CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Cornel Durgheu         Ediţia nr. 3534 din 03 septembrie 2020        Toate Articolele Autorului

Cornel Teodor DURGHEU - ALOCUȚIUNE CU OCAZIA DECERNĂRII TITLULUI DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI VAȘCĂU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto:  
„Sine ira est studio”  
(„Senini si iubitori de aproapele nostru”)  
Publius-Cornelius Tacitus  
 
Distinse D-le Primar Ing. Ec. Florin Porge;  
Preacucernici Parinți;  
Doamnelor și Domnilor Consilieri ai Primăriei Vașcău;  
Stimat auditoriu:  
 
Astazi 31 August 2020, pentru mine si Familia mea este un moment de viață, de existență social-comunitară, special. Decernarea titlului de „Cetățean de Onoare” a orașului Vașcău, un titlu atribuit pentru intreaga mea activitate professional-artistică, didactică și cultural-patriotică desfășurată pe parcursul a peste cincizeci de ani de muncă și creație, din care o mare parte a acestor ani au fost dedicați, în anii tinereții mele comunității vășcauane și a zonei limitrofe a Crișului Negru Superior.  
 
Aici, în aceasta zonă mirifică au fost puse bazele implinirilor mele artistice superioare prin trudă, sacrificii si datorită influenței spirituale superioare a locului. Comunitatea vășcăuană zonal-istorică conștientizând, este martoră a parcursului greu și sinuos al subsemnatului în drumul catre marile împliniri profesionale și morale realizate în decursul timpului.  
 
Lutul, marmora, metalul și lemnul din zonă, forme de civilizație istorică seculară, au fost materiale generoase, ascultătoare, benefic transformate în mintea şi mâinile mele, sfidând neajunsurile, dar clădind prin implicare, abnegaţie, educaţie şi învăţătură „Castele Spirituale” înălţătoare, în mod special conştiinţei copiiilor din zonă, a elevilor de la școlile – din Vaşcău, Câmp, Câmp Moţi, Vărzari, Cărpinet, Poiana, Sălişte, Leheceni sau Crâștior, Izbuc, Sustiu sau Lunca Vașcăului, finalizând pe o arie mai largă dar profundă cu Șteiul, Câmpani, Băiţa sau oraşul Nucet.  
 
Beneficiară atunci şi astăzi a fost şi populaţia majoră, cu mare folos personal, creând satisfacţii şi realizări de ordin cultural-spiritual neperitoare, spre exemplu descoperirea şi punerea în valoare patrimonială a:  
- Statuii Vânătorului de Munte  
- Bustul martirului Nicolae Bogdan  
- Altarul din Marmora policromă de la Biserică Catolică  
- Statuia Fecioarei – fiica sculptorului Daniel Andriţoiu din cimitir  
. - Fiinţarea câţiva ani la rând (o iniţiativă personală) a „Cercului de olărit” de la Şcoala Generală Sălişte de Vaşcău – fără a fi remunerat de către cineva – mobilizând cursanţi, viitori tineri olari-ceramiști – pentru a continua tradiţia meşteşugului ceramicii populare în zonă  
- Organizarea practicii de vară a unor studenţi a Secţiei de sculptură a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti în Vaşcău  
- Activizarea pentru câţiva ani a unei Secţii Externe de Pedagogia Artei a Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea, în spaţiile Liceului Mecanic al orașului Ștei  
- Înfiinţarea unor Cercuri Culturale de Creaţie Artistică şi Expoziţii de Artă Plastică cu character itinerant sau permanent, realizarea de Muzee Etno-Folclorice cu mii de piese exponate, şi multe altele.  
 
Cu caracter personal am elaborat în anul 1980 Studiul Metodico-Știintific - Lucrare de Gradul I academic „Valea Crișului Negru Superior – Izvor de inspiraţie pentru tinerii artişti plastici, evaluare pentru Academia de Arte Plastice din Cluj Napoca”. Curicullum Vitae (CV-ul), sta mărturie a acestor realizări şi adevăruri.  
 
Dar cea mai însemnată realizare a vieţii mele ajuns de tânăr pe aceste meleaguri pline de istorie, a fost că prin căsătorie, în aristocraticul oraş Vașcău, am realizat întemeierea şi consacrarea unei admirabile familii, cu urmaşi care la rândul lor au devenit veritabili creatori artistici.  
 
Onorată asistență,  
 
Aceasta acordare de titlu, evocă o recunoaştere a realizărilor muncii mele şi însemnătatea lor cultural-istorica asupra zonei Vașcăului dar şi pentru partea de vest a României în general şi nu numai, se datoreşte interesului şi responsabilității istorico-morale a autorităţilor locale, a Consiliului Local Orăşenesc, a Primăriei Vașcău. Totul susţinut printr-o atitudine responsabilă în frunte cu harnicul şi devotatul primar Florin Porje fiu al locului. Un om, un descendent şi moştenitor al unor admirabile trăsături caracteriale, morale şi de conştiinţă, al unei familii tradiționale recunoscute şi respectate din Vaşcău! O familie care consecventă sieşi şi valorilor sale tradiţionale s-a bazat întotdeuna pe-o înţeleaptă judecată din popor: „Nu rupe firul unei prietenii, căci chiar dacă îl legi din nou, nodul rămâne”, înţelegând prin aceasta că nu omul este la cârma vremurilor, ci bietul om este sub cârma vremii. Trebuie să încerci să fii om de valoare nu neapărat de succes.  
 
Cu aleasa consideraţie şi recunoştinţa,  
 
Prof. Univ. Dr. Cornel Teodor DURGHEU  
Artist plastic. Vaşcău, 31 August 2020  
 
Referinţă Bibliografică:
Cornel Teodor DURGHEU - ALOCUȚIUNE CU OCAZIA DECERNĂRII TITLULUI DE CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI VAȘCĂU / Cornel Durgheu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3534, Anul X, 03 septembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Cornel Durgheu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornel Durgheu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!