CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Parfum aniversar la Școala Gimnazială Movila Miresii, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oare cine nu tresaltă de bucurie în ziua aniversării sale? Cine nu își deschide inima cu mai multă dragoste pentru cei din jur? Ce clipire a ochilor nu are acea valoare unică precum cea pe care o oferi de ziua ta? 
  
Firește că, fiecare dintre noi simte astfel, în ziua în care luminile se aprind în cinstea sa... 
  
Așa s-a întâmplat vineri, 7 noiembrie 2014, la Școala Gimnazială Movila Miresii din județul Brăila, unde au răsunat chiote de sărbătoare. Pentru că, de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, școala movileană este mângâiată nu doar de acești ocrotitori spirituali, aniversați în calendarul creștin-ortodox pe data de 8 noiembrie, ci și de glasurile micilor și marilor școlari care învață aici. 
  
Dacă consemnăm curgerea vremii, faptele nu vor fi date uitării, iar școala își validează pe deplin rolul atunci când întruchipează năzuințele elevilor săi, scopul pentru care a fost zidită fiind atins. 
  
Dar, despre cum s-a mai adăugat o mărturie valoroasă a timpului în cartea de onoare a școlii movilene, despre cum au ales elevii movileni, coordonați de dascălii lor, să-și cinstească școala, vom afla derulând firul evenimentelor zilei. 
  
Școala Gimnazială Movila Miresii este o școală cu tradiție 
  
Programul pregătit de ziua Școlii Gimnaziale Movila Miresii a fost deschis de către directorul acestei instituții de învățământ, prof. Mirela Brezuică, din alocuțiunea căreia cităm: 
  
,, Respectând traditia, în fiecare an de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, aniversăm ziua școlii noastre, desfășurând activități dragi nouă, nu doar obișnuite ore de curs. Și pentru că Școala Gimnazială Movila Miresii este o școală cu tradiție, merită să subliniez renumele pe care și l-a primit, acesta reprezentând rodul muncii a zeci de profesori actuali, dar și a celor care au trecut prin această instituție de-a lungul anilor și, desigur, elevii ce-au fost modelați de ei. Munca făcută cu pasiune de către noi, dascălii, acei făuritori de cariere și visuri pentru elevii noștri, ne este răsplătită când observăm cum foști învățăcei se întorc, uneori, după ani și doresc să vadă locul unde le-au crescut aripi. Unii dintre ei astăzi au nume de referință pentru domeniul în care lucrează, făcând cinste școlii care i-a format, locul unde au trăit experiența minunată a cunoașterii. Ce bucurie poate fi mai mare pentru un educator ale cărui valori sunt: seriozitatea, vigoarea, corectitudinea profesională, decât aceea de a i se aduce cuvinte de recunoștință de către un fost elev ce a urcat treptele succesului? Nu cred că poate fi definit un astfel de sentiment! Este crezul unui dascăl de a sădi sămânța cunoașterii în elevul său, de a-i îndruma pașii din punct de vedere profesional, astfel încât prestigiul școlii poate fi menținut. 
  
Trebuie să amintesc rezultatele deosebite cu ajutorul cărora portofoliul școlii movilene s-a îmbogățit în ultimul an, 2013-2014 fiind un an cu rezultate bune și foarte bune, obținute la evaluările naționale, la olimpiade și alte concursuri. 
  
Felicit încă o dată elevii merituoși ce fac cinte școlii, părinții care-i veghează, dar și cadrele didactice îndrumătoare și aduc mulțumiri autorităților locale susținătoare permanente ale școlii. La mulți ani vă urez tuturor.” 
  
Prezent la eveniment a fost și reprezentantul Consiliului Local Movila Miresii, viceprimarul, Vasile Bădără, care a felicitat elevii și dascălii movileni, în această zi specială. 
  
În cinstea ocrotitorilor spirituali ai școlii, dar și a celor care au lăsat o urmă în istoria acestei instituții și care nu mai sunt printre noi, s-a ținut o slujbă religioasă, oficiată de preoții parohi Marius Sinca și Stelian Hornea. 
  
Programul artistic al zilei 
  
Programul artistic pregătit a cuprins interpretarea unor cântece, poezii, scenete, paradă de costume și s-a încheiat cu un Târg al toamnei. 
  
