CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Orizont > Reportaj >  

Prin ferestrele sufletului…
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o minunată zi de toamnă târzie, 14 noiembrie 2015, la inițiativa Bisericii din comuna Movila Miresii, prin reprezentantul său , pr. Sinca Marius, în colaborare cu d-na profesoară de religie, Ghiorghieș Maria și sub coordonarea d-nei director, prof. Brezuică Mirela, un grup de elevi au beneficiat de o frumoasa si plina de invataminte activitate extrașcolară la Galati.  
 
Copiii au vizitat mai intai Catedrala Arhiepiscopala din oras, unde au aflat o parte din istoria acesteia. Tot aici, in catedrală se află spre închinare, într-o frumoasă raclă de argint, moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale altor mari sfinţi ai Bisericii (Sfântul loan Scararul, Sfântul Eustatiu, Sfântul Haralambie, Sfântul Eftimie cel Mare, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ştefan, Sfântul Gheorghe, Sfânta Maria Magdalena, Sfântul Pantelimon, Sfântul loan Gură de Aur, Sfântul Ignatie Teoforul, Sfântul loan Damaschinul), precum şi un veşmânt de la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.  
 
A urmat un popas la Muzeul istorei, culturii si spiritualitatii creștine de la Dunarea de Jos .  
 
Clădirea ce găzduieşte astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost construită la finele secolului al XIX-lea cu destinatia de palat episcopal. Somptuosul Palat Episcopal a fost inaugurat în ziua de 8 septembrie 1901. Sub aspect arhitectural, Palatul Episcopal este o clădire impunătoare, cu front lung şi două aripi perpendiculare, în forma literei greceşti π.  
 
Cu ajutorul unui Proiect cu fonduri europene, între anii 2012-2014, Palatul Episcopal a fost consolidat şi restaurat în întregime, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, rânduind ca fostul Palat Episcopal să devină “Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.  
 
Capela din interiorul acestui Muzeu, având hramurile “Întâmpinarea Domnului” şi ”Sfinţii Martiri Brâncoveni” are pictatură deosebită si se remarcă prin linistea profundă pe care o transmite tuturor .  
 
Ultima oprire a fost Gradina botanică din Galati. Natura ne-a intampinat într-o feerie de culori si intr-o lumină blandă si neasteptat de caldă a unei amiezi de noiembrie.  
 
Multumim tuturor celor care s-au implicat in organizarea si desfasurarea acestei activitati si nutrim speranta ca elevii au rememorat un crâmpei din istoria noastra creștină și ca spiritul românesc este mereu viu in inimile noastre.  
 
A consemnat: prof. Mirela Tarța  
 
Referinţă Bibliografică:
Prin ferestrele sufletului… / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1780, Anul V, 15 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!