CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Suflet de copil
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Text scris de Georgiana Luiza Fati  
 
(11 ani)  
 
Astăzi, la școală, a venit un copil nou, cu totul diferit. Se numește Adrian. Când a intrat în clasă, părea absent, înfricoșat și speriat. Ne-a salutat timid, în timp ce doamna profesoară îl prezenta. Mi se părea un băiat obișnuit. L-a poftit să ia loc în bancă. El a mers printre bănci până la locul indicat, s-a așezat și a rămas tăcut, până la sfârșitul programului. Abia după câteva zile am aflat că el are o problemă cu auzul. Adrian nu auzea nimic, era complet surd.  
 
Când a avut un an, i s-a făcut un vaccin, ca oricărui copil, la acea vârstă. El a avut ghinionul să i se pregătească un vaccin greșit, de către o asistentă neatentă. I s-a făcut o doză pentru adulți, iar aceasta i-a afectat așa de mult auzul, încât a rămas surd pentru toată viața.  
 
Până la 7 ani, când părinții au strâns bani pentru aparatul auditiv, el nu a auzit deloc. A fost greu, pentru că nu a putut învăța să vorbească, nu putea să scrie, nu putea să își facă prieteni.  
 
După ce a primit aparatul, a mers la ore de logopedie și a început să învețe absolut tot ceea ce ceilalți copii au învățat în șapte ani. A început școala într-o clasă normală.  
 
El se străduia tot timpul să țină pasul cu copiii și muncea de două ori mai mult decât ceilalți. Făcea și baschet. Era chiar foarte talentat. Pe el nu-l oprea nimic pentru a-și îndeplini dorințele. Spre deosebire de copiii obișnuiți, care puteau învața mai ușor, el era primul la învățătură. Învățătoarea nu-l favoriza și se purta obișnuit cu el, ca și cum ar fi fost un copil obișnuit.  
 
Primul său prieten, din clasă, a fost Andrei. Se înțelegeau foarte bine. Andrei îl ajuta să se integreze, să țină pasul cu restul clasei.  
 
Lui Adrian i-a plăcut încă de la început această clasă. Toți copiii îl priveau ca pe un copil obișnuit, nu îți băteau joc de el. A fost foarte surprins. După câteva zile, a început să răspundă la întrebările domnilor profesori și era mult mai deschis cu colegii.  
 
Săptămâna trecută a fost ziua lui. Colegii, împreună cu doamna dirigintă, s-au gândit să-i facă un filmuleț cu video-proiectorul, în care să se afle fotografii cu el, cu activitățile lui, cu colegii, cu familia, care să-i arate că nu e singur și că toată lumea îl sprijină.  
 
Când a intrat în clasă și se așeză în bancă, în ea era un bilețel, care îl informa că trebuie să se ducă de urgență în laboratorul de informatică. Când a ajuns în laborator, se părea că nu era nimeni acolo, dar, în următoarea secundă, toți colegii se ridicară de sub bănci, în timp ce strigau în cor: ”SURPRIZĂ” !!! Nu-i venea să creadă că au făcut așa ceva pentru el și îl bufni plânsul. Doamna dirigintă, împreună cu părinții lui, îl poftiră pe sărbătorit să vizioneze filmulețul pregătit de ei. Adrian s-a bucurat foarte mult, când a aflat că atâta lume ține la el.  
 
De multe ori îmi imaginez cum ar fi să nu aud vorbele părinților, să nu aud râsul prietenilor mei, să nu aud ciripitul păsărelelor, să nu aud glasul profesorilor, să nu aud muzica, să nu aud nimic. Îmi pun degetele pe urechi timp de cinci minute și nu pot rezista. Tăcerea e...asurzitoare! Nu-mi pot da seama cum atâția oameni, din toată lumea, pot trăi așa, ca orice om normal, zâmbitor, cu familie, cu prieteni, cu școli și facultăți terminate, cu o viață absolut normală.  
 
Admir acești oameni mari, care nu se plâng, spre deosebire de oamenii perfect sănătoși, cu tot ce și-ar putea dori, și care se vaită și sunt mereu nemulțumiți. Sper că acești oameni, cei fără nici o problemă, să nu-și bată joc de cei care sunt speciali, ci să-i ajute, cât de mult pot, și să-i sprijine, pentru că au nevoie. Sunt niște oameni minunați, toți acești speciali, iar cei care nu știu și nu-i apreciază, nu se pot numi oameni.  
 
Timișoara, 29.10.2014 Georgiana Luiza Fati (clasa a V-a)  
 
Școala Gimnazială nr.2, Timișoara  
 
Referinţă Bibliografică:
Suflet de copil / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1398, Anul IV, 29 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!