CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Corina Kiss         Ediţia nr. 1634 din 22 iunie 2015        Toate Articolele Autorului

Corina UNGUREANU-KISS - I.C. VASILIU (1931-1999) – DIN NOU DESPRE „UN TITAN AL DANSULUI”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Mă aflu în mâinile dansului pe care m-am hotărât să-l slujesc toată viaţa“ (I.C. Vasiliu)  
 
12 iunie 1931 se năştea la Voineşti-Covasna unul dintre cei mai importanţi coregrafi ai dansului popular autentic românesc şi fondatorul cursurilor de dans sportiv din Romania.  
 
Ioan Corneliu Vasiliu la început a fost dansator, mai apoi profesor de dans şi coregraf pentru jocurile populare, cele mai multe culese de el din zona Transilvaniei, la Teatrul Muzical din Braşov (astăzi Opera – Braşov) şi la Casa de Cultura Reduta (unde am fost nu numai colegi, ci şi pianista lui la dansurile folclorice şi de caracter).  
 
În 1988 înfiinţează cursurile de dans Spotiv (societate), făcându-se cunoscut în întreaga ţară prin stilul său unic de a preda activ şi educativ dansurile latino şi standard. Stilul său desăvârşit şi-a pus amprenta în lumea dansurilor prin talentul său remarcabil, prin creativitatea sa, dinamică, temporile şi combinaţiile de ritmuri adecvate muzicii.  
 
În comparaţie cu colegii săi de generaţie a fost atras deopotrivă atât de dansul popular românesc, cât şi de cel sportiv participânând neobosit şi ca cercetător de referinţa cu două volume importante: „Trei suite de jocuri populare ardeleneşti“ (1966) şi „Curs de dans“ (1991).  
 
Ioan Corneliu Vasiliu a fost cel care a păstorit la Braşov tineri care au dorit să descopere dansul şi a reuşit să imprime discipolilor săi pasiunea pentru dans, unii încercând să menţina o „părticică“ din universul creeat de „Maestrul“, iar altora le-a fost de folos în viaţă.  
 
La Festivalul Romain folklore fest din decembrie 2014 de la Londra s-a decernat PREMIUL ONORIFIC „IOAN CORNELIU VASILIU“ pentru conservarea şi promovarea folclorului românesc. Talentul, originalitatea şi creativitatea au fost cele care i-au adus succesul!  
 
Dr. Corina UNGUREANU-KISS  
iunie. 2015  
Germania  
 
Referinţă Bibliografică:
Corina UNGUREANU-KISS - I.C. VASILIU (1931-1999) – DIN NOU DESPRE „UN TITAN AL DANSULUI” / Corina Kiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1634, Anul V, 22 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Corina Kiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Kiss
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!