CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Cornelia Curtean         Ediţia nr. 2637 din 21 martie 2018        Toate Articolele Autorului

Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Patronaj Regal
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Urmând tradiția de cinci generații a Familiei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a înmânat astăzi președintelui Mihai Covaliu certificatul de Înalt Patronaj al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. 
  
Ceremonia a avut loc la Casa Olimpică a României, aflată lângă Arcul de Triumf, pe un teren oferit de Regele Ferdinand I sportului românesc, loc ce și-a păstrat neschimbată destinația, de un secol încoace. 
  
La ceremonie au luat parte Alteța Sa Regală Principele Radu, dl Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, întrega conducere a marii organizații sportive, precum și ES dl Andrew Popper, Șeful Casei Majestății Sale Custodele Coroanei. 
  
În istoria ultimelor trei secole, al XIX-lea, al XX-lea și al XXI-lea, Familia Regală a fost alături de sportul olimpic românesc (precum și de sportul național, în general) la fiecare generație. 
  
Înaltul Patronaj al Regelui Mihai I, conferit COSR în anul 2015, s-a încheiat odată cu trecerea la cele veșnice a regelui. 
  
Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au vizitat Casa Olimpică și au salutat pe toți angajații Comitetului, în birourile lor, înainte de a lua parte la ceremonie. 
  
Patronul regal al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a primit invitația de a însoți sportivii olimpici care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokio, în iulie 2020. 
  
Casa Regala a Romaniei – Comitetul National Olimpic Roman – Scurta istorie 
  
Primul pas in fondarea Miscarii Olimpice Moderne a fost facut la Sorbona, in 1894, prin crearea Comitetului International Olimpic. Cam in acelasi timp, la 2000 de km catre Est, se inaugura la Bucuresti prima baza sportiva din Romania, Velodromul, care a prins contur in acel an in partea de Nord a orasului, pe domeniul Regal din apropierea Arcului de Triumf… si asa incepe povestea noastra. 
  
Mai tarziu, dupa fondarea Comitetului Olimpic Roman, Casa Regala a Romaniei a acordat un teren in aceeasi zona destinat sporturilor romanesti. Cu exceptia parcurilor si gradinilor publice, acest teren este singurul din Bucuresti care nu si-a schimbat niciodata destinatia. Cu aproximativ 100 de ani, sau 57 de editii ale Jocurilor Olimpice, mai tarziu, pe un colt al acestui teren a fost construita Casa Olimpica Romana, in amfiteatrul careia ne-am reunit astazi. 
  
Chiar daca Romania a ratat participarea la prima editie a Jocurilor Olimpice moderne, la putin timp dupa aceea, unul dintre apropiatii Casei Regale a Romaniei, Printul George Bibescu a facut cunostinta cu Baronul Pierre de Coubertin la Paris si a fost fascinat de ideile revolutionare ale acestuia. De altfel, Bibescu a devenit in scurt timp, in anul 1899, prima prezenta romaneasca din cadrul Comitetului International Olimpic, in calitate de cel de-al 23-lea membru, astfel incat Romania devenea cea de-a a 16-a natiune Olimpica a lumii. Al doilea roman admis ca membru CIO la sesiunea din 1908 de la Londra a fost George Alexandru Plagino, un alt apropiat al Casei Regale a Romaniei. Domnia sa a fost cel de-al 57-lea membru CIO si a reusit sa aiba una din cele mai longevive prezente in cadrul familiei Olimpice internationale, respectiv pana in anul 1948. 
  
Desi istoria Olimpica a Romaniei incepuse deja, in mod oficial Comitetul Olimpic Roman a fost fondat pe 27 martie 1914 si a fost imediat recunoscut de Comitetul International Olimpic. Primul Presedinte a fost Principele Carol al Romaniei, el insusi un impatimit al sportului. Cu sprijinul celorlalti membri ai Casei Regale si al reprezentantilor elitei intelectuale romanesti a vremii, el a reusit sa impulsioneze in mod substantial dezvoltarea acestei noi organizatii Olimpice nationale. De la bun inceput, membrii Familiei Regale Romane au fost foarte aproape de Miscarea Olimpica iar suportul lor continuu de-a lungul anilor se adauga celorlalte merite considerabile pe care le au. 
  
Dupa cum este cunoscut, in perioada de inceput, 1914-1940 toti presedintii Comitetului Olimpic Român au fost membri marcanți ai Casei Regale a României, respectiv Alteța Sa Regală Prințul Carol (1914-1920 și 1923-1930), Alteța Sa Regală Prințul George Valentin Bibescu (1920-1923) și apoi chiar Majestatea Sa Regele Carol II al României (1930-1940). Acestea sunt personalitatile care au dat startul sportului din Romania, punand bazele evolutiei lui ulterioare catre elita lumii Olimpice internationale. 
  
Istoria Olimpica a Romaniei este intr-adevar o poveste frumoasa ai carei eroi au facut Romania cunoscuta la superlativ pe toata planeta. Avem datoria de a face aceasta poveste frumoasa sa continue… 
  
sursa:http://www.familiaregala.ro 
  
Referinţă Bibliografică:
Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Patronaj Regal / Cornelia Curtean : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2637, Anul VIII, 21 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Cornelia Curtean : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Curtean
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!