CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

Biserica, școala din sufletul meu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Text scris de Claudia Vaszko (17 ani): 
  
Stau și mă privesc în oglindă. Tot ceea ce văd este un chip de saptesprezece ani. Bine conturat, rotunjit și rumen în obraji. Oglinda îmi este așezată în podul palmei, este una micuță. Mă privesc zilnic, și îmi analizez mărimile corpului, dar niciodată nu îmi pot analiza și sufletul. 
  
Am niște palme micuțe. Uneori mă chinui să car câte o găleată cu apă. În fiecare zi le-mpreunez și mă gandesc dacă au mai crescut un pic. Stau pe un deal, în aproprierea unei bisericuțe de lemn, la fel de mică ca și mine. O privesc și pe ea mereu, și mă gândesc că poate acolo îmi este mai bine. Aud clopotele cum se zbat în fiecare dimineată, la fiecare oră care îmi anunță mijlocul zilei. Mă bucur când le aud. Sufletul meu tresare și mă îndrumă să merg pe ulița care mă duce spre lăcașul sfânt. 
  
Îmi este teamă de multe ori, de lume, de șoapte, de vorbe sau de propriu-mi gând. De ce? Este atât de greu oare să tăiem bariera care ne limitează așteptările? Nu avea cine să îmi răspundă la aceste întrebări care îmi inundau creierul și sufletul. 
  
Uneori am impresia că nimic important nu se mai întâmplă în lume. Oamenii își comunică lucruri care de cele mai multe ori îi caracterizează sau poate chiar deloc; își comunică știri, căci ei consideră că știrile sunt importante. Pentru ca ceva să fie important, este nevoie ca cineva să considere important acel lucru. Cum arată un lucru important? Nici eu nu știu. Știu un singur lucru simplu: sufletul meu este important. Ce face cu adevărat un lucru important? Ce îl face să fie important? Mi s-a spus că bucuria. 
  
Am mers în acea biserică, și un singur călugăr mi-a răspuns la cele gândite de mine: mi-a spus că bucuria conturează atât lucrurile importante, cât și sufletul omului. Prin Dumnezeu ne putem considera niște oameni bucuroși și, totodată, frumoși. Cât de departe suntem de această bucurie? Eu cred că destul de departe. Când o vom atinge? În viața de apoi. Sunt răspunsuri pe care le-am învățat între câțiva pereți de lemn. Nu mi-a fost greu deloc. Am zâmbit, și mi-a fost uşor să m-alătur vântului care bătea spre asfinșit. 
  
Când sufletul este apăsat și amărât, nimic nu i se mai pare important. Dar bucuria poate atribui importanță și lucrurilor celor mai mărunte. Sunt oameni care se bucură de bomboane, de o pereche de pantofi sau de o sărutare caldă pe obraz. Eu pentru ce mă bucur? 
  
Notez aceste cuvinte pe hârtie și vă voi da răspunsul. Eu mă bucur de o bătaie în ușă. Ce poate fi mai frumos decât o bătaie în ușă? Este unicul Domn care bate mereu, iar noi nu știm să îi deschidem. Am căutat răspunsuri și le găsec mereu în același loc, între aceeași pereți de lemn, la același bătrân cu barbă lungă. Mă uit și acum în aceeași oglindă și mă gândesc că sunt o fire tăcută, nu fac gălăgie. Este un lucru bun, pentru că Îi pot auzi bătăile. 
  
Mă uit pe geam spre gălăgia păsărilor, și voi vedea mereu biserica, școala din sufletul meu. Speranța mă poartă până acolo, iar sufletu-mi va fi mereu bucuros. 
  
Timişoara, 05.05.2016 Claudia Vaszko 
  
Referinţă Bibliografică:
Biserica, școala din sufletul meu / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1952, Anul VI, 05 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!