CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Civilizatie >  
Autor: Cornelia Curtean         Ediţia nr. 3347 din 29 februarie 2020        Toate Articolele Autorului

TEMPLIERII IN SCOTIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cavalerii Templieri si-au stabilit mai întâi influența lor în Scoția înca din anul 1128 d.Hr., când a regele angevin, Henry I al Angliei a aranjat introducerea primilor templieri situatie datorata Marelui Maestru Hughes de Payens si a regelui David I al Scoției.
Regele David a acordat ordinului templier sediul și preceptoria Balintradoch în anul 1129 d.Hr., mai târziu redenumit „Templul ” din Midlothian, situat la șapte kilometri de Rosslyn.
Curând Cavalerii Templieri au fost proprietarii care dețineau peste 500 de proprietati în Scoția. Creșterea recunoașterii ca principat non-teritorial suveran în sine, Ordinul Templier, și chiar locuitorii de pe aceste meleaguri, au fost scutiți de toate zecimile și impozitele datorate.
Regele David I al Scoției i-a numit pe templieri drept „ Păzitorii moravurilor de zi și noapte ”, instituind o tradiție puternică a Cavalerilor Templieri, care serveau ca consilieri regali pentru toți regii scoțieni.
Templierii sprijiniti de catre Robert the Bruce
Regele Robert I al Scotiei „ Robert Bruce“, al 4 - lea strănepotul regelui David I, a condus primul război de independență scoțian impotriva invaziei Angliei.
În 1306 d.Hr., Robert Bruce a fost excomunicat de papa Clement V pentru că l-a ucis pe rivalul său John Red Comyn în timpul aderării sale la tron. Acest lucru l-a făcut sa aprecieze Ordinul Templier în timpul persecuției franceze din 1307 d.Hr. și i-au oferit motivații personale pentru a acorda templierilor refugiu și un rol activ în apărarea Scoției
Istoricii europeni s-au documentat: „ Există multe lucruri care indică faptul că Robert Bruce a avut mai mult decât un interes trecător pentru templarism ... a avut puternice înclinații templiere și cruciade; atât de mult, încât la moartea sa lăsase instrucțiuni ca inima lui să fie luată in Cruciadă și îngropată în Ierusalim.
În 1308 d.Hr., cedând presiunii franceze, regele Eduard al II-lea al Angliei a arestat doar câteva zeci de templieri, a permis sa se desfasoare doar procese templiere limitate pe parcursul unui singur an din 1309-1310 d.Hr. proces in care a fost judecat si Preceptorul Templului din Scoția, iar toți templierii au fost achitați. și eliberati. Cu toate acestea, în 1312 d.Hr., Edward II a adoptat Bula Papala Vox în Excelso și astfel a „suprimat” Ordinul Templier atât în Anglia, cât și în Scoția.
Totuși, întrucât Robert Bruce era deja excomunicat de către papă și era hotărât să-i sprijine pe cavalerii templieri, el nu a permis nici judecarea și nici suprimarea acestui ordin în teritoriile controlate direct de Scoția.
Templierii l-au sprijinit pe Robert Bruce
În 1314 d.Hr., la șapte ani de la persecuția franceză a templierilor și la doi ani după „suprimarea” de catre Vaticanu a ordinului, Robert Bruce a trimis impotriva faimoasei armatei engleze „ hameward tae think again ”, in bătălia de la Bannockburn, armata care a câștigat războiul de independență scoțiană.
Un avocat american și un istoric scoțian au stabilit prin „ analiza statistică ” că mai mulți templieri au sosit și din Franța și din alte părți ale Europei, „ cel puțin 335 au evitat capturarea ” fugind în Scoția.
În afară de numeroși templieri aflați deja în Scoția, templierii sosiți au inclus „ cel puțin 29 de cavaleri și sergenți care au contribuit al razboiul de independenta Scotiei ... la fel de templieri] ”. Cercetarea a concluzionat: „ Având în vedere planul de luptă ... pentru Bannockburn ... Templierii erau necesari ... Existența templierilor la Bannockburn urmează o linie constantă de fapte. „Se pare că forțele templiere au luptat alături de rege în 1314 la bătălia de la Bannockburn ... Cronicarii contemporani au susținut că abilitățile militare superioare ale templierilor au învins inclinat victoria în favoarea lui Bruce ”.
„ Potrivit legendei, în ciuda numărului lor superior, forțele engleze au fugit de pe câmpul de lupta, templierii păreau să apară de nicăieri, atacand cu formatiuni in forma de sageata din spatele trupelor obișnuite scoțiene. Imaginea templierilor, cu tunica lor albă și Crucea Roșie, arăta de parcă fantomele Cruciadelor de demult s-au materializat brusc pentru a oferi asistență miraculoasă scotienilor depășiți. Trupele engleze in aceste conditii s-au retras iar, regele englez, Edward al II-lea, s-a a fost cuprins de frica atunci când a văzut aceste apariții fantomatice ”.  
  
sursa;avatarultemplierilor.ro  
  
Referinţă Bibliografică:
TEMPLIERII IN SCOTIA / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3347, Anul X, 29 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!