CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Ecou eminescian la poarta prezentului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Eminescu, la ceas aniversar 
  
Școala Gimnazială Movila Miresii, din județul Brăila, a consemnat 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu prin organizarea unei activități extrașcolare cu elevii claselor V-VII. 
  
Activitatea a debutat cu prezentarea unui Power Point cu date din viața și activitatea literară a poetului, a continuat apoi cu un concurs ce a avut patru secțiuni: la prima secțiune, elevii grupați pe echipe, fiecare clasă având proprii reprezentanți, s-au extras bilețele cu întrebări privind cunoașterea operei poetului. Secțiunea a doua a concursului a constat în compunerea unui catren, a treia probă a vizat lectura unei poezii la prima vedere, iar în final elevii s-au întrecut în recitarea unui poem eminescian. 
  
Ceea ce a adus nou activitatea de astăzi, a fost conceperea unei broșuri dedicate marelui poet, unde elevii s-au întrecut pe sine. Stimularea gândirii și imaginația au fost două din motivațiile celor înscriși la această probă. Să încerci a străbate cărările neumblate ale lui Mihai Eminescu, la vârste fragede, este o adevărată încercare, iar elevii movileni au dovedit că le pot străbate, cu ajutorul dascălilor ce-i îndrumă. Cât de frumos au reușit să brodeze pe marginea operei Poetului Nepereche, ne conving conținutul cărticelelor create de ei, poeziilor pe care i le-au dedicat poetului, dorinței lor de a dovedi că viața este un poem al cărui autor putem fi oricare dintre noi. 
  
Competiția și emoția și-au spus cuvântul, iar cei mai creativi au fost premiați cu diplome și cărți. 
  
După cum era de așteptat, elevii movileni au aruncat punți între ei și temele poeziei eminesciene, descoperind relații surprinzătoare între natură, copilărie și iubire. Chiar dacă ei bat zi de zi la porțile cunoașterii, astăzi acestea au purtat un nume: Mihai Eminescu. Astăzi și-au reamintit cine este geniul poeziei românești, cum a trăit și copilărit poetul, cum inima acestuia a fost precum a unui copil obișnuit, născut într-o familie de condiție modestă pentru care râvna de a cunoaște era țelul principal. 
  
Cu toții știm că în om se nasc cele mai multe constelații, iar cea care trebuie să strălucească cel mai mult, la vârsta școlarității, este învățarea. 
  
Vă invit, dragi cititori, să-ncercăm a ne umezi în fiecare zi privirea în opera eminesciană, să o regăsim în propriile simțuri, să îi redescoperim de fiecare dată sensurile, iar de ziua poetului, poate, mai mult ca niciodată. Să redescoperim codrul, lacul, surâsul sau lacrima ascunsă în ochii și inima noastră. Să fim din nou copii și să cutreierăm imaginar pădurea din noi, izvorul ce ne sună în suflet, iar dacă trebuie, să renaștem precum poetul... din propria cenușă. Haideți să deschidem cu drag o carte ce poartă semnătura marelui poet, fie că e noapte sau zi, fie că străbatem cărările singurătății. Să prindem rădăcini la umbra teiului eminescian, să ne hrănim cu scrierile sale răscolitoare, să ne simțim în fiecare zi mândri că Eminescu a fost român și să nu uităm că este unul din reprezentanții de seamă ai culturii românești. 
  
La Școala Gimnazială Movila Miresii, astăzi, 15 ianuarie 2015, s-au adus cuvinte de mulțumire, s-au imprimat pagini în manuscrisele propriilor inimi, iar pe aripa timpului s-au așezat încă o dată flori în cinstea celui pe care viața ni l-a dăruit. 
  
Felicitări coordonatorilor acestei activități, prof. Mirela Brezuică și prof. Ingrid Ciurc, pentru măiestria cu care au reușit să strecoare în gândurile și simțurile elevilor movileni universul eminescian. 
  
Aplauze și felicitări merită din plin elevii care s-au înscris în competiția zilei, care au dovedit că sunt bine pregătiți, că orizontul frumuseții lor interioare este deschis către poezie și frumos. 
  
Cornelia Vîju 
  
Referinţă Bibliografică:
Ecou eminescian la poarta prezentului / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1476, Anul V, 15 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!