După ce s-a intonat o strofă din ,,Imnul” țării noaste, s-a trecut la derularea activității, astfel: 
  
Preşcolarii grupei mari şi mijlocii de la Gradinita nr. 1 Movila Miresii au prezentat următoarele piese: 
  
-POEZIE: ,,Balada unui greier mic”, de G. Toparceanu ; a recitat Zainea Cristina și Ciocan Ionut 
  
-POEZIE: “Supa de zarzavat”, de Otilia Cazimir : a recitat: Arama Georgian 
  
-CANTEC: “Are mama o fetita”, solistă a fost: Spita Mihaela, preșcolarii fiind pregătiți de către educatoarele Elena Mariana Năstase, Gabriela Comșa și Georgeta Orzan. 
  
Preşcolarii grupei mici şi mijlocii de la Gradinita nr. 2 Movila Miresii au defilat costumați, prezentand tema: „Toamna şi ajutoarele ei”, sub îndrumarea cadrelor didactice Mariana Hornea și Sica Borsan. 
  
Clasele CP-IV au încântat sala cu un colaj de poezii, cantece si dansuri, astfel: 
  
CÂNTEC:Noul an de scoala/ POEZIE: “Rapsodii de toamna” G Toparceanu/ CÂNTEC: De ce nu-mi vii?/ POEZIE: “Toamna”-Octavian Goga / CÂNTEC: Toamna/ POEZIE: Legumele hazlii /CÂNTEC: Ah!Ce bucurie!/ CÂNTEC: Nu mi-e frica de Bau-Bau! Aceștia au fost pregătiți de către prof. înv. primar Florica Munteanu, care, de asemenea s-a ocupat și de pregătirea DANSULUI POPULAR al claselor CP, I –A și I- B. 
  
S-au mai prezentat SCENETELE : “Capra cu trei iezi” și ,,Ursul păcălit de vulpe” , interpretate de către elevii clasei I-A, un DANS MODERN pregătit de clasele a II a A-a și III a A, iar clasele a IV-a au aus multe zâmbete în sală cu ajutorul unor ÎNTÂMPLĂRI HAZLII. Acești elevi au fost îndrumați de către prof. Ioana Ciocârlan, prof. Mariana Cărbunaru și prof. Cornelia Vîju. 
  
CORUL claselor V-VIII, care a interpretat cântecele:“A ruginit frunza din vii” și “Iac-asa”, sub bagheta prof. Ionuț Balaban, a dovedit spectatorilor cât de talentați sunt elevii movileni. 
  
Programul artistic al zilei s-a încheiat cu DANSURILE POPULARE ale elevilor din clasele a VII- B și a VIII-aB, pregătiți de prof. Florica Munteanu. 
  
Târgul Toamnei 
  
În urma organizării Târgului Toamnei, s-a strâns o frumoasă sumă de bani ce va fi utilizată în procurarea unei imprimante multifuncționale. Alături de profesorii diriginți care i-au îndrumat, elevii din ciclul gimnazial au fost răsplătiți cu premii din partea juriului, în acordarea acestora ținându-se cont de următoarele criterii: costumația celor cinci elevi de la tarabă care trebuia să fie în concordanță cu tema prezentată, sloganul și aspectul standului, speech, versuri, originalitate și suma colectată. 
  
S-au scurs multe emoții, s-au mâncat cele mai minunate prăjituri pregătite de ,,micii gospodari”, s-au făcut provizii pentru propriile cămări cu produse sută la sută naturale, simțindu-se din plin bucuria pe chipurile și-n inimile micilor movileni prezenți la acest eveniment. 
  
Ziua a fost frumoasă, cu un program artistic bine gândit de organizatori, ale cărui efecte benefice vor rezona, poate, mult timp în sufletele celor prezenți. Așadar, bogăția inestimabilă a sentimentelor cernute azi, 7 noiembrie 2014, pe tâmpla școlii, va dovedi posterității că elevul movilean este făuritor de istorie al timpului său. 
  
Felicitări tuturor celor implicați în această minunată activitate! La mulți ani, Școală Gimnazială Movila Miresii! 
  
Cornelia Vîju 
  
Referinţă Bibliografică:
Parfum aniversar la Școala Gimnazială Movila Miresii, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1407, Anul IV, 07 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!