CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Dimineaţa devreme (povestire SF)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E iar septembrie...2115! O ştiu, pentru că ceasul vocal din Piaţa Operei ne aminteşte asta!  
 
Brusc, încep rugăciunile de la Catedrală...  
 
Cu o ultimă sforţare, încerc să-mi amintesc un tril de păsărele...  
 
Acum 100 de ani mă consideram nefericită. Să-ţi spun cum mă simt acum?  
 
Fizic, sunt ok!  
 
Dacă tot am locuit o bună parte din viaţă lângă Pădurea Verde, poluată de noxele de la “Continental”, şi mi-am distrus plămânii, am avut prioritate la transplantul cardio-pulmonar experimental, din 2015. Aveam doar 47 de ani...şi voiam să trăiesc!  
 
Ies din apartamentul meu, situat în vechea locaţie a Clubului XXI/Timişoreana. Ca abonat la mesele lor - „oferta zilei”- am putut să licitez un colţ din „Raiul platourilor-frunză”. Sunt gurmandă. Ei, şi?  
 
Nu mai e de mult niciun bucătar prin zonă, dar noi, noii locatari, am păstrat aproape intact imobilul. Dormim pe scaune, pe mese, pe scena soliştilor, la bar, în bucătărie...chiar şi-n holul cu oglinzi, când e cald.  
 
Mare lucru şi nostalgia asta!  
 
De mâncat, cu adevărat, o facem la farmacia din colt, de “La Peşti”. Trei “hapuri” şi burtica e plină! Cine are timp de gătit?  
 
Odată, pe la începutul anului, Xin, un coleg de job, mi-a dat o veste mare: „Mami, am auzit că la Muzeul Satului se taie un porc!”  
 
Wow!!! Ce petrecere!!!  
 
Ăştia tineri au mâncat şi copitele bietului animal! Cică: „Ce, nu-s comestibile”?  
 
Iau metroul să ajung la job. Pe sticlele murdare ale geamurilor aleargă ştirile. Trebuie să fim informaţi! Din două în două staţii ni se aminteşte că trăim în oraşul florilor! Din plafon, se pulverizează diverse arome. Tinere voluntare distribuie măşti, pentru cei alergici. Au copilele astea cearcăne, ca nişte proaspete văduve.  
 
„Te-au rezolvat?” îi şoptesc uneia, la ureche.  
 
Maternitatea “Bega” mutilează tinerele care n-au reuşit să încheie un contract sau un precontract marital până la 25 de ani. N-au multe de ales, sărmanele făpturi: histerectomie sau inseminare?  
 
Sărăcia e cumplită, cu toate că statisticile arată o uşoară creştere a natalităţii voluntare.  
 
Mă uit, ca-n oglindă, în geamul murdar de ştiri: băi, nene, n-am cerut să trăiesc chiar atât!  
 
În tinereţe, citeam despre vampiri, vârcolaci, tinereţe veşnică...Eram o devoratoare de filme SF. Azi, aş da orice ca să încărunţesc, precum mama („...şi avea steluţe în păr...”- scriam, în compunerile vârstei de-o şchioapă). Zâmbesc...  
 
Doi tineri mă ţintuiesc cu privirea. În metrou, mă simt ca la vânătoare!  
 
Toţi ne vânăm: gesturi, priviri, obiecte...  
 
„Să-mi bag! zice unu pistrit, cu ochii măriţi de interes. Asta, din 19 (adică una al cărei an de naştere începe cu 19...), are bani de „globule”(drog energizant)?  
 
„Bă, eşti prost? îl calmează piticania grăsuţă de lângă el. Asta expiră în câţiva ani...Uită-te ce palidă e! Vrei să te îmbolnăveşti cu nostalgie?”  
 
„Slavă Domnului! îmi zic şi-mi scuip discret în sân. De ăştia am scăpat!” Au şi coborât, “flămânzii”, la prima staţie.  
 
Mă abandonez visării...  
 
Metroul parcurge acum un traseu paralel cu albia râului Bega. Peşti albi, portocalii, albastri...unii cu chip uman ori monstruos...experimente ale elevilor de la orele de bioacvatică, ne însoţesc.  
 
Ehe! Cândva, am lucrat şi eu la o şcoală. Şi noi făceam expoziţii pentru părinţi. Acum, relaţia cu societatea e şi mai şi!  
 
Caut, în tastatura scaunului, numărul unui peşte cu chip uman...Îmi aminteşte teribil de un solist în vogă, cândva. Caut numele lui: Buia!  
 
Cine, mama mă-sii, era ăsta? Un rapper? Un manelist?...  
 
Votez elevul Amir Novacovici, care l-a creat.  
 
Îmbătrânesc? Mă ramolesc? Sau doar “rătăcesc” informaţiile inutile?  
 
Nu uit însă, cu siguranţă, să-mi verific lunar contul la banca: câţi ani mai am de trăit, ca să-mi achit împrumutul făcut pentru tratamentul din perioada 2075-2100?  
 
Mai am 10 ani. E mult? E puţin? Habar n-am. Oricât am trăi, am găsi mereu prilejuri de supărări, dar şi de bucurii.  
 
Se anunţă staţia la care trebuie să cobor:” Sag-City! Sag-City! Sag-City!...”  
 
La fosta groapă de gunoi e unul dintre cele mai mari centre de biogaz. Noi alimentăm, cu energie, o bună parte a Ungaromâniei.  
 
Şefa mea, o frumoasă femeie-android, are ochii mari, cu trăsături asiatice. Vorbeşte foarte expresiv anglobănăţeana (dialect pentru noi, angajaţii din categoria 19), pentru a ne induce, „starea ge bine, pentru workul gimineţii”.  
 
În vestiarele noastre, ale angajaţilor vechi, duşurile de deratizare ne trezesc la realitate. N-ar fi o problemă c-am fi păduchioşi, dar atunci ar exista riscul să nu mai fim „cu geală in creativity”!  
 
În difuzoare, cânta o doină din Banatul de munte. Ce alegere stupidă! Păi asta chiar mă moleşeşte. Dar cui îi pasă? Psihologul cel nou aşa a decis!  
 
Trecem prin filtrul de uscare, înfoliere.  
 
Primesc lentilele de protecţie.  
 
Mai ştii când desenam extratereştrii? Ăia erau mici copii pe lângă echipamentele noaste, cu grad sporit de adeziune la piele.  
 
„Cimişoară, nume mândru, / Tu-mi şcii pacima şi gândul....”- fredonez.  
 
O iau razna?  
 
Ba nu!  
 
Asta mă mai ţine în viaţă, dimineaţa, devreme!  
 
Timişoara, 30.09.2015 Corina-Lucia Costea  
 
P.S.Textul a obtinut Premiul I, la concursul "Timisoara peste o suta de ani", sectiunea fictiune(povestiri, nuvele), zile acestea.
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dimineaţa devreme (povestire SF) / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1758, Anul V, 24 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!