CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Istorie și viață jertfelnică în comunitatea movileană
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Freamătul rădăcinilor movilene  
 
Despre trecutul oricărui ținut al neamului omenesc se ocupă istoria. Despre rădăcinile și evoluția comunității noastre aflăm tot privind în icoana timpului deja scurs.  
 
Într-unul din eseurile apărut în volumul Căutător în propria viață (apărută la Editura Olimpiada în anul 2010), vorbeam despre rădăcinile fiecărui om, acele fire nevăzute ce ne leagă și ne readuce din orice colț de lume unde, poate, ajungem să pășim într-un anumit moment al existenței noastre.  
 
Așezată în Câmpia Bărăganului, Movila Miresii este un loc ce a inspirat multe condeie, prin legenda ce-o ascunde. Din poveștile bătrânilor satului legenda s-a creionat astfel:  
 
Pre vremuri de demult, într-o iarnă, pe un vifor mare, prin partea locului trecea o nuntă cu toți nuntașii, iară mireasa era adusă de mire într-un car cu boi. Pe drum, s-a desprins fundătoarea carului și mireasa a căzut în zăpadă. Când au observat nuntașii lipsa miresei erau departe și, deoarece era viscol mare, fiind și pe înserat, n-au mai putut să o găsească.  
 
Se zice că la o movilă din apropiere era o târlă ciobănească și ciobanul, condus de lătratul câinilor, s-a dus în partea locului și a găsit mireasa în zăpadă. Aducându-o la târlă, a luat-o de nevastă și au întemeiat prima familie din zonă. De aici vine denumirea de Movila Miresii.  
 
Bătrânii mai povestesc că mireasa era îndrăgostită de un flăcău ce avea o târlă și oi pe lângă movilă, iar părinții au silit-o să ia pe altul de bărbat. Astfel că, pe când se îndreptau cu nuntașii spre casa mirelui, ei venind dintr-un sat din fostul județ Râmnicu Sărat de unde era fata, ajungând în dreptul movilei unde fata știa că se află iubitul ei, s-a furișat din car și s-a dus la bordeiul ciobanului.  
 
Nicolae Bălcescu scria că: Istoria este cea dintâi carte a unei nații. Într-însa ea își vede trecutul, prezentul și viitorul.  
 
Pornind de la aceste grăitoare cuvinte și, pentru că viața unei comunități este influențată de locul unde ea există, aleg să aduc în atenția cititorilor un crâmpei din trecutul bisericesc al localității Movila Miresii, satul meu natal.  
 
Este cunoscut faptul că, după ce o comunitate se toarnă în tiparele unui loc, orizontul ei începe să se contureze în frumusețea sufletească a oamenilor ce o formează. Iar această frumusețe se imprimă pe cerul ținutului respectiv sub semnul lui Dumnezeu. De asemenea, orice teritoriu locuit de oameni are în mijlocul său, fără îndoială, un lăcaș de închinăciune unde preotul veghează ca o candelă aprinsă dreapta credință, menținând vie în inimile enoriașilor dragostea și respectul față de cele sfinte. Biserica este acel izvor de pace lăuntrică ce revarsă în sufletele celor ce-i trec pragul liniștea și iubirea divină; este acel spațiu minunat unde preoții slujesc, iar prin intermediul lor lucrarea cerească se săvârșește în om.  
 
Biserica din satul Movila Miresii, cu hramul Duminica Tuturor Sfinților a fost, este și va fi una din cele mai frumoase din județul Brăila, datorită credincioșilor locului care, cu smerenie și sfioșenie, îl caută pe Domnul în fiecare zi de Sfântă Liturghie sau în orice clipă când sunt încercați de propriile zbuciumări interioare. Pentru a fi simțită căldura credincioșilor movileni păstorul de suflete, în speță preotul satului, trebuie să fie un om înțelept prin ale cărui cuvinte lucrează mâinile Mântuitorului.  
 
Ca să fii preot într-o zonă rurală nu este de ajuns doar să-l pui pe clopotar să tragă clopotele și să aștepți enoriașii să vină în Casa Domnului, ci trebuie să mergi și să interacționezi permanent cu oamenii, să intri chiar din casă-n casă și să le vorbești despre binecuvântările ce se ascund într-o Liturghie ortodoxă și despre brațele răbdătoare și iertătoare ale lui Dumnezeu. Căci așa cum a spus Mântuitorul: Cel care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi (Marcu 10:43-45). Astfel, preotul dintr-o parohie este cel dintâi dintre slujitori ce le spală picioarele celorlalți.  
 
Convinsă fiind că scânteia dumnezeiască arde neîncetat în fiecare biserică din lume, la îndemnul preotului paroh Marius Sinca, am decis să fac un periplu prin istoria bisericii movilene și să adaug aceste informații prețioase în prima parte a cărții, pe care i-o dedic, cu recunoștință, celui care a fost preotul Stelian Hornea, al cărui suflet a plecat la Domnul de aproape doi ani. Astfel, fiecare locuitor movilean poate să afle cine au fost ctitorii propriului lor lăcaș de închinăciune, precum și cine au fost preoții ce au slujit aici de-a lungul vremii.  
 
Într-o viață obștească este binecunoscut faptul că preotul nu doar socializează cu oamenii, ci arde, de câte ori este nevoie, împreună cu ei pe rugul credinței, transmițând cu multă râvnă iubirea lui Dumnezeu.  
 
Misiunea preotului într-o comunitate este foarte importantă, mai ales în ziua de azi, când lumea a devenit tot mai potrivnică față de aproapele său. Păstorul de suflete, prin lucrarea sa jertfelnică, are rolul de a menține tot ceea ce înseamnă sacru în spațiul bisericii. Are rolul de a modela caractere și de a se îngriji de calitatea enoriașilor săi, devenind reper pentru cei ce vor să urmeze în viață o cale dreaptă, îngrijindu-se totodată de bucuriile ce străjuiesc în inimile oamenilor, transformându-le astfel, în parfumate potire de crin.  
 
Referinţă Bibliografică:
Istorie și viață jertfelnică în comunitatea movileană / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2658, Anul VIII, 11 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!