CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 2424 din 20 august 2017        Toate Articolele Autorului

DIN CÂND ÎN CÂND, ÎN SEPTEMBRIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Era seara de 23 august 1985. La televizor începea “Stejar extremă urgență”, un film despre evenimentele din august 1944, pe care, deși îl mai văzusem de câteva ori, îmi propusesem să îl urmăresc din nou. Și aceasta, pentru că îmi plăcea că pe eroină o chema Corina, la fel ca pe mine, și era violonistă. După telejurnal, m-am așezat în fotoliu, în fața televizorului și, în timp ce pe micul ecran rula genericul peliculei, am rememorat acea zi: defilarea de dimineață, transmisă integral de Televiziunea Română, mijloacele de transport în comun, purtând stegulețe tricolore și cu însemnele partidului comunist român, mama și tata care avuseseră liber de la serviciu.  
  
Apoi, o ușoară tristețe, ce însoțea de fiecare dată finalul lui 23 august, m-a cuprins: avea să se termine în curând, vacanța mare. Îmi era dor, mai dor ca niciodată, de nisipul fierbinte al plajei, de umbrelele colorate de la malul mării, de acel “Aici Radio Vacanța” rostit în mai multe limbi și chiar de “Cotele apelor Dunării”, care la difuzoarele de la Radio Vacanța aveau pentru mine aceeași aromă specială cu aceea a înghețatei asortate pe care o savurasem într-o seară, la restaurantul Acapulco din Eforie Nord. Mai era atât de puțin și mă întorceam la școală.  
  
Totuși, până atunci, începea filmul. Cam după o jumătate de oră de privit, mă plictisisem deja. Ceva mă nemulțumea și nu mai gustam bucuria de altădată, când o auzeam și o vedeam pe Corina din acel film. Ceva mă făcea să mă întorc iarăși, cu gândul la vacanță. Îmi era dor să joc volei pe plajă, să alerg după mingea ușoară și multicoloră, să umblu în șlapi, să vizitez Acvariul, să beau bragă rece și să mănânc plăcintă caldă pe terasa plăcintăriei aflate chiar în fața statuii lui Ovidiu, din Constanța și să merg seara, la grădina cinema din Mamaia. 23 august fusese întotdeauna, semnalul că s-a dus vacanța, vacanța mea, asemenea unui semn de carte ce marca finalul celui mai important capitol din tomul acelui an. De data aceasta însă, simțeam mai intens că se apropia toamna.  
  
Nemulțumită, am renunțat să mă uit la televizor și m-am dus în dormitor. De pe un raft, am luat un volum pe care mama mi-l adusese la începutul vacanței, cu împrumut, de la biblioteca instituției unde lucra. Un roman de dragoste semnat de Maurice Baring și intitulat “Leagănul pisicii”. Și, în timp ce la televizor, în prim-plan apărea violonista Corina, eu m-am așezat pe pat, am deschis la prima pagină și am început să citesc. Tot ce îmi mai amintesc acum, din acea carte, sunt două cuvinte în limba rusă: “bîvșaia crasavița” (“o fostă frumusețe”). Dar țin minte ca și cum lucrurile s-ar petrece în această clipă, că undeva, între filele volumului, am dat atunci peste o hârtie împăturită. Am luat-o și am desfăcut-o. Era o hârtie fină, asemenea celei de calc, pe care o așezam în primii ani de școală, deasupra desenului pe care îl aveam de copiat din cartea de biologie și pe care trasam cu creionul, conturul unei păsări, al unui animăluț ori al unei insecte ce trebuia să o reproducem în caiet. Pe această foaie de calc, o femeie lipise litere decupate dintr-un ziar, alcătuind câteva cuvinte în franceză, ce vorbeau telegrafic, despre o poveste de dragoste petrecută la Paris în septembrie 1983: “EXCLUSIF ACTUALITE POUR NICOLAS Je t’aime... Performance absolue. GABRIELLE Paris SEPT. 1983”.  
  
Mult timp după ce am citit aceste cuvinte, am rămas nemișcată și tăcută. Din sufragerie se auzeau când vocea căpitanului Matei Udrea, când glasul liniștit și egal al Corinei, amândouă făcând notă discordantă cu mesajul secret ce poposise la mine dintr-o întâmplare, legându-mă astfel, părtașă, la o poveste de dragoste întâmplată la mii de kilometri depărtare. Cum ajunsese în roman acea epistolă, nu am descoperit.  
  
“Leagănul pisicii” l-am terminat cu o zi înainte de 15 septembrie. L-am înapoiat la bibliotecă fără bucata de hârtie de calc ce făcuse din acea seară de 23 august 1985, o amintire specială. Răvașul de dragoste scris de Gabrielle către Nicolas se află și acum la mine, într-un plic, alături de un ambalaj de ciocolată, câteva ilustrate și o bucată de panglică de mătase lila primite în dar de la o elevă din U.R.S.S. cu care corespondasem în anii de școală generală și un pliant de la expoziția “Teatrul American ieri și azi”, vizitată, cu o toamnă înainte, cu clasa. De atunci, din când în când în septembrie îmi doresc să revăd “Stejar extremă urgență” și să ascult la Radio Vacanța ”Cotele apelor Dunării”.  
  
Corina Diamanta Lupu  
București,  
20 august 2017  
Referinţă Bibliografică:
DIN CÂND ÎN CÂND, ÎN SEPTEMBRIE / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2424, Anul VII, 20 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!