CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 2194 din 02 ianuarie 2017        Toate Articolele Autorului

PENTRU LUNA IANUARIE APĂSAȚI TASTA 1!
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am ridicat receptorul din furcă și am format numărul: 2017. După câteva apeluri, mi-a răspuns un robot:  
 
- Pentru luna ianuarie apăsați tasta 1!  
- Să apăs tasta 1?, am rostit cu voce tare, de parcă robotul de la celălalt capăt al firului m-ar fi putut auzi. Dar telefonul meu nu are taste, ci disc.  
- Din ce secol veniți?, mi-a replicat robotul. Astăzi nu mai folosește nimeni un telefon cu disc.  
 
De uimire, am simțit că mi se taie răsuflarea. Robotul nu doar că mă auzise, dar avusese și răspunsul pregătit.  
 
- Din ce secol vin?, am repetat eu întrebarea. Din secolul XX. Atunci m-am născut.  
- Ne aflăm în secolul XXI acum. Prin urmare, sunteți cumva un personaj dintr-o carte?, a continuat el. Doar în cărți timpul rămâne pe loc.  
- Nu, am zis, sunt reală. Nu am apărut dintr-o carte. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, am reluat eu discuția, s-ar putea să ai dreptate, este foarte posibil să fi apărut dintr-o carte, din cartea de telefoane. Dacă mă aștepți o clipă, ajung imediat la pagina unde sunt scrise numele și numărul meu de telefon.  
- Carte de telefoane pe hârtie? Cine mai are azi așa ceva, când totul este online? Așadar, nu m-am înșelat. Veniți totuși, dintr-o carte. Acolo timpul stă pe loc. Cât este ceasul acum, la dumneavoastră?  
- Ceasul? Cât este ceasul acum, la mine?  
 
Mi-am privit ceasul de la mână. Arăta ora zero.  
 
- La mine este ora zero, am rostit. Dar, ca să fiu sigură că nu greșesc, pot să închid, să telefonez la 958 și să sun iarăși la 2017, ca să confirm că este ora zero.  
- Să sunați la 958? Ce înseamnă aceste trei cifre?  
- În secolul XX, atunci când m-am născut eu, i-am explicat, dacă dorea cineva să își potrivească fără eroare ceasul, forma 958 și un robot îi comunica ora exactă. Însă nu cred că este nevoie să fac acest lucru, fiindcă am întors de fiecare dată ceasul la timp.  
- Întoarceți ceasul cu susul în jos?, mi-a replicat robotul.  
- Nu tocmai. Ceasul are o cheiță care acționează un arc și astfel, nu risc să ajung să stea. Îl aud mereu cum cântă „tic-tac”. Însă recunosc că la anumite intervale, întorc “ceasul” cu susul în jos, de fapt, clepsidra.  
- Clepsidra? Insist să îmi spuneți încă o dată de unde veniți, s-a impacientat robotul. Nu cumva din 958?  
- Se poate spune și așa, i-am răspuns. De pe ruta 958 Pennsylvania. Am gonit până acum pe autostradă cu mașina și în loc să mă opresc, am pătruns în alt timp. Am presimțit că s-ar putea să mă rătăcesc, pentru că nimic nu mai aducea cu ceea ce știam eu din secolul XX, așa că m-am oprit la prima cabină telefonică apărută în drum și am format 2017, numărul Biroului de Informații. Și mi-ai răspuns tu. Te rog, explică-mi cum să procedez ca să îmi pot continua drumul? Este important să intru în ianuarie, deși telefonul din această cabină nu are taste.  
- Aveți la îndemână o carte de telefoane?, a rostit imperturbabil robotul.  
- Da, am zis, este una chiar aici, în cabină. Cum trebuie să procedez?  
- Căutați-vă numele în ea și verificați dacă mai aveți același număr de telefon. Este posibil ca de când goniți cu mașina pe autostradă să se fi schimbat multe.  
 
Robotul avea dreptate. N-ar fi fost de mirare să descopăr că apăruseră lucruri noi, de care eu nu aveam habar. Am întors frenetic filele cărții până am dat de numele meu. Mă așteptam să găsesc scris în dreptul numelui, vechiul telefon. Însă în loc de aceasta, scria "2017". Nevenindu-mi să cred, am rostit răspicat în receptor:  
 
- Alo, mă auzi? În cartea de telefoane, în dreptul numelui meu este tipărit același număr cu cel la care am telefonat: 2017.  
- La numărul de deasupra ce scrie?, m-a întrebat robotul.  
- Tot 2017.  
- Și la cel de dedesubt?  
- La fel, aproape că am țipat eu, 2017.  
- Căutați acum în toată cartea de telefoane! Ce număr este scris?  
- 2017 de la un capăt la altul. Cu toții avem același număr de telefon.  
 
În clipa aceea, o mulțime de oameni a apărut în ușa cabinei telefonice în care mă aflam. Erau veseli, glumeau și aruncau în mine cu confetti.  
 
- Haide, m-au chemat, vino, a sosit Anul Nou, a bătut ora zero, este 1 ianuarie 2017.  
- Dar nu vă cunosc, le-am spus, nevenindu-mi să-mi cred ochilor. Cine sunteți voi toți?  
- Cei din cartea de telefoane, mi-au răspuns ei râzând și m-au tras afară din cabină, fără să mai apuc să pun receptorul în furcă.  
 
Am pornit-o alături de ei în susul drumului. În urma noastră, preț de câteva clipe, din receptor s-a mai auzit vag, o voce de robot: “Pentru luna ianuarie apăsați tasta 1!”  
 
Corina Diamanta Lupu  
București  
2 ianuarie 2017  
 
Referinţă Bibliografică:
PENTRU LUNA IANUARIE APĂSAȚI TASTA 1! / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2194, Anul VII, 02 ianuarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!