, în An Centenar, a tuturor faptelor istorice semnificative ce nu trebuie date uitării. A subliniat că Marea Unire de la 1 decembrie 1918 întruchipează năzuințele tuturor românilor. A redat în câteva cuvinte dimensiunea, solemnitatea și valoarea acestei zile, evidențiind eroismul și sacrificiul celor ce ne-au oferit acest neprețuit dar – Unirea.  
Primarul localității Movila Miresii, dl Dumitru Panțuru, prezent la eveniment, a felicitat organizarea deosebită a acestei manifestări școlare. A amintit, în cuvântarea sa, despre frumusețea țării noastre, despre trecutul glorios și valoros pe care avem datoria să-l cinstim cum se cuvine. I-a îndemnat pe elevi să continue a se apleca asupra cărților în care ne este prezentat trecutul, asupra marilor opere românești, pentru a cunoaște pe deplin OAMENII ce au scris cu adevărat istoria, cei care au înfăptuit mărețul ideal de secole al românilor – Marea Unire.  
Biserica movileană a fost reprezentată la eveniment de Pr. paroh Marius Sinca și Pr. Bogdan Alexandru Ionescu care au ținut o slujbă în memoria celor care au plătit cu prețul vieții lor apărarea pământului strămoșesc, dar și pentru a releva corespunzător importanța acestui act național istoric.  
Cuvinte rodnice pentru ogorul sufletesc a rostit Pr. Ionescu, amintind numele unor personalități importante ale României și citând vorbele înțelepte ale acestora. Le-a vorbit celor prezenți despre împrejurările în care ,,Porțile Carpaților s-au deschis…”, despre ,,Lacrima pierdută a României…” și despre ce reușesc românii să înfăptuiască în fiecare zi dacă se unesc de la cei mai mici, la cei mai mari, exemplificând chiar cu reușita ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, edificiu închinat și eroilor care s-au jertfit pentru Marea Unire.  
După ce s-au rostit discursurile invitaților, s-a continuat cu prezentarea unui program artistic pregătit de școlarii și preșcolarii movileni îndrumați, după cum era și firesc, de dascălii lor, momentele respective având ca temă ,,Înfăptuirea Unirii” și ,,Tradițiile românești”. Pe lângă interpretarea unor cântece și poezii patriotice și a unor dansuri tradiționale, elevii au pregătit mai multe scenete din care amintim: ,,Moş Ion Roată şi Unirea”/,, Mama și fiul"/ ,,Sfatul Țării " / "Miorita" și ,, Domnitorii Unirii”.  
Frumusețea și originalitatea costumelor purtate de către micii și marii artiști, dar și costumele tradiționale ne-au reamintit, încă o dată, că tradiția este o sinteză a geniului național, singura permanență a poporului român, atât de încercat de-a lungul vremii.  
La sfârșitul programului s-a cântat ,,La mulți ani!” și au răsunat aplauze. Cerul a picurat stropi de emoție și binecuvântare, sfințind, parcă, pământul movilean cu sentimente de patriotism izvorâte din sufletele locuitorilor săi.  
Încă o pagină de recunoștință colorată în roșu, galben și albastru s-a scris pe meleagurile movilene acum, la sfârșit de noiembrie 2018, pagină pe care, am convingerea că timpul nu o va șterge nici peste o sută de ani.  
La mulți ani, Români!  
La mulți ani, România!  
 
Cornelia Vîju  
 
Referinţă Bibliografică:
Sărbătorind țara mea, colțul meu de rai… / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2891, Anul VIII, 30 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!