CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Civilizatie >  
Autor: Cornelia Curtean         Ediţia nr. 3470 din 01 iulie 2020        Toate Articolele Autorului

Excomunicarea Templierilor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prin bula "Vox in excelso" Ordinul a fost suprimat, însă nu a fost condamnat și nici excomunicat. Excomunicarea la care face referire textul bulei se înțelege impusă ipso facto pentru cine, în urma suprimării, ar încălca decretul papal de a intra în Ordin, de a primi și de a purta hainele și de a se prezenta ca templier.  
  
Însă, ironia sorții, după numai șapte ani de la desființarea Ordinului, acest decret a fost încălcat chiar de succesorul lui Clement al V-lea, Ioan al XXII-lea care, prin bula "Ad ea ex quibus" din 14 martie 1319, l-a autorizat pe regele Portugaliei să întemeieze în regatul său Ordinul Cavalerilor lui Hristos, în care au intrat toți Templierii prezenți pe teritoriul portughez; acestora le-a fost impusă regula benedictină din Calatrava (foarte asemănătoare cu Regula latină a Templierilor aprobată în cadrul conciliului de la Troyes în 1129), hainele, simbolurile, privilegiile și bunurile deja aparținusera Templierilor. De fapt s-a permis astfel renașterea, pe pământ portughez, a Ordinului Templierilor , determinând în mod automat anularea excomunicării prevăzute prin bula " Vox in excelso" .  
  
In orice caz, în vremuri mai recente, la 17 august 1893, prin decretul Sfântului Oficiu, aprobat de papa Leon al XIII-lea, li se interzice catolicilor să facă parte din Ordo Indipendens Bonorum Templariorum întrucât este de origine masonică. Acest decret a fost abolit de următorul decret emis de Paul al VI-lea în cadrul Congresului organizat la 15 iulie 1965: "Având în vedere actualele circumstanțe ale Asociației, Sfântul Oficiu nu insistă asupra precedentei interziceri adresată catolicilor de a face parte din Ordine ".Intenția papei era ca acest conciliu să fie ecumenic, motiv pentru  
  
care au fost trimise invitații de participare către 161 de prelați, către episcopi și către preoți ai curiei papale. Ceilalți prelați, dacă voiau, puteau participa sau își puteau trimite reprezentanți. De asemenea au fost invitați suverani din Franța, Anglia, Portugalia, Regatele spaniole, din Sicilia, Ungaria, Boemia, Cipru și Scandinavia. În realitate la conciliu vor participa 20 de cardinali, 4 patriarhi, aproximativ 100 de episcopi și arhiepiscopi precum și câțiva stareți și priori. Mai bine de o treime din prelați nu s-au prezentat personal, trimițându-și reprezentanții, în timp ce 114 din cei convocați nu au răspuns invitației. Niciun suveran nu a intervenit în cadrul conciliului, cu excepția regelui Franței și a fiului său Ludovic, rege de Navarra, care pe 3 aprilie 1312 au prezidat la citirea bulei "Vox in excelso".  
  
sursa: avatarultemplierilor.ro  
  
Referinţă Bibliografică:
Excomunicarea Templierilor / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3470, Anul X, 01 iulie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